Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα εργάζονται και θα σπουδάζουν δίχως τη συγκατάθεση του “άνδρα-κηδεμόνα”

Picture_HASSAN AMMAR_AFP_Getty Images

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δώσει στις γυναίκες περισσότερο έλεγχο όσον αφορά τις ζωές τους, μέσω της εκπαίδευσης, της εργασίας και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το βαθύτατα συντηρητικό Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πιο έμφυλα διαχωρισμένες χώρες στον κόσμο, όπου οι γυναίκες ζουν υπό την επίβλεψη του άνδρα-κηδεμόνα, δεν μπορούν να οδηγήσουν, και πρέπει να φορούν ολόσωμα μαύρα ενδύματα στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Όμως, τα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν πως ο βασιλιάς της χώρας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, εξέδωσε διάταγμα υπό το οποίο οι γυναίκες επιτρέπεται να επωφεληθούν από κυβερνητικές υπηρεσίες όπως, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, δίχως να λάβουν τη συγκατάθεση του άνδρα κηδεμόνα.

Τον περασμένο μήνα υπήρξε οργή, όταν η χώρα εκλέχθηκε ως μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Γυναικών, της οποίας ρόλος είναι η διαμόρφωση «παγκόσμιων προτύπων για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να απορρίψει πως η Βρετανία είχε ψηφίσει υπέρ της συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στο Σώμα, όμως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, δήλωσε πως «λυπάται» για τη θετική ψήφο του πρέσβη του.

«Οι νέες αλλαγές σημαίνουν πως οι γυναίκες θα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να σπουδάζουν και να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, σε εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως και στην νομική τους εκπροσώπηση σε δικαστήριο δίχως τη συγκατάθεση του άνδρα κηδεμόνα», ανέφερε η Maha Akeel, υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων και διευθύντρια της οργάνωσης Ισλαμική συνεργασία (Organisation of Islamic Cooperation), με έδρα την Τζέντα.

«Τώρα τουλάχιστον ανοίγει ο δρόμος για την συζήτηση σχετικά με το σύστημα της κηδεμονίας. Οι γυναίκες είναι ανεξάρτητες και μπορούν να φροντίσουν οι ίδιες τους εαυτούς τους.»

Η κίνηση αυτή έρχεται ως η τελευταία σε μια σειρά μέτρων στη Σαουδικής Αραβία με στόχο τη μεγαλύτερη “συμπερίληψη” των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς το Βασίλειο κινείται προς τη διαφοροποίηση της οικονομίας της, μειώνοντας την εξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Η τάση αυτή άρχισε το 2011 όταν  ο τέως βασιλιάς Abdullah επέτρεψε στις γυναίκες συμμετοχή στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Shura Council. Οι γυναίκες τώρα μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, εργάζονται σε ορισμένες θέσεις όπως στο λιανικό εμπόριο και στον τομέα της φιλοξενίας και είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 .

Ωστόσο η Σαουδική Αραβία κατατάχθηκε ξανά στην 141η θέση μεταξύ των 144 χωρών της Παγκόσμιας Έκθεσης για το Χάσμα των Φύλων – Global Gender Gap, μελέτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διερευνά την θέση των γυναικών αναφορικά με την οικονομική και πολιτική τους συμμετοχή, την υγεία και την εκπαίδευση.

Το σύστημα τη ανδρικής επιτροπείας, που απαιτεί από τις γυναίκες να ζητούν άδεια από κηδεμόνα -τον πατέρα, σύζυγο, ή  γιο- για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να παντρευτούν,  αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών, αναφέρουν οι ομάδες προάσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων.

«Η αντρική κηδεμονία είναι μη-ισλαμική και ταπεινωτική για τις γυναίκες», δήλωσε η κα Akeel. «Μερικοί (άνδρες) επωφελούνται από αυτήν την αντρική κηδεμονία για δικό τους όφελος και κάνουν κατάχρηση αυτής.»

Πηγή: independent.co.uk

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής 2020 - Βασικά Στοιχεία

Be the first to comment on "Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα εργάζονται και θα σπουδάζουν δίχως τη συγκατάθεση του “άνδρα-κηδεμόνα”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!