Παρακολούθηση των ανισοτήτων υγείας: Ανακαλύπτοντας τα κενά πρόσβασης και παροχής στις υπηρεσίες υγείας

Ενώ πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση της γενικής κατάστασης υγείας των πληθυσμών τους μέσα από μια πλειάδα μέτρων, οι εθνικοί μέσοι όροι δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Ομάδες ανθρώπων μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για διάφορες αιτίες, όπως είναι: το φύλο τους, η περιοχή όπου ζουν, το εισόδημα τους, η εκπαίδευσή τους και άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές αιτίες.

Όμως, για την βελτίωση της υγείας των πιο μειονεκτούντων πληθυσμών και για την αύξηση της πρόσβασης τους σε υπηρεσίες υγείας, χρειάζονται δεδομένα σχετικά με την κατάσταση υγείας όλων των υπο-ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των πλέον μειονεκτούντων.

«Η παρακολούθηση της ανισότητας στην υγεία είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», ανέφερε ο Ahmad Reza Hosseinpoor, ο οποίος είναι επικεφαλής των εργασιών του Π.Ο.Υ. για την παρακολούθηση της ισότητας στην υγεία.

«Ο Π.Ο.Υ. έχει αναπτύξει μία δέσμη πηγών και εργαλείων για να ενισχύσει την πρακτική και να χτίσει την ικανότητα για παρακολούθηση της ανισότητας στην υγεία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Ένα από τα βασικά προϊόντα της δέσμης είναι το  Health Equity Assessment Toolkit  (HEAT), μια εφαρμογή λογισμικού που ξεκίνησε πέρυσι  και επιτρέπει σε χώρες να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να αναφέρουν τα δεδομένα των ανισοτήτων υγείας προκειμένου να καθοριστούν που χρειάζονται επενδύσεις για να αναπτυχθούν υπηρεσίες για όσους/ όσες δεν έχουν και να βελτιωθεί το επίπεδο υγείας τους.

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά, η εργαλειοθήκη ΗΕΑΤ περιοριζόταν σε δεδομένα προερχόμενα από τη βάση παρακολούθησης δεδομένων ισότητας στην υγεία του Π.Ο.Υ. (Health Equity Monitor database), η οποία περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με την αναπαραγωγική, μητρική και παιδική υγεία και την υγεία νεογνών για 102 χώρες. Η νέα έκδοση της εργαλειοθήκης, που ονομάζεται HEAT Plus, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να «ανεβάσουν» δεδομένα από τις δικές τους πηγές, μετατρέποντας το σε ένα πιο ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση και την αναφορά των ανισοτήτων υγείας σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών.

Μαζί με το HEAT Plus, ο Π.Ο.Υ. εκκίνησε δύο ακόμα προϊόντα για να βοηθήσει τις χώρες να «ψάξουν» βαθύτερα τις ανισότητες  υγείας, συμπεριλαμβανομένων: ένα εγχειρίδιο -βήμα προς βήμα – για να βοηθήσει τις χώρες να ενσωματώσουν την παρακολούθηση της ανισότητας στην υγεία στα πληροφοριακά συστήματα υγείας, και τους στατιστικούς κωδικούς  που απαιτούνται για την ανάλυση δεδομένων στην έρευνα νοικοκυριών, ώστε να αποκαλύπτεται που ενυπάρχουν ανισότητες.

Διαβάστε Επίσης  ΚΕΘΕΑ: O COVID-19 και η επόμενη μέρα για τις εξαρτήσεις

Πηγή: who.int

Απόδοση/Επιμέλεια : Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!