Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τις εντεινόμενες εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις εισοδηματικές ανισότητες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

O Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι από το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης η εισοδηματική ανισότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε αυξάνεται, είτε παραμένει στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα. Σημειώνει, επίσης, πως στα φτωχότερα κράτη-μέλη ή σε κράτη-μέλη που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης, η εισοδηματική ανισότητα οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού μετανάστευσης, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες εντός της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν πώς ερμηνεύει τα υψηλά επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στα κράτη-μέλη και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Διαβάστε Επίσης  ΔΙΟΤΙΜΑ : "Δεν θα σωπάσουμε...στη σεξιστική ρητορική μίσους!"

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Ένταση εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat , διεθνών οργανισμών και κέντρων ερευνών, όπως το Eurofound , ο ΟΟΣΑ  και το FES , η εισοδηματική ανισότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ είτε αυξάνεται, είτε παραμένει στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα, όπως διαμορφώθηκαν από το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η εισοδηματική ανισότητα προκύπτει ως αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών μεταβλητών, όπως για παράδειγμα το ετήσιο εισόδημα, ο δείκτης κατανάλωσης, η αύξηση ή μείωση της αγοραστικής δύναμης σε σχέση με την αύξηση ή μείωση του εισοδήματος.

Στα φτωχότερα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ή σε κράτη-μέλη που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα,  η εισοδηματική ανισότητα οδήγησε επίσης σε αύξηση του ποσοστού μετανάστευσης προς άλλα πλουσιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την εισοδηματική ανισότητα και κατά συνέπεια την κοινωνική και περιφερειακή ανισότητα.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αξιολογεί και πώς ερμηνεύει την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στα κράτη-μέλη της ΕΕ;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα σε πολλά κράτη-μέλη;

 

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Απαιτείται άμεση δράση: εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που διέμεναν προηγουμένως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Be the first to comment on "Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τις εντεινόμενες εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!