Τελευταία διάλεξη του κύκλου διαλέξεων-συζητήσεων με τίτλο: «Ψυχική Υγεία και Οικογένεια»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποίησε, από το Νοέμβριου του 2016 ως τον Ιούνιο του 2017, κύκλο διαλέξεων – συζητήσεων με τίτλο: Ψυχική Υγεία και Οικογένεια, με την επιστημονική επίβλεψη της Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχαναλύτριας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, Αναστασίας Πιμπιλίδου, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Paris VII, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Η δέκατη και τελευταία διάλεξη του κύκλου αυτού, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στις 18.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου με θέμα: «Ηλικιωμένοι γονείς. Η φροντίδα, ο σεβασμός και ένα τρυφερό τέλος ζωής. Ο ρόλος των παιδιών και των συγγενών».

Οι ηλικιωμένοι γονείς και η σχέση τους με τα ενήλικα πλέον παιδιά τους είναι το θέμα της τελευταίας διάλεξης αυτού του κύκλου διαλέξεων- συζητήσεων. Παραμένουν γονείς, εξακολουθώντας να υποστηρίζουν και να απαγορεύουν, να αγαπούν και να παραπονιούνται επαναλαμβάνοντας εκφράσεις χρόνων, επιμένοντας σε επικρίσεις, διαφωνίες και συγκρούσεις, εντάσεις, χιλιοειπωμένες πικρίες, λόγια αγάπης και εξάρτησης, ιστορίες παλιές, αξεπέραστες. Λίγες φορές οι γονείς αλλάζουν, πολλές φορές κρατούν ίδια συμπεριφορά, διατηρούν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους συναισθήματα κρυμμένα ανείπωτα, κρατώντας τα παιδιά δέσμια ανυπόφορων καταστάσεων. Η αδυναμία των ηλικιωμένων γονέων, η σωματική υγεία μαζί με την ψυχική, καθιστούν πολύπλοκη την σχέση γονέων και ενήλικων παιδιών και επιφέρουν εντάσεις και ψυχικό βάρος, επιβαρύνοντας πολύ την αντιμετώπιση της φροντίδας και του αποχωρισμού των γονέων. 

Στην διάλεξη της 14 Ιουνίου 2017, θα αναλυθούν ψυχαναλυτικά:

  • H αποδοχή των παιδιών από τους γονείς, μια καθοριστική αρχή.
  • Η συζυγική σχέση και η επίπτωσή της στο παιδί.
  • Η εξουσιαστική σχέση εξάρτησης μητέρας ή πατέρα παιδιού και η επίδραση στην προσωπική ζωή του παιδιού.
  • Η αδυναμία, η μοναξιά, η αρρώστια των γονέων και η φροντίδα τους.
  • Οι εντάσεις και η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τα παιδιά.
  • Η επίλυση συγκρούσεων και πόνου χρόνων μεταξύ τους.\
  • Η κατανόηση επιβάλλεται ή αλλιώς  ” ολα διορθώνονται προ θανάτου”.
  • Η αξία και η ανάγκη ενός τρυφερού τέλους ζωής
  • Παρουσίαση κλινικών περιστατικών.
  • Ερωτήσεις στο τέλος της διάλεξης.       

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στους εκπαιδευτικούς θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού τηλ: 2313 318661.

Διαβάστε Επίσης  Work4Psy - An innovative model for career counselling services to Mental Health NEETs

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!