Σύστημα Τηλεφροντίδας & Προστασίας Υγείας Δημοτών Ηλιούπολης – Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Δημότη

Ο Δήμος Ηλιούπολης εξασφάλισε μία μοναδική υπηρεσία πρόληψης υγείας που λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας.

Πρόκειται για τον πρώτο και μοναδικό δήμο στην Αττική που εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία και καινοτόμους τρόπους και χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος των δημοτών.

Η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας επικεντρώνεται στο σύνολο των Δημοτών μέσα στα πλαίσια της καθημερινής τους ζωής, με στόχο να τους καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουν αυθόρμητα ή και οργανωμένα υπεύθυνη δράση και στάση για την υγεία τους. Ειδικότερα, όσον αφορά τις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ) η ικανότητα αυτή παίζει καθοριστικό και άμεσο ρόλο στο επίπεδο διαβίωσης τους.

Οι τεχνολογίες της Ψηφιακής Υγείας και των Τηλεπικοινωνιών συμβάλλουν καθοριστικά πλέον με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην διαμόρφωση ενός αξιόλογου επίπεδου διαβίωσης και προστασίας των ΕΚΟ του Δήμου Ηλιούπολης. Σε πρακτικό επίπεδο, οι ψηφιακές αυτές υπηρεσίες αναλαμβάνουν τον ρόλο μιας Ψηφιακής Ομπρέλας Προστασίας της Υγείας η οποία περιλαμβάνει εφαρμογές Τηλεφροντίδας και Προληπτικής Ιατρικής σε δομές του Δήμου. Επίσης προβλέπεται εφαρμογή Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας & Τηλεπικοινωνιακού υλικού Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας (SOS), τα οποία είναι δομημένα έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθούν και από άλλες δομές του Δήμου όπως το Δημοτικό Ιατρείο, τα ΚΑΠΗ, η Βοήθεια Στο Σπίτι άλλα και από άλλα συστήματα Νοσοκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Εργαστηρίων και Ιατρείων.

Κύριος στόχος του Δήμου είναι καταρχάς η δημιουργία μιας «κοινωνικής» βάσης δεδομένων, ενός «δικτυακού κοινωνικού χάρτη» όπου θα καταγράφονται οι Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες. Για κάθε δημότη θα δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των αναγκών του για την προστασία της υγείας του. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία ειδικής καρτέλας (Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Δημότη) δεικτών σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών αυτών που ανήκουν στις ΕΚΟ.

Με την υλοποίηση του συστήματος θα γίνει προσπάθεια για την βελτίωση των εξής πολύ σημαντικών ζητημάτων για τις ΕΚΟ:

 • Επικοινωνία
 • Ενημέρωση
 • Αίσθημα ασφάλειας
 • Πρόληψη
 • Παρέμβαση

Το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα θα επιτρέπει την δημιουργία και διαχείριση του Ψηφιακού Βιβλιαρίου Υγείας του Δημότη και την δυνατότητα της πρόσβασης του φακέλου υγείας από τον ίδιο τον δημότη ή τον φροντιστή της υγείας του ή τον Ιατρό του, με άμεσο και χρηστικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα θα παρέχονται στις ΕΚΟ υπηρεσίες τηλεφροντίδας όπου μέσα από ειδικές συσκευές (με χρήση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων – GSM) θα μπορούν άμεσα να ειδοποιήσουν (alert button-SOS) για κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να μιλήσουν άμεσα (μέσω κινητής τηλεφωνίας με το ιατρικό συντονιστικό κέντρο που έχει οριστεί για αυτό τον σκοπό.

Με την πίεση του πλήκτρου SOS, ο χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να έχει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες του χρόνου προηγμένες παροχές, όπως:

 • Άμεση τηλεφωνική ιατρική βοήθεια – σύνδεση με ιατρικό κέντρο υποστήριξης
 • Άμεση και ταυτόχρονη ενημέρωση οικείου προσώπου
 • Οργάνωση αποστολής κατ’ οίκον βοήθειας (Ιατρού, Νοσηλευτή, Ασθενοφόρου) του δήμου

Σημειώνεται ότι όλα τα δεδομένα θα συλλέγονται με ασφαλή τρόπο, τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων και Ιατρικού Απορρήτου.

Το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Δημότη προσφέρει στον πολίτη τα ακόλουθα:

 • Πλήρες Ιατρικό Ιστορικό το οποίο θα συμπληρωθεί από ειδικούς υγειονομικούς κατά την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής ομπρέλας προστασίας
 • Ο Δημότης θα κατέχει το δικό του Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας με όλα του τα δεδομένα μαζεμένα και οργανωμένα.
 • Το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας είναι συνεπές, διότι τα δεδομένα καταγράφονται με ολοκληρωμένο τρόπο και ενημερώνεται διαρκώς.
 • Έχει άμεση εξυπηρέτηση και αύξηση της ποιότητας περίθαλψης, αποφεύγοντας, τις καθυστερήσεις και τα λάθη.
 • Την δυνατότητα να είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον ιατρό του
 • Δεν χρειάζεται να «κουβαλάει» τον Ιατρικό Φάκελο του, αφού το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας είναι πάντα διαθέσιμο από το Διαδίκτυο.
 • Το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας διατηρείται: δεν φθείρεται από τον χρόνο, δεν αλλοιώνεται δεν μπορεί να κλαπεί και τα Ιατρικά Δεδομένα που περιέχει, είναι πάντοτε σε σωστή σειρά (χρονολογική ή άλλη). Αυτόματη κοινοποίηση για εργαστηριακά αποτελέσματα του ασθενή, με ειδοποίηση από το σύστημα.
 • Δυνατότητα για αυτόματη ενημέρωση του Ψηφιακού Βιβλιαρίου Υγείας του Ασθενή με ιατρικά δεδομένα από τον Ιατρό του.
 • Δυνατότητα ενημέρωσης  του Ψηφιακού Βιβλιαρίου Υγείας από τον ίδιο τον Ασθενή. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει την ευκαιρία σε Ασθενείς (ή στους Φροντιστές τους) με χρόνιες Παθήσεις (Διαβήτη, Αρτηριακή Υπέρταση κλπ), να καταχωρούν οι ίδιοι τις μετρήσεις που παίρνουν (πχ σάκχαρο, πίεση κλπ), με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα αρχείο ‘πορείας’ και ‘εξέλιξης’!

Οι Υπηρεσίες της Πλατφόρμας παρέχονται μέσω του Διαδικτύου χωρίς την ανάγκη κάποιας τοπικής εγκατάστασης Λογισμικού και μπορούν να αξιοποιηθούν Χωρίς Περιορισμούς,  ανεξαρτήτως Γεωγραφικής Περιοχής και Συσκευής.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφικών ελέγχων στο Δήμο Αθηναίων

Be the first to comment on "Σύστημα Τηλεφροντίδας & Προστασίας Υγείας Δημοτών Ηλιούπολης – Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Δημότη"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!