Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στον θηλασμό σε παγκόσμια κλίμακα

Καμία χώρα στον κόσμο δεν πληροί πλήρως τα συνιστώμενα πρότυπα για το θηλασμό, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF και του ΠΟΥ σε συνεργασία με την Global Breastfeeding Collective, μια νέα πρωτοβουλία για την αύξηση των ποσοστών θηλασμού παγκοσμίως.

Η Global Breastfeeding Scorecard, η οποία αξιολόγησε 194 έθνη, διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των παιδιών ηλικίας κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά (δεν τους χορηγείται τίποτα άλλο παρά το μητρικό γάλα) και μόνο 23 χώρες έχουν αποκλειστικό ποσοστό θηλασμού άνω του 60%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο θηλασμός συγκεντρώνει γνωσιακά οφέλη όσο και οφέλη για την υγεία, τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες τους. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμος κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής, βοηθώντας στην πρόληψη της διάρροιας και της πνευμονίας, δύο κύριες αιτίες θανάτου των βρεφών. Οι μητέρες που θηλάζουν σημειώνουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, δύο κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Η αξιολόγηση δημοσιεύτηκε στο ξεκίνημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (1 Αυγούστου 2017), μαζί με μια νέα ανάλυση που αποδεικνύει ότι χρειάζεται μόνο μια ετήσια επένδυση 4,70 δολαρίων ανά νεογέννητο για να αυξηθεί το παγκόσμιο ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των έξι μηνών έως και 50%, μέχρι το 2025.

Η έκθεση «Nurturing the Health and Wealth of Nations: The Investment Case for Breastfeeding», υποδεικνύει πώς η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να σώσει τις ζωές 520.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και να αποφέρει οικονομικά οφέλη 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών ως αποτέλεσμα της μειωμένης νοσηρότητας και του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της αυξημένης παραγωγικότητας.

“Ο θηλασμός είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα έθνη για την υγεία των νεότερων μελών τους και για τη μελλοντική ευημερία των οικονομιών και των κοινωνιών τους”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. “Αποτυγχάνοντας να επενδύσουμε στο θηλασμό, απογοητεύουμε τις μητέρες και τα μωρά τους – και πληρώνουμε ένα διπλό τίμημα: σε χαμένες ζωές και σε χαμένες ευκαιρίες”.

Η επενδυτική περίπτωση δείχνει ότι σε πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο – στην Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό και Νιγηρία – η έλλειψη επενδύσεων στο θηλασμό έχει ως αποτέλεσμα 236.000 θανάτους παιδιών ετησίως και 119 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις στον θηλασμό είναι πολύ χαμηλές. Κάθε χρόνο, οι κυβερνήσεις των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δαπανούν περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για την προαγωγή του θηλασμού. Και οι χορηγοί παρέχουν μόνο το επιπλέον ποσό των 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το Global Breastfeeding Collective καλεί τις χώρες να:

  • Αυξήσουν την χρηματοδότηση για την αύξηση των ποσοστών θηλασμού από τη γέννηση έως τα δύο έτη.
  • Εφαρμόσουν πλήρως τον Διεθνή Κώδικα εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και των σχετικών ψηφισμάτων της Παγκόσµιας Συνέλευσης Υγείας μέσω αυστηρών νομικών μέτρων που εφαρμόζονται και ελέγχονται ανεξάρτητα από οργανισμούς χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων.
  • Θεσπίσουν πολιτικές οικογενειακών αδειών και θηλασμού στο χώρο εργασίας, βασιζόμενες  στις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της μητρότητας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ως ελάχιστη απαίτηση, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τον άτυπο τομέα.
  • Εφαρμόσουν τα δέκα βήματα για τον επιτυχή θηλασμό στα κέντρα μητρότητας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μητρικού γάλακτος για άρρωστα και ευάλωτα νεογνά.
  • Βελτιώσουν την πρόσβαση στην προσφορά ειδικευμένων συμβουλών για το θηλασμό ως μέρος των ολοκληρωμένων πολιτικών και προγραμμάτων θηλασμού σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κοινοτήτων και να ενθαρρύνουν τα κοινοτικά δίκτυα που προστατεύουν, προωθούν και στηρίζουν τον θηλασμό.
  • Ενισχύσουν τα συστήματα παρακολούθησης που ελέγχουν την πρόοδο των πολιτικών, των προγραμμάτων και της χρηματοδότησης για την επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των παγκόσμιων στόχων θηλασμού.

Ο θηλασμός είναι καθοριστικός για την επίτευξη πολλών από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Βελτιώνει τη διατροφή (SDG2), αποτρέπει την παιδική θνησιμότητα και μειώνει τον κίνδυνο μη-μεταδοτικών ασθενειών (SDG3) και υποστηρίζει τη γνωσιακή ανάπτυξη και την εκπαίδευση (SDG4). Ο θηλασμός είναι επίσης ένας παράγοντας που επιτρέπει τον τερματισμό της φτώχειας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση των ανισοτήτων.

 

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης κατ΄ οίκον προσφέρει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!