John Locke: “Περί Κακοποίησης των Λέξεων”

Σε μια εποχή που προπαγανδιστική γλώσσα και ερμητική θεωρητικολογία συναγωνίζονται

σε συσκοτιστική επίδραση, το έργο του Λοκ παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο

 

Ο Τζον Λοκ, από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του Διαφωτισμού και πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού, ήταν από τους πρώτους που επιχείρησαν να κατανοήσουν την ανθρώπινη νοητική δραστηριότητα με το μνημειώδες έργο του Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση, υποστηρίζοντας πως η καταγωγή των ιδεών είναι η εξωτερική εμπειρία (αίσθηση) και η εσωτερική εμπειρία (σκέψη), και ότι η λογική είναι το κλειδί της γνώσης. Στο τρίτο κεφάλαιο του Δοκιμίου, ο στοχαστής θα τονίσει ότι η λανθασμένη, από ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα, χρήση της γλώσσας στρεβλώνει την αντιληπτική δεξιότητα του νου και της συνείδησης κι έτσι καθιστά τον άνθρωπο ευάλωτο στη χειραγώγηση και έκθετο σε κάθε πλάνη και εξαπάτηση.  

Ο Λοκ, θεωρώντας ότι η γλώσσα είναι το όργανο κάθε ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ως εκ τούτου υπηρετεί τις πρακτικές ανάγκες της ανθρώπινης ζωής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κακή χρήση, την κατάχρηση ή και την κακοποίηση των λέξεων, εγκαλώντας όσους φιλοσόφους επινοούν νέες λέξεις χωρίς ξεκάθαρο νόημα και επικρίνοντας τη χρήση λέξεων που δεν είναι συνδεδεμένες με καθαρές ιδέες ή αλλοιώνουν το νόημά τους. Στο «Περί λέξεων» κεφάλαιο του Δοκιμίου για την ανθρώπινη νόηση, το οποίο αποτελεί και τον κορμό αυτού του βιβλίου, εκφράζει την απροκάλυπτη δυσαρέσκειά του εναντίον όσων επινοούν λέξεις για να ακούγονται πιο ευφυείς από ό, τι είναι, καταλογίζοντάς τους συνειδητή προσπάθεια να διαρρήξουν τη γλώσσα και να καταστρέψουν την επικοινωνιακή της δυναμική.

Από την εισαγωγή της Κατερίνας Σχινά

 

ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

JOHN LOCKE

ΠΕΡΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Σειρά: Μικρά Διαχρονικά

Διεύθυνση Σειράς: Κατερίνα Σχινά

Μετάφραση: Άννα Δαμιανίδη

Σελίδες: 96 · Σχήμα: 11Χ18

ΙSBN: 978-960-569-249-0 · Τιμή: 7,99 €

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: http://www.epbooks.gr

Ο John Locke (1632-1704) θεωρείται ένας από τους σημαίνοντες στοχαστές του Διαφωτισμού και πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού. Κύριος εκπρόσωπος του αγγλικού φιλοσοφικού κινήματος του εμπειρισμού, μαζί με τον Ντέιβιντ Χιουμ και τον Τζωρτζ Μπέρκλεϊ, επεξεργάστηκε μια φιλοσοφία ανθρωποκεντρική, και υπήρξε μείζων υπέρμαχος της ριζικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκείας, θεωρητικός του νεωτερικού ατομικισμού και ιδρυτής της επιστημολογίας. Η πολιτική του φιλοσοφία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Αμερικανική Επανάσταση, το Σύνταγμα των ΗΠΑ, τη Γαλλική Επανάσταση και το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας. Σημαντικά έργα του είναι, μεταξύ πολλών άλλων τα Περί ανεκτικότητας,  Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση και Δύο πραγματείες περί διακυβέρνησης.

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να διαφωτίσει, να εξοργίσει, να προκαλέσει, να παρηγορήσει. Μπορεί να εμπνεύσει συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμη και πολέμους ή επαναστάσεις. Μπορεί να πλουτίσει τη ζωή – αλλά μπορεί και να την καταστρέψει. Η σειρά «Μικρά Διαχρονικά» φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει Εισαγωγή από την κριτικό λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, η οποία διευθύνει τη σειρά.
Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος Intermediate Language Varieties: Koinai and regional standards in Europe με συνεπιμελήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Σταυρούλα Τσιπλάκου

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!