Εξάλειψη της Ρητορικής Μίσους = Λιγότερα Εγκλήματα Μίσους

Τα θύματα εγκλημάτων μίσους δεν συνιστούν μια ομάδα καθορισμένης ταυτότητας, παρόλα αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζονται εξαιτίας της (εκλαμβανόμενης) ταυτότητας τους. Υπό αυτή την έννοια, η 22α Ιουλίου αποτελεί μια ημέρα τραγικού συμβολισμού. Οι επιθέσεις στις 22 Ιουλίου στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας, υποκινήθηκαν από ακροδεξιά ιδεολογία και φυλετικό μίσος, με τον δράστη ( Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ) να ομολογεί πως αντιλαμβανόταν όλα τα θύματα ως προδότες, λόγω της υποστήριξης τους  προς τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα. Η επίθεση κόστισε τη ζωή σε 77 νέους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: “Μια ημέρα στην ιστορία” της Andrea Gjestvang- Φωτογραφίες των επιζώντων απο τη σφαγή στο νησί της Utøya

Το κίνημα No Hate Speech Movement, εδραίωσε τη σημερινή ημέρα ως μια κοινή Ευρωπαική Πρωτοβουλία* για να θέσει τη σπουδαιότητα των ζητημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την προσοχή του ευρύτερου κοινού. Αυτή η διεθνής ημέρα μνήμης αφορά στην αναγνώριση της δυστυχίας των θυμάτων, δίνοντας βάση σε μέτρα δικαιοσύνης, όπως είναι η αποζημίωση και η δίκη των δραστών. Η ημέρα χρησιμεύει επίσης ως επιβεβαίωση πώς ανάλογα εκλήματα μίσους έχουν καταδικαστεί επισήμως και δείχνει τη δέσμευση των κρατών, οργανώσεων και ατόμων όσον αφορά την αποτροπή αντίστοιχων γεγονότων μέσω της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών και συνεπειών.

Όταν θυμάται και μνημονεύει τα θύματα εγκλημάτων μίσους, που υπέφεραν ή πέθαναν σε κάποιο έγκλημα μίσους, το Κίνημα No Hate Speech Movement στοχεύει:

  • στη νομική υποστήριξη για απονομή δικαιοσύνης στα θύματα εγκλημάτων μίσους,
  • στη δημιουργία χώρου για θύματα και στόχους παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μοιράζονται τις εμπειρίες τους,
  • στη διασφάλιση εκπαίδευσης για την πρόληψη τέτοιων γεγονότων ώστε να μην συμβούν ξανά (περιλαμβάνοντας την καταπολέμηση των αιτιών και των συνεπειών τέτοιων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων),
  • στην έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τα θύματα,
  • στη μνήμη και αναγνώριση του πόνου και δυστυχίας όλων των θυμάτων εγκλημάτων μίσους, στη Νορβηγία και οπουδήποτε αλλού, 
  • στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ύπαρξη των εγκλημάτων μίσους και στις αιτίες τους (ρατσισμός, διακρίσεις και μισαλλοδοξία, μαζί με άλλα συνδεόμενα φαινόμενα όπως η ρητορική μίσους)
  • στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια όλων γίνεται σεβαστή,  όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να ασκούνται ισότιμα και όπου όλοι μπορούν να επιτύχουν τις ανθρώπινες δυνατότητές τους.

*H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22α Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime), ύστερα από σχετικό ψήφισμα που οδήγησε στην έναρξη του κινήματος No Hate Speech Movement το 2013. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2014.

nohatespeechmovement.org

Απόδοση/ Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ecotivity School: Θερινό Σχολείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!