Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού 2017

Κάθε μέρα, εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε πολέμους και δεν γίνονται αρκετά ώστε να σταματήσoυν να υποφέρουν. Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, ζητάμε από τους ηγέτες του κόσμου να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τα εκατομμύρια των πολιτών που παγιδεύτηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις.

Civilians are #NotATarget – Sign the Petition

Αυτές είναι οι ομάδες των πολιτών που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, όπως τονίζεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των πολιτών στις ένοπλες συγκρούσεις:

Πολίτες σε αστικές περιοχές Άτομα που εκτοπίστηκαν με εξαναγκασμό
Στόχοι σεξουαλικής βίας Παιδιά
Εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Οι άνθρωποι στις πόλεις αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα, νερό και ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι συγκρούσεις οδηγούν εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα παιδιά στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται στις μάχες, και τα σχολεία τους καταστρέφονται. Οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση από τους μαχητές και στη συνέχεια ντροπιάζονται από τα χωριά τους. Καθώς μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων παρέχουν βοήθεια και ιατροί περιθάλπτουν τους τραυματίες και άρρωστους, γίνονται άμεσα στόχοι, αντιμετωπίζονται ως απειλές και εμποδίζονται να φέρουν ανακούφιση και φροντίδα σε εκείνους που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη.

Οι ανθρωπιστικές ανησυχίες που περιγράφησαν δεν μπορούν να συλλάβουν τη ζωή όλων όσων επηρεάζονται από τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Από τους ανθρώπους με αναπηρία, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και τους δημοσιογράφους, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται σε συγκρούσεις πρέπει να προστατεύονται.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου αποτίοντας φόρο τιμής στους εργαζόμενους που διακινδύνευσαν και έχασαν τη ζωή τους στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ημέρα ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση  του ΟΗΕ το 2008 για να συμπέσει με την ημερομηνία του βομβαρδισμού της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη του Ιράκ, το 2003.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού επικεντρώνεται σε ένα θέμα και συγκεντρώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από όλο το ανθρωπιστικό σύστημα για να υπερασπιστούν την επιβίωση, την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις και την υποστήριξη και ασφάλεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

worldhumanitarianday.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θανατική ποινή: στοιχεία για την κατάσταση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού 2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!