Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE: Learning Interculturality From rEligion

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αναλύει το πώς τα θρησκευτικά στην εκπαίδευση δίνουν ευκαιρία στην διαπολιτισμικότητα.

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη (Παρίσι, Βρυξέλλες και πολύ πρόσφατα Λονδίνο),  τα οποία στηρίζονται στη ρητορική του μίσους και της μισαλλοδοξίας, φωτίζουν την ανάγκη συμμετοχής της νεολαίας και επομένως των σχολείων σε έναν βαθύ και δομημένο προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις του νέου πολιτισμικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα υπόψη ότι πολλοί από τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε αυτά τα δραματικά γεγονότα είναι πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι ενεργούν ενάντια στον πολιτισμό και στη λογική, στο όνομα μιας λανθασμένης ερμηνείας των θρησκευτικών συναισθημάτων.

Το πρόγραμμα LIFE έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για συγκεκριμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να μπορούν να  ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών και δια-θρησκευτικών κοινωνιών, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη.

Ο πυρήνας του προγράμματος αφορά τα παιδιά που φοιτούν σε τάξεις του δημοτικού. Η εξοικείωση των εκπαιδευτικών γύρω από τον θρησκευτικό πλουραλισμό προσφέρει τα απαιτούμενα γνωστικά και μεθοδολογικά εργαλεία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει τους μαθητές στην αποδοχή της ετερότητας.

Τον συντονισμό του προγράμματος Learning Interculturality From rEligion (LIFE. Project number: 2016-1-IT02-KA201-024660) έχει ο οργανισμός  Fondazione Hallgarten-Franchetti Centro Studi Villa Montesca (Ιταλία). Εταίροι Οργανισμοί: San Jorge University (Ισπανία),  Sdrushenie “Centar Za Obrazovatelni Initsiativi (Βουλγαρία), οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές  Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων “ΕΔΡΑ” (Ελλάδα)  και Egitim Ve Genclik Calismalari Ensititusu Dernegi (Τουρκία).

 

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα: "Ενισχύοντας την ψυχική υγεία: Πέρα από τα έμφυλα στερεότυπα"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!