Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία και Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων 2016

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία και Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων (2016) του UNODC είναι η τρίτη έκθεση που υλοποιήθηκε έπειτα από την εντολή της Γενικής Συνέλευσης μέσω του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση του Trafficking που καταρτίστηκε το 2010   (2010 United Nations Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons).

Καλύπτει 136 χώρες και παρέχει μία επισκόπηση των μοτίβων και ροών του φαινομένου του trafficking σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, βασισμένη πρωταρχικά στα περιστατικά εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων μεταξύ των ετών 2012 και 2014. Καθώς το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος συνέλεγε με συστηματικό τρόπο δεδομένα για το φαινόμενο του trafficking για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, η πληροφόρηση για τις σχετικές τάσεις παρέχεται για μία ευρεία έκταση δεικτών.

Το θεματικό κεφάλαιο της Παγκόσμιας Έκθεσης / Έκδοσης του 2016 διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να είναι ευάλωτοι στο φαινόμενο του trafficking, κατά τη διάρκεια της μετάβασης ή κατά τον τελικό τους προορισμό. Αναλύει, επίσης, τις ειδικές συνθήκες των ανθρώπων που διαφεύγουν από πολεμικές συγκρούσεις, διενέξεις και διωγμούς.

Οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που ποινικοποιεί το trafficking ως συγκεκριμένο αδίκημα – και πολλές εξ’ αυτών πρόσφατα.

Η Παγκόσμια Έκθεση δείχνει πώς υπάρχει σχέση μεταξύ του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο μία χώρα έχει υιοθετήσει νομοθεσία κατά του trafficking, και του αριθμού των καταδικών που αναφέρει. Οι χώρες με νομοθεσίες με μεγαλύτερο αριθμό ετών, αναφέρουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο αριθμό καταδικών. Παρά ταύτα, η συνολικότερη απόκριση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης απέναντι στο trafficking, η οποία θεωρείται διαχρονικά πολύ αδύναμη, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά.

 

ΠΡΟΦΙΛ ΧΩΡΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

 

 

unodc.org

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  12ο Τεύχος του Επιστημονικού Περιοδικού Κοινωνική Πολιτική

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!