Τα παιδιά καλούν την Ένωση για την ισχυροποίηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Παιδιά από 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την πρόκληση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τα παιδιά συμμετείχαν μαζί με εμπειρογνώμονες στη διαδικασία πρακτικών προτάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετανάστευση και τη φτώχεια, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, όπου αμφισβήτησαν κατά πόσον η Ευρώπη κάνει αρκετά για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός πώς σήμερα στην Ευρωπαική Ένωση 1 στα 4 παιδιά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και ότι τέτοια ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία κερδίζουν τόσο μικρή προσοχή. Τόνισαν την ανάγκη για δράσεις ώστε να επιτρέπεται στα παιδιά όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα, όπως στην εκπαίδευση, αλλά να έχουν επίσης υποστήριξη ώστε να απολαμβάνουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Έδωσαν επίσης έμφαση στη σπουδαιότητα της παιδικής συμμετοχής, της ενδυνάμωσης των παιδιών μέσω της παροχής δωρεάν εκπαίδευσης για όλα, περιλαμβάνοντας υποστηρικτικό υλικό όπως βιβλία, και της διαβεβαίωσης ότι τα παιδιά κατανοούν τα δικαιώματα τα οποία όλα δικαιούνται.

Καθώς τα παιδιά αποτελούν το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαική Ένωση, εξέφρασαν επίσης έντονη επιθυμία για μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε τα παιδιά-πρόσφυγες να αισθάνονται ασφαλή και οι κοινωνίες να κάνουν περισσότερα για να υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο καθώς “ο εθνικισμός ή το μίσος απέναντι σε άλλες εθνικότητες ή θρησκείες δεν ανήκει στην κοινωνία του σήμερα”.  Οι ιδέες τους περιελάμβαναν την δημιουργία ή την υλοποίηση πρωτοβουλιών σε κάθε κράτος-μέλος όπου παιδιά και νέοι άνθρωποι συναντιούνται και βοηθούν παιδιά πρόσφυγες να ενσωματωθούν.

Το συμπόσιο «Κάνει η Ευρώπη αρκετά για να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα;» αξιολόγησε την εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός, βασιζόμενος στην ετήσια έκθεση θεμελιωδών δικαιωμάτων του FRA και στις γνωμοδοτήσεις του. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την μαλτεζική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα παιδιά που παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της συζητήσεως, έκαναν δηλώσεις και ερωτήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και το άσυλο και τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ιδίως από την οπτική γωνία των παιδιών. Υπενθύμισαν στους συμμετέχοντες ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο για το μέλλον αλλά και για το παρόν.

Όπως το έθεσε ένα παιδί:  “Έχουμε ένα στόμα αλλά δύο χέρια, επομένως είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε και να δράσουμε τώρα”.

Πηγή: fra.europa.eu

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κείμενο καταδίκης της «αντιδημοκρατικής απαγόρευσης συναθροίσεων»

Be the first to comment on "Τα παιδιά καλούν την Ένωση για την ισχυροποίηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!