Χρειάζεται ισχυρή χρηματοδότηση της πολιτικής Συνοχής και μετά το 2020

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συζήτηση με θέμα «Προετοιμασία του Κοινοβουλίου σχετικά με επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) μετά το 2020», είπε τα εξής:

«Το πιο σημαντικό είναι να επιδιώξουμε και να επιμείνουμε, ως Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, να παραμείνει ισχυρή η χρηματοδότηση της πολιτικής Συνοχής και μετά το 2020. Γιατί μετά το Brexit και τις επιπτώσεις του στον προϋπολογισμό, υπάρχουν κίνδυνοι.

Πρώτον, να προβληθούν τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών Συνοχής, αλλά και να προβληθεί το τι ζημιά θα είχε γίνει αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές συνοχής. Γιατί παρά τις πολιτικές συνοχής, τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μεγάλη αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτό απλά σημαίνει ότι με πιο αποδυναμωμένες ή χωρίς πολιτικές συνοχής, οι ανισότητες αυτές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εκρηκτικές.

Μια ακόμη παρατήρηση αφορά στη μορφή αξιοποίησης των πόρων. Συμφωνούμε με τον εισηγητή ότι αυτή πρέπει να έχει κυρίως τη μορφή των ενισχύσεων και όχι δανείων μέσω της μόχλευσης.

Και πιστεύω ότι το κείμενο προβληματισμού, το έγγραφο που παρουσίασε η Κομισιόν, εμπεριέχει και ορισμένους κινδύνους για την πολιτική συνοχής, κυρίως μέσα από μια πολύ ελαστική δυνατότητα ερμηνείας του όρου ‘ευελιξία’.

Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Η Επίτροπος, η κα Κρέτσου, υποστηρίζει θερμά τις πολιτικές συνοχής και γι’ αυτό έχει την Επιτροπή μας σύμμαχο σε αυτή της την προσπάθεια. Όμως μέσα στην Κομισιόν, υπάρχουν και ισχυροί αντίπαλοι της πολιτικής συνοχής, που επιδιώκουν να την αποδυναμώσουν. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε, αυτή η απόπειρα αποδυνάμωσης της πολιτικής συνοχής να μην καρποφορήσει.

Συμφωνώ επίσης ότι χρειάζεται απλοποίηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ‘ένα ταμείο’. Σημαίνει ‘ένας κανονισμός για κάθε ταμείο’ όπως ειπώθηκε, αλλά όχι ένα ταμείο. Το ‘ένα ταμείο’, έχει κινδύνους. Πιστεύω, επίσης, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την περίοδο 5 συν 5 χρόνια, με σαφήνεια.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, θα συμβάλλει έτσι ώστε η γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και υποστηρικτική για τη συνέχιση των πολιτικών συνοχής.

Σας ευχαριστώ».

 

Το βίντεο της ομιλίας

 

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!