Τα υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων σε επίπεδο χώρας δεν βελτιώνουν τους δείκτες παιδικής φτώχειας

Νέα έκθεση της Unicef (με τίτλο Οικοδομώντας το Μέλλον: Παιδιά και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Πλούσιες ΧώρεςBuilding the Future: Children and the Sustainable Development Goals in Rich Countries – Innocenti Report Card 14) κατέταξε 41 από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αναφορικά με το πόσο καλά προετοιμασμένες είναι ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με την παιδική ευημερία.

Η Έκθεση προειδοποίησε πώς σε πολλές από τις χώρες που μελετήθηκαν τα υψηλότερα εισοδήματα απέτυχαν να βελτιώσουν τις ζωές όλων των παιδιών [1]. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ένα στα πέντε παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με την επισιτιστική ανασφάλεια. Στις συγκριτικά φτωχότερες χώρες του Μεξικό και της Τουρκίας το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε ένα στα τρία παιδιά.

Η Unicef ορίζει την σχετική παιδική φτώχεια ως την διαβίωση εντός ενός νοικοκυριού όπου το διαθέσιμο εισόδημα [2], λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος της οικογένειας, είναι μικρότερο από το 50% του διάμεσου εισοδήματος της χώρας διαβίωσης τους.

 

Πηγή: UNICEF Innocenti | Στην Ελλάδα το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας ανέρχεται σε 15,7% (2014).

 

Διαβάστε Επίσης  Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Παιδική Ευημερία

Ενυπάρχουν ευρείες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα παιδικής φτώχειας μεταξύ των χωρών. Στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, ένα στα δέκα παιδιά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, συγκριτικά με ένα στα τρία παιδιά σε Ισραήλ και Ρουμανία (39,3%). Στην Ελλάδα, το ποσοστό παιδικής φτώχειας ανέρχεται σε 25,5% (στοιχεία 2014).

Εν γένει, 17 από τις 41 χώρες που μελετήθηκαν σημειώνουν ποσοστά παιδικής φτώχειας άνω του μέσου όρου (21%).

 

Πηγή UNICEF – Innocenti | Κατά μέσο όρο ένα στα πέντε παιδιά σε πλούσιες χώρες διαβιεί σε συνθήκες σχετικής εισοδηματικής φτώχειας.

 

Διαβάστε Επίσης  Η Κοινωνική Φροντίδα υπό το φως της (Νεο)Κλασικής Θεωρίας

Οι καλύτερες και χειρότερες χώρες αναφορικά με την επίδοσή τους στον τομέα της παιδικής ευημερίας

Συνολικότερα, οι χώρες που σημείωσαν την καλύτερη επίδοση αναφορικά με την παιδική ευημερία ήταν τα Σκανδιναβικά κράτη, η Γερμανία και η Ελβετία. Στην “βάση” του πίνακα κατάταξης βρέθηκαν η Χιλή, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Μεξικό και οι Η.Π.Α.

Παρά ταύτα, η Έκθεση επισημαίνει πώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλες τις χώρες, με κάθε μία να κατατάσσεται στο μέσον ή στο κάτω ένα τρίτο για τουλάχιστον δύο στόχους. Στις ευρωπαϊκές χώρες ένα στα τρία παιδιά αντιμετωπίζει στερήσεις με τουλάχιστον δύο τρόπους.

 

Πηγή: UNICEF Innocenti | Οι επιδόσεις των χωρών αναφορικά με 9 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με τα παιδιά.

 

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

weforum.org

socialpolicy.gr

————–

[1] σημείωση  – Σε αυτό το σημείο γίνεται εμφανής η απόκλιση μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, που δημιουργεί κενά ευημερίας.

[2] σημείωση – Οι μεθοδολογικοί περιορισμοί της μέτρησης της παιδικής φτώχειας σε επίπεδο νοικοκυριού είναι προφανείς, καθώς προϋποθέτουν πώς οι πόροι εντός του μοιράζονται ισότιμα.

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!