Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017: 29,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαταραχές χρήσης ουσιών

Το 2015, περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από αυτούς, περίπου 29,5 εκατομμύρια άνθρωποι –ή το 0,6% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού — εμπλέκονται σε προβληματική χρήση και υποφέρουν από διαταραχές χρήσης ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης. Τα οπιοειδή ήταν το πιο επιβλαβές είδος ναρκωτικών και αντιστοιχούσε στο 70% των αρνητικών για την υγεία επιπτώσεων που συνδέονται με διαταραχές χρήσης ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση World Drug Report, που ανακοινώθηκε στις 22 Ιουνίου 2017 από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Επίσης, διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση των αμφεταμινών αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου φορτίου της νόσου. Και ενώ η αγορά για νέες ψυχοτρόπες ουσίες (NPS) είναι ακόμη σχετικά μικρή, οι χρήστες αγνοούν το περιεχόμενο και τη δοσολογία των ψυχοδραστικών ουσιών σε ορισμένες ψυχοτρόπες ουσίες. Αυτό εκθέτει δυνητικά τους χρήστες σε πρόσθετους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ηπατίτιδα C προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά μεταξύ των περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς τους ανθρώπους, 1 στους 8 (1,6 εκατομμύρια) ζει με τον ιό HIV και περισσότερο από το ήμισυ (6,1 εκατομμύρια) ζουν με ηπατίτιδα C, ενώ περίπου 1,3 εκατομμύρια πάσχουν από ηπατίτιδα C και HIV. Συνολικά, τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικά πεθαίνουν από ηπατίτιδα C (222.000 εκατομμύρια) από ό, τι από HIV (60.000 εκατομμύρια). Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, η πρόσβαση παραμένει ελάχιστη, καθώς η θεραπεία παραμένει πολύ δαπανηρή στις περισσότερες χώρες.

Φέτος σηματοδοτούνται 20 χρόνια από την World Drug Report, που έρχεται σε μια στιγμή όπου η διεθνής κοινότητα έχει αποφασίσει να προχωρήσει με κοινή δράση. Ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Yury Fedotov τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2016 σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση της ζήτησης και προσφοράς, ωστόσο παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Αλλαγή των “επιχειρηματικών μοντέλων” στη διακίνηση ναρκωτικών και στο οργανωμένο έγκλημα

Το 2014, οι διεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την υφήλιο εκτιμάται ότι δημιούργησαν μεταξύ του ενός πέμπτου και του ενός τρίτου των εσόδων τους από τις πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών. Οι επικοινωνίες μέσω κινητών συσκευών προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους διακινητές, ενώ το darknet επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν ανώνυμα ναρκωτικά με κρυπτο-νόμισμα, όπως το bitcoin. Ενώ η διακίνηση ναρκωτικών μέσω του σκοτεινού δικτύου παραμένει μικρή, σύμφωνα με μία μελέτη σημειώθηκε αύξηση των συναλλαγών ναρκωτικών ουσιών κατά 50% ετησίως, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2016.  Οι τυπικοί αγοραστές είναι χρήστες της ψυχαγωγικής κάνναβης, «έκσταση», κοκαΐνης, παραισθησιογόνων και NPS.

Τάσεις της αγοράς ναρκωτικών παγκοσμίως

Το φάσμα των ουσιών που διατίθενται στην αγορά ναρκωτικών έχει διευρυνθεί σημαντικά, όπως αναφέρει σχετικά η έκθεση. Η αγορά των οπιοειδών, ειδικότερα, διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο, με ένα συνδυασμό των διεθνώς ελεγχόμενων ουσιών όπως η ηρωίνη, και συνταγογραφούμενων φαρμάκων που είτε αποσπούνται από την νόμιμη αγορά είτε παράγονται ως πλαστά φάρμακα. Οι ψυχοτρόπες ουσίες NPS συνέχισαν να αναπτύσσονται έτσι ώστε μέχρι το 2015, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ουσιών είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 483, σε σύγκριση με 260 NPS το 2012.

Η παραγωγή οπίου βρίσκεται σε άνοδο και η αγορά κοκαΐνης ανθεί. Το 2016, η παγκόσμια παραγωγή οπίου αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυτό οφειλόταν κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή οπιούχας παπαρούνας στο Αφγανιστάν. Η έκθεση επισημαίνει επίσης την επέκταση της αγοράς κοκαΐνης, τέτοιας που από το 2013-2015, η καλλιέργεια θαμνών κόκας αυξήθηκε κατά 30% κυρίως λόγω της αυξημένης καλλιέργειας στην Κολομβία. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση κοκαΐνης αυξάνεται στις δύο μεγαλύτερες αγορές, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ναρκωτικά και Τρομοκρατία

Αν και όχι όλες οι τρομοκρατικές ομάδες, ορισμένες εξαρτώνται από τα κέρδη ναρκωτικών.  Χωρίς τα έσοδα της παραγωγής ναρκωτικών και της διακίνησης, που απαρτίζουν σχεδόν το ήμισυ του ετήσιου εισοδήματος των Ταλιμπάν, η απήχηση και η επιρροή των Ταλιμπάν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν αυτή που υφίσταται σήμερα. Πάνω από το 85% της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν πραγματοποιείται σε έδαφος όπου βρίσκεται υπό την επιρροή των Ταλιμπάν.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017,  παρέχει μια σφαιρική επισκόπηση της προσφοράς και ζήτησης οπιούχων, κοκαΐνης, κάνναβης, διεγερτικών τύπου αμφεταμίνης και νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NPS), καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Τονίζει ότι τα επιστημονικά δεδομένα για την ηπατίτιδα C, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά και προβάλει την περαιτέρω διαφοροποίηση στην ακμάζουσα αγορά ναρκωτικών, καθώς και στην αλλαγή επιχειρηματικών μοντέλων στη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: unodc.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οργανώσεις στην Ελλάδα - Εθνικοί και Διεθνείς Φορείς Υγείας προειδοποιούν: Οι διακρίσεις δεν προστατεύουν από τον covid-19

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!