Παρέμβαση σε εξαρτημένες γυναίκες από την έναρξη της κύησης έως τη λοχεία

Την Παρασκευή 23/6/2017 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Διοικήσεων των Νοσοκομείων Γ.Ν.«ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και του «Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής», στην οποία παρέστησαν στελέχη των Νοσοκομείων και της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας και υπογραφής πρωτοκόλλου με στόχο την από κοινού παρέμβαση σε εξαρτημένες γυναίκες από την έναρξη της κύησης έως και τη λοχεία.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά τη θεσμοθετημένη διασύνδεση των υπηρεσιών των τριών Νοσοκομείων, Γ.Ν.Μ. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων με τα παιδιά τους της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ) προκειμένου να επιτευχθεί, στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης, η υποστήριξη της εξαρτημένης μητέρας με τη ένταξή της σε θεραπευτικό πρόγραμμα και την παραμονή των βρεφών στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

Ειδικό Πρόγραμμα Εξαρτημένων Μητέρων και Παιδιών-18 ΑΝΩ

Από το 2006 διαμορφώθηκε το πρώτο Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένες Μητέρες και τα παιδιά τους, που λειτουργεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ΕΣΥ. Εδώ γίνεται η πρώτη επαφή της εξαρτημένης γυναίκας και μητέρας με το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

  • Πραγματοποιείται η ευαισθητοποίηση της εξαρτημένης μητέρας στο πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης, η σταθεροποίηση της απόφασής της, η εμπλοκή της στη θεραπευτική διαδικασία και η ένταξή της στο θεραπευτικό πρόγραμμα μέσα από ατομικές συνεδρίες, ομάδες ψυχοθεραπείας, ομάδες έκφρασης.
  • Παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και στήριξη ως προς την αντιμετώπιση των πολλαπλών ψυχοκοινωνικών και ιατρικών προβλημάτων της ίδιας και του παιδιού της σε άμεση συνεργασία με φορείς κι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη φροντίδα του παιδιού (νομικές εκκρεμότητες, ιατρικές εξετάσεις, εκτίμηση της αναπτυξιακής πορείας του παιδιού) και με ειδική μέριμνα για τις περιπτώσεις απώλειας της επιμέλειας.

Στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος για τις εξαρτημένες μητέρες και παιδιών, υπάρχει και κλειστό πρόγραμμα.

Εδώ πραγματοποιείται η Β΄ φάση του προγράμματος, κατά την οποία η εξαρτημένη γυναίκα και μητέρα μέσα από διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, κ.α.) προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς λόγους που την οδήγησαν στην εξάρτηση και να αναζητήσει καινούριους τρόπους ζωής, χωρίς ωστόσο να αναγκαστεί να αποχωριστεί το παιδί της για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί μιας θεραπευόμενης είναι άνω των πέντε χρονών και δεν μπορεί να ακολουθήσει τη μητέρα, εξασφαλίζεται η τακτική επαφή σε όλη τη διάρκεια της κλειστής φάσης. Για το διάστημα αυτό το παιδί παρακολουθείται από εξειδικευμένο ψυχολόγο.

Κατά τη φάση αυτή:

  • Οι μητέρες, έγκυες ή με παιδιά μικρότερα των πέντε χρόνων, διαμένουν σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
  • Έχουν πλήρη ιατρική παρακολούθηση και κάλυψη.
  • Συμμετέχουν σε όλες τις θεραπευτικές δραστηριότητες του προγράμματος.
  • Συμμετέχουν σε ειδικές δραστηριότητες , με τη σταθερή στήριξη ψυχολόγων , βρεφονηπιοκόμων και ειδικών θεραπευτών, με στόχο την αντίληψη των σωματικών , συναισθηματικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών, την ανταπόκριση σε αυτές και την ενδυνάμωση του μεταξύ τους δεσμού.

Τα παιδιά :

  • Συμμετέχουν σε δραστηριότητες ομαδικές ή ατομικές, ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα και δημιουργικής απασχόλησης.
  • Παρακολουθούνται συστηματικά από εξειδικευμένους ψυχολόγους, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την κάλυψη όποιων αναπτυξιακών, ιατρικών ή άλλων αναγκών.
  • Παρακολουθούν το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου ή του παιδικού σταθμού της περιοχής αν αυτό κρίνεται θεμιτό.
Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων & Παρηγορικής Φροντίδας - 10 Οκτωβρίου 2020 | Η Παρηγορική Φροντίδα στα δημόσια συστήματα υγείας

Be the first to comment on "Παρέμβαση σε εξαρτημένες γυναίκες από την έναρξη της κύησης έως τη λοχεία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!