«Γυναίκες Πρόσφυγες και διακρίσεις λόγω φύλου στην καθημερινή διαβίωση»

«Γυναίκες Πρόσφυγες και διακρίσεις λόγω φύλου στην καθημερινή διαβίωση»

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Τις διακρίσεις λόγω φύλου των γυναικών προσφύγων αποφάσισε να αναδείξει ο δήμος Αθηναίων σε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο με 14 θεσμικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των αντιδημάρχων Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Πρόνοιας και Ισότητας (Μαρία Στρατηγάκη) και Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων (Λευτέρης Παπαγιαννάκης) σε συνεργασία με το Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών «Μέλισσα»

Στη συνάντηση εντοπίσθηκαν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, σεξουαλικής βίας και έλλειψης επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες κατά την παραμονή τους στη Ελλάδα. Η ενδοοικογενειακή βία και ο αποκλεισμός από τη λήψη αποφάσεων, την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την εργασία λόγω γλώσσας αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Όλοι οι φορείς διαπίστωσαν την άμεση ανάγκη συντονισμού των φορέων σε θέματα έμφυλων διακρίσεων, καθώς επίσης και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις γυναίκες πρόσφυγες στη πορεία για την χειραφέτηση και την κοινωνική ένταξη . Η δημιουργία ασφαλών χώρων συνεύρεσης των γυναικών, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης δεσμών, αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα υποστηρικτική για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα :"Σεξουαλική παρενόχληση - Δρούμε για την εξάλειψη της βίας" | 25/11/2020

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Περιφερειακό Γραφείου Ασύλου, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Ύπατη Αρμοστεία, CARITAS, OXFAM, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, ΔΙΟΤΙΜΑ, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας.

Η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη και ο Εθνικός Εκπρόσωπος για το Trafficking Ηρακλής Μοσκώφ συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας. Την εμπειρία του Δήμου μετέφεραν τα στελέχη της ΕΑΤΑ η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων και τα στελέχη του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στον οποίο φιλοξενούνται γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους.

Η ομάδα εργασίας θα συνεχισθεί εντασσόμενη στο Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων που άρχισε πρόσφατα τις λειτουργίες του στο δήμο Αθηναίων (Μαιζώνος 45 και Ψαρρών).

Be the first to comment on "«Γυναίκες Πρόσφυγες και διακρίσεις λόγω φύλου στην καθημερινή διαβίωση»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!