Τοξικό Στρες: Η επίδραση στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Το μέλλον κάθε κοινωνίας εξαρτάται από την ικανότητά της να προάγει την υγιή ανάπτυξη της επόμενης γενιάς. Οι εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τη βιολογία του στρες δείχνουν πλέον πώς η υγιής ανάπτυξη μπορεί να παρεμποδιστεί από την υπερβολική ή παρατεταμένη ενεργοποίηση των συστημάτων απόκρισης του στρες στο σώμα και τον εγκέφαλο. Ένα τέτοιο τοξικό στρες μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και την υγεία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού. Όταν απειλούμαστε, το σώμα μας, μας προετοιμάζει να ανταποκριθούμε αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη. Όταν ενεργοποιούνται συστήματα απόκρισης του στρες σε ένα μικρό παιδί εντός ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος με ενήλικες, αυτές οι φυσιολογικές επιδράσεις ρυθμίζονται και επαναφέρονται στις αρχικές τους τιμές. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη υγιών συστημάτων απόκρισης στο στρες. Ωστόσο, εάν η απόκριση στο στρες είναι ακραία και μακροχρόνια και οι ρυθμιστικές σχέσεις δεν είναι διαθέσιμες στο παιδί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κατεστραμένα, εξασθενημένα συστήματα απόκρισης και αρχιτεκτονική εγκεφάλου, με δια βίου επιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ τριών ειδών απόκρισης στο στρες: θετική, ανεκτή και τοξική. Όπως περιγράφεται παρακάτω, αυτοί οι τρεις όροι αναφέρονται στις επιδράσεις των συστημάτων απόκρισης του στρες στο σώμα, όχι στο άγχος ή την ίδια την εμπειρία:

  • Η θετική απόκριση στο στρες είναι ένα φυσιολογικό και ουσιαστικό μέρος της υγιούς ανάπτυξης, που χαρακτηρίζεται από σύντομες αυξήσεις του καρδιακού ρυθμού και ήπιες αυξήσεις των ορμονικών επιπέδων. Ορισμένες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετική απόκριση στο στρες είναι η πρώτη μέρα με ένα νέο φροντιστή ή λήψη εμβολιασμού ανοσοποίησης.
  • Η ανεκτή ανταπόκριση στο στρες ενεργοποιεί τα συστήματα συναγερμού του σώματος σε μεγαλύτερο βαθμό ως αποτέλεσμα πιο σοβαρών, πιο μακροχρόνιων δυσκολιών, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια φυσική καταστροφή ή ένας τρομακτικός τραυματισμός. Εάν η ενεργοποίηση είναι περιορισμένη χρονικά και είναι ρυθμισμένη από σχέσεις με ενήλικες που βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί, ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανα “αναρρώνουν” από αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να έχει επιβλαβή αποτελέσματα.
  • Η τοξική απόκριση στο στρες μπορεί να συμβεί όταν ένα παιδί βιώνει έντονη, συχνή και / ή παρατεταμένη αντιξοότητα – όπως σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, χρόνια παραμέληση, κατάχρηση ουσιών από τον φροντιστή ή ψυχική ασθένεια, έκθεση σε βία ή / και συσσωρευμένα βάρη οικογενειακών οικονομικών δυσκολιών, χωρίς επαρκή υποστήριξη των ενηλίκων. Αυτού του είδους η παρατεταμένη ενεργοποίηση των συστημάτων απόκρισης του στρες μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου και συστήματα άλλων οργάνων και να αυξήσει τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με το στρες όσο και γνωστικές διαταραχές, και στα ενήλικα χρόνια.

Όταν η τοξική απόκριση στο στρες συμβαίνει συνεχώς ή ενεργοποιείται από πολλαπλές πηγές, μπορεί να έχει σωρευτικές συνέπειες για τη φυσική και ψυχική υγεία ενός ατόμου – καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Όσο πιο δυσμενείς εμπειρίες βιώνονται κατά την παιδική ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για αναπτυξιακές καθυστερήσεις και μετέπειτα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της κατάχρησης ουσιών και της κατάθλιψης.

Πηγή: developingchild.harvard.edu

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων & Παρηγορικής Φροντίδας - 10 Οκτωβρίου 2020 | Η Παρηγορική Φροντίδα στα δημόσια συστήματα υγείας

Be the first to comment on "Τοξικό Στρες: Η επίδραση στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!