Προστατεύοντας τα παιδιά από την παιδική εργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, βία και ευαλωτότητα. Την ίδια στιγμή, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από καταστροφές κάθε χρόνο. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών είναι παιδιά. Ένα σημαντικό ποσοστό των 168 εκατομμυρίων παιδιών που εμπλέκονται σε παιδική εργασία ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και καταστροφές. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας επικεντρώνεται φέτος στον αντίκτυπο των συγκρούσεων και των καταστροφών στην παιδική εργασία.

Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Σκοτώνουν, κακοποιούν, τραυματίζουν, εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καταστρέφουν τα μέσα βιοπορισμού, ωθούν τους ανθρώπους σε φτώχεια και λιμοκτονία και τους παγιδεύουν σε καταστάσεις όπου παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Τα παιδιά είναι συχνά τα πρώτα που πλήττονται καθώς καταστρέφονται τα σχολεία και διακόπτεται η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Πολλά παιδιά εκτοπίζονται εσωτερικά ή γίνονται πρόσφυγες σε άλλες χώρες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων και την παιδική εργασία. Τελικά, εκατομμύρια παιδιά ωθούνται στην παιδική εργασία εξαιτίας των συγκρούσεων και των καταστροφών.

Παιδική Εργασία σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης: Νέο Διυπηρεσιακό Εργαλείο

Η Εργαλειοθήκη (Toolkit), την οποία δημιούργησε η Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Παιδική Εργασία, υπό την κοινή προεδρία της Διεθνούς Οργάνωσης Plan International και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, πραγματοποίησε την εκκίνησή της τον Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της Συμμαχίας για την Προστασία του Παιδιού στην Ανθρωπιστική Δράση στη Γενεύη.

Από την έναρξη των ελάχιστων προτύπων για την προστασία των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2012, η Ομάδα Δράσης για την παιδική εργασία της Συμμαχίας για την Προστασία του Παιδιού στην Ανθρωπιστική Δράση (πρώην Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για την Παιδική Προστασία) προώθησε τη χρήση των προτύπων και παρείχε τεχνική υποστήριξη σε οργανώσεις και ανθρωπιστικές δράσεις που τα χρησιμοποιούσαν.

Η Task Force για την Παιδική Εργασία, συνέχισε τις προσπάθειές της να παρέχει σε όσους εργάζονται στον τομέα της παιδικής προστασίας και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ένα φιλικό προς το χρήστη εργαλείο για την εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία του εργαλείου “Child Labour in Emergencies: Introducing the New Interagency Toolkit“, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της Συμμαχίας στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια του 2017, αυτή η εργαλειοθήκη χρησιμοποιείται και μοιράζεται για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο, τη μορφή και τη χρηστικότητα της, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επαγγελματιών εργαζόμενων στον ανθρωπιστικό τομέα και στην παιδική προστασία και σε όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας σε πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της καθοδήγησης είναι να υποστηρίξει τους διαχειριστές και τους συμβούλους προγραμμάτων παιδικής προστασίας ώστε να :

  • Καθορίσουν προτεραιότητες, να σχεδιάσουν στρατηγικές και να εφαρμόσουν δραστηριότητες για την αντιμετώπιση και προτεραιότητα των παρεμβάσεων για την παιδική εργασία ως δραστηριότητες ζωτικής σημασίας.
  • Συντονιστούν με ανθρωπιστικούς, κυβερνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ως μέρος μιας προσέγγισης συστημάτων ενδυνάμωσης για την προσέγγιση των πλέον ευάλωτων παιδιών.
  • Ενδυναμωθεί η ανάλυση της κατάστασης για να βελτιωθεί η κατανόηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών κινδύνων εάν δεν υπάρξει παρέμβαση.
  • Βεβαιωθεί ότι δεν πραγματοποιείται ζημία από τις δράσεις ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: Να οριστούν οι προτεραιότητες, να σχεδιαστούν οι στρατηγικές και να εφαρμοστούν δραστηριότητες που να μη βλάπτουν και να αποτρέπουν την επιδείνωση της παιδικής εργασίας και των χειρότερων μορφών της.

Πηγή: ilo.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η εξάπλωση του COVID-19 αναδεικνύει και επιδεινώνει μια προϋπάρχουσα παγκόσμια στεγαστική κρίση | Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας 2020

Be the first to comment on "Προστατεύοντας τα παιδιά από την παιδική εργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!