Ετήσια Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 2016

© UNHCR/George Osodi

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο τον κόσμο

Η ετήσια Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο “Παγκόσμιες Τάσεις” (UNHCR annual Global Trends report) αναφέρει πώς 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπισθεί από τις οικίες τους με αίτιο τις συγκρούσεις και τις διώξεις στο τέλος του 2016.

Ο πόλεμος, η βία και οι διωγμοί έχουν εκτοπίσει περισσότερους άντρες, γυναίκες και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην 70ετή ιστορία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την σχετική Έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Η ετήσια Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας με τίτλο “Global Trends” είχε ως εύρημα πώς 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν διά της βίας ως τέλος του 2016 – ένας συνολικός αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά περίπου 300.000 περισσότερους ανθρώπους από το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση σημειώνει πώς ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι εκτοπίζονται παραμένει πάρα πολύ υψηλός. Κατά μέσο όρο, 20 άνθρωποι κάθε λεπτό εξωθούνταν πέρυσι εκτός των οικιών τους, ή ένας άνθρωπος κάθε τρία δευτερόλεπτα – χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που απαιτείται για την ανάγνωση αυτής της πρότασης.

 

“Από κάθε άποψη, ο αριθμός αυτός είναι απαράδεκτος.”

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi

 

Προειδοποιεί περισσότερο από ποτέ για την ανάγκη για αλληλεγγύη και κοινή στόχευση για την πρόληψη και επίλυση των κρίσεων, και για την από κοινού διασφάλιση πώς οι πρόσφυγες του κόσμου, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, και οι αιτούντες άσυλο προστατεύονται επαρκώς και λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται ώστε να αναζητηθούν λύσεις.

 

H πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν, Nyawett, με τη συνοδεία 10 παιδιών, λίγο μόλις αφότου κατέφθασε στον καταυλισμό Gure Shombola, στην Αιθιοπία. ©UNHCR/Diana Diaz

Σε κάθε ένα από τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ετήσιες αυξήσεις στους παγκόσμιους αριθμούς εκτοπισμένων ανθρώπων σημειώνονται κατά εκατομμύρια. Ενώ ο συνολικός αριθμός για το 2016 είναι υψηλός – αριθμός που αντανακλά ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται προστασία σε ολόκληρο τον κόσμο – δείχνει επίσης πως η εντατικοποίηση του ρυθμού εκτοπισμένων ανθρώπων σημείωσε πέρυσι μείωση.

Ο συνολικός αριθμός συμπεριλαμβάνει 40,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν “ξεριζωθεί” εντός των συνόρων των χωρών τους, περίπου 500.000 λιγότερους από το 2015. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο ήταν 2,8 εκατομμύρια, περίπου 400.000 λιγότεροι από ότι την προηγούμενη χρονιά.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που επιδίωξαν καταφύγιο πραγματοποιώντας την υπέρβαση σε διεθνή σύνορα ξεπέρασε τους 22,5 εκατομμύρια, ο υψηλότερος αριθμός από τη στιγμή της ίδρυσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 1950 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

“Ο σύζυγος μου σκοτώθηκε στον πόλεμο … κάτι που με έκανε να αφήσω το σπίτι μου, και όλα τ’ άλλα πίσω.”

 

Η σύγκρουση στη Συρία, που διανύει πλέον το έβδομο έτος, ήταν η κύρια αιτία δημιουργίας του προσφυγικού φαινομένου παγκοσμίως (5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Πάντως, για το έτος 2016, ο κυριότερος νέος παράγοντας ήταν το Νότιο Σουδάν, όπου η καταστροφική διάρρηξη των ειρηνευτικών προσπαθειών τον περασμένο Ιούλιο οδήγησε σε προσφυγικές ροές 737.400 ανθρώπων ως το τέλος του έτος. Ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2017.

Η Nyawet Tut, μία μητέρα πέντε παιδιών από το Νότιο Σουδάν που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της, περιέγραψε πώς οι στρατιώτες έβαλαν φωτιά στο χωριό της οδηγώντας την να απομακρυνθεί για να σώσει τη ζωή της μαζί με τα πέντε παιδιά της και πέντε άλλους από τους συγγενείς που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

“Ο σύζυγός μου σκοτώθηκε στον πόλεμο, γεγονός το οποίο μαζί με την έλλειψη τροφίμων,  με έκανε να αποφασίσω να αφήσω το σπίτι μου, και όλα τ’ άλλα πίσω,” ανέφερε σε προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε έναν προσωρινό καταυλισμό φιλοξενίας στην Αιθιοπία.

Σε όρους συνολικού αριθμού εκτοπισθέντων, η Συρία συνεχίζει να σημειώνει τους υψηλότερους αριθμούς, με 12 εκατομμύρια ανθρώπους (65 τοις εκατό του πληθυσμού) να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι ή να διαβιούν εκτός της χώρας ως πρόσφυγες.

 

H πρόσφυγας από τη Συρία, Aya, 4 ετών, κορίτσι με δισχιδή ράχη (spina bifida), δηλαδή παράλυτη από την μέση και κάτω. Έχει επανεγκατασταθεί στη Laval, της βόρειο-δυτικής Γαλλίας μαζί με την οικογένειά της. © UNHCR/Giles Duley

 

Εξαιρώντας την μακρόχρονη προσφυγική κρίση στην Παλαιστίνη, οι Κολομβιανοί (7,7 εκατομμύρια) και οι Αφγανοί (4,7 εκατομμύρια) παρέμειναν οι δεύτεροι και τρίτοι περισσότερο εκτοπισμένοι πληθυσμοί, ακολουθούμενοι από τους Ιρακινούς (4,2 εκατομμύρια). Συνολικά, περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι από το Νότιο Σουδάν εκδιώχθηκαν από τις οικίες τους έως το τέλος του έτους, μία κατάσταση που έχει μετατραπεί στο μαζικότερο φαινόμενο εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο.

 

Κίνδυνος Ανιθαγένειας

Η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) υπολογίζει πώς τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν δίχως εθνικότητα ή σε κίνδυνο ανιθαγένειας στο τέλος του 2016. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τις κυβερνήσεις και επικοινωνήθηκαν στην Αρμοστεία περιορίζονται σε 3,2 εκατομμύρια ανιθαγενείς ανθρώπους σε 75 χώρες.

unhcr.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!