«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλλει στο διάλογο για τις πολιτικές κατά της εμπορίας Ανθρώπων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (UN ECOSOC) και διασυνδεδεμένο μέλος στο Γραφείο Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI NGO), προσεκλήθη στις 23 Ιουνίου 2017 από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ώστε να συμβάλλει σε ακρόαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 15 μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο ανάμεσα τους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα.

Η διαβούλευση στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με φορείς της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί μέρος της προπαρασκευαστικής διαδικασίας που θα καταλήξει στην υιοθέτηση Πολιτικής Διακήρυξης στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσωπήθηκε από τον Επικεφαλής των Διεθνών του Συνεργασιών, Επίτιμο Πρέσβυ Marc Van den Reeck, ο οποίος κάλεσε για συγκεκριμένες πολιτικές για τα παιδιά σε κίνδυνο και τα θύματα εμπορίας. Πρότεινε μια σειρά από επιχειρησιακές διαδικασίες και βασικά σημεία αναφοράς που θα διασφαλίσουν αποτελεσματικότητα στις υιοθετούμενες πολιτικές στο πλαίσιο της επικείμενης Πολιτικής Διακήρυξης στους τομείς της πρόληψης, της προστασίας, της δίωξης των δραστών και της ανάπτυξης συνεργασιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε ότι ο βασικός στόχος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας και των οικογενειών τους, όπως επίσης και των επαγγελματιών που διαχειρίζονται περαστικά εμπορίας, όπως οι αστυνομικές Αρχές, το προσωπικό Αεροπορικών Εταιρειών, προσωπικό σε σχολεία και νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στις εξαφανίσεις παιδιών και την εμπορία, μηχανισμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, που συντονίζει στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού, αξιοποιούνται ελάχιστα παρά την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και ικανότητα της να χειριστεί με επιτυχία τέτοια περιστατικά.

Η Πολιτική Διακήρυξη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καλέσει τα κράτη μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο να διασφαλίσουν ένα πλαίσιο φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά και τις κατάλληλες υποδομές, ενθαρρύνοντας την καταγγελία τέτοιων φαινομένων τόσο από τα θύματα, όσο και από πιθανούς μάρτυρες προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Πρέσβυς Marc Van den Reeck κάλεσε, επίσης, τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να δράξει της ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο προκειμένου όλα τα κράτη-μέλη να εναγκαλιστούν την βασική αρχή ότι η κράτηση παιδιών δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει μια αποδεκτή λύση για την προστασία τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε ότι τα παιδιά σε κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας, είτε είναι παιδιά πρόσφυγες ή μετανάστες είτε ημεδαπά παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης, παραμέλησης και βίας, έχουν ανάγκη, όχι μόνο ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και διατροφής για την επιβίωση τους, αλλά κυρίως μιας ολιστικής λύσης που θα διασφαλίζει την προστασία τους, την ομαλή ανάπτυξη τους, την ελπίδα για το μέλλον και πραγματικές ευκαιρίες ώστε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους μετά από την τραυματική εμπειρία που βίωσαν.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να προληφθούν οι φυγές των παιδιών από δομές φιλοξενίας που καταλήγουν να πέσουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης. Αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται μεγαλύτερη προσπάθεια και οικονομικό κόστος, ωστόσο, η κοινωνία έχει την ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβει, τόνισε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συνδράμει στην ιστορική και σημαντική αυτή διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: hamogelo.gr

Διαβάστε Επίσης  Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2019

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!