Έργο AYA για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από το προσφυγικό ζήτημα

Η φωτογραφία ενός κοριτσιού πρόσφυγα στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία του βιβλίου AYA, βιβλίο που γράφτηκε από ομάδες παιδιών Ε΄ τάξης, εκπαιδευτικών και γονιών του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης» του ομώνυμου προσφυγικού συνοικισμού, στην Λάρνακα της Κύπρου,  στο πλαίσιο ενός προγράμματος ομαδικής συνεργατικής γραφής που εφαρμόστηκε στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές/τριες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν η μόνη, ίσως, φωτογραφία στην οποία το παιδί πρόσφυγας αποτυπωνόταν θαρραλέο, αποφασιστικό και δυνατό. Έτσι, η κριτική ερμηνεία του οπτικού αφηγήματος που αναπαρήγαγε η φωτογραφία, οι δυνατότητες αποκωδικοποίησης και η σχέση των μαθητών/τριών με το κοινωνικό της περιεχόμενο αποτέλεσαν το έναυσμα για τη δημιουργία του βιβλίου.

Τη φωτογραφία του μικρού κοριτσιού πρόσφυγα απαθανάτισε ο Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία που δημοσίευσε το 2015 το περιοδικό ΤΙΜΕ (και αργότερα βράβευσε).

Ένα παιδί δέχεται βοήθεια να βγάλει το σωσίβιο αμέσως μετά την άφιξη του με φουσκωτό σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες στο Ελληνικό νησί της Κω από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου Πελάγους, 13 Αυγούστου 2015. Περιοδικό ΤΙΜΕ 30/11/2015, φωτ. Άγγελος Τζωρτζίνης

Tο βιβλίο ΑΥΑ, είναι η φανταστική ιστορία του κοριτσιού πρόσφυγα, το οποίο εκδόθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατεβάστε το βιβλίο ΑΥΑ

Την ιστορία της ΑΥΑ συνέχισε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο ολοκλήρωσε ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με βάση το βιβλίο και έχει κατασκευάσει την ιστοσελίδα που φιλοξενεί το έργο. Παράλληλα αναπτύσσεται εκπαιδευτικό υλικό με βάση το βιβλίο από ομάδα εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών.

Σκοπός του έργου, πλέον, ΑΥΑ,  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων. Και κυρίως να μπορέσουν να αντιληφθούν τα παιδιά την ευθύνη που έχουν για τον εαυτό τους, για τους άλλους αλλά και για το μέλλον του κόσμου γενικότερα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου http://aya.dim-ag-anargyroi-lar.schools.ac.cy

 

*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αλέξη Γούμενο, εκπαιδευτικό (Υπεύθυνος Ε1 τάξης) του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης» του ομώνυμου προσφυγικού συνοικισμού, στην Λάρνακα της Κύπρου, για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Οι εικόνες της χρονιάς: Το 2020 μέσα από το φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Be the first to comment on "Έργο AYA για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από το προσφυγικό ζήτημα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!