Φέτος, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Trafficking , το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (UN Office on Drugs and Crime) υπογραμμίζει ένα από τα πλέον πιεστικά ζητήματα της εποχής μας – τις μαζικές μικτές μεταναστευτικές ροές προσφύγων και μεταναστών. Για αυτόν τον λόγο το UNODC καλεί για το έτος 2017 να αναληφθούν δράσεις για την προστασία και την βοήθεια των θυμάτων εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων.
Ταυτόχρονα, στρέφει την προσοχή στον σημαντικό αντίκτυπο των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών, καθώς και στους συνεπακόλουθους πολλαπλούς κινδύνους της εμπορίας και παράνομης διακίνησης (trafficking) που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι.
Τα περισσότερα θύματα trafficking δεν αναγνωρίζονται ποτέ ως τέτοια, και έτσι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε προστασία και βοήθεια, που αποτελούν αποκρίσεις-κλειδιά για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Καθένας/ κάθε μία μπορεί να αποτελέσει πιθανώς θύμα εμπορίας και παράνομης διακίνησης, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας. Δοθέντος του γεγονότος πώς σχεδόν κάθε χώρα έχει καταρτίσει κάποια μορφή εθνικής νομοθεσίας για την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων σε σύμπνοια με το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για το Trafficking σε Ανθρώπους (UN Trafficking in Persons Protocol), η έμφαση για μία παγκόσμια απόκριση θα πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή των διεθνών προτύπων και νορμών, και στην ενδυνάμωση των υφιστάμενων εθνικών πλαισίων.

Το στοιχείο που συχνά εκλείπει σε πολλές δράσεις απόκρισης είναι η άμεση διαθεσιμότητα και εφαρμογή πρακτικής προστασίας και μέτρων βοήθειας για να, π.χ., παρασχεθεί έτοιμη και δίχως όρους πρόσβαση σε υπηρεσίες ώστε να βοηθηθεί ένα άτομο να ανακάμψει, να διασφαλιστεί πώς τα θύματα trafficking δεν αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, και να παρασχεθεί προς τα θύματα πρόσβαση σε αποζημίωση (αποζημιώσεις).
Υπάρχει ανάγκη “Άμεσης Δράσης” (“Act now”) για την ενίσχυση της προστασίας και της βοήθειας, όχι μόνο στο διεθνές επίπεδο, ή σε επίπεδο κρατών-μελών, αλλά αποτελεί επίσης ηθική επιταγή για όλους τους ανθρώπους να αναλάβουν άμεση δράση για την προστασία και βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή “παγιδευμένοι” σε εμπορία και διακίνηση – trafficking.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) βοηθά τα Κράτη να αναπτύξουν συνολικές και βιώσιμες αποκρίσεις για το φαινόμενο της εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Τέτοιες αποκρίσεις περιλαμβάνουν τη δίωξη των δραστών, την προστασία και τη βοήθεια των θυμάτων, και πιο σημαντικά, μέτρα πρόληψης. Επιζητά την οικοδόμηση της συνεργασίας, της υποστήριξης και της συνέργειας μεταξύ των κρατών ώστε να επιτύχει αυτούς τους στόχους, παρέχει μία ειδική γραμματεία στις πολυμερείς διαβουλεύσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για αυτά τα ζητήματα και διαχειρίζεται μία δομή των Η.Ε. για την απευθείας υποστήριξη πρός τα θύματα trafficking
Η Παγκόσμια Ημέρα παρέχει την ευκαιρία συλλογισμού αναφορικά με την κοινή μας ευθύνη και την επίδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα με την παράλληλη αναζήτηση τρόπων ενδυνάμωσής τους. Είναι ξεκάθαρο πώς στον πυρήνα του φαινομένου του trafficking εδράζει η εκμετάλλευση της ευαλωτότητας.
Έτσι, μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα, είναι ο αναστοχασμός όλων μας αναφορικά με τις δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε ώστε να συνεισφέρουμε στη μείωση αυτών των ευαλωτοτήτων ή στους κινδύνους που ακολουθούν τις ευαλωτότητες, που συμπεριλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται στα εξής – στην ηλικία, το φύλο, την αναπηρία ή την έλλειψη νομικού καθεστώτος.
Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
unodc.org
socialpolicy.gr