Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2017 | 10-09-2017, Ζάππειο Μέγαρο

8 Σεπτεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2017

«Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία – Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου»

Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με τον Νόμο 4468/2017 ως “Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας”.
Στα πλαίσια αυτά, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (25-29 Σεπτεμβρίου) τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια θα δέχονται δωρεάν τους ηλικιωμένους για να υποβληθούν στις δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων (σχετικά εργαλεία: Ερωτηματολόγιο Πιθανότητας πτώσηςΕρωτηματολόγιο Διατήρησης ΙσοροπίαςΔελτίο ΑξιολόγησηςΟδηγίες για την εκτέλεση των δοκιμασιών πεδίου ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣΕπίδειξη τεσσάρων βασικών ασκήσεων ).

Η Παγκόσμια  Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ) καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών  (World Confederation for Physical Therapy – WCPT)) να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.  Από το 1951, που εορτάστηκε για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σήμερα 66 χρόνια.

Η  ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της Φυσικοθεραπευτικής  κοινότητας σε όλο τον κόσμο και  έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, αλλά και των φορέων, σχετικά με την καθοριστική συμβολή της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη ή και τη βελτίωση της  υγείας, της κινητικότητας, της αυτονομίας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Από το 2008 η WCPT καθιέρωσε την «Κίνηση για την Υγεία» ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Οι Φυσιοθεραπευτές ως ειδικοί  στην κίνηση και την άσκηση, με βαθειά και εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, την προώθηση, την καθοδήγηση, τη συνταγογράφηση και τη διαχείριση της άσκησης. 

Φέτος, το μήνυμα της εκστρατείας της ΠΗΦ «Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία – Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου» απευθύνεται σε άτομα από την 3η ηλικία και μετά, τα οποία δικαιούνται να έχουν όχι μόνο χρόνια πολλά, αλλά γεμάτα ζωή και ζωντάνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων άνω των 70 χρόνων αδυνατούν να ακολουθήσουν τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική άσκηση
  • Η Φυσικοθεραπεία μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας προλαμβάνοντας τραυματισμούς και βελτιώνοντας τη φυσική δραστηριότητα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία του  Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας (World Health Organization- WHO), η οποία, στην 69η Συνέλευσή της τον Μάϊο του 2016, υιοθέτησε για την τετραετία 2016-2020 ένα σχέδιο δράσης για την Γήρανση και την Υγεία.  Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, κάθε άνθρωπος από την 3η ηλικία και μετά θα μπορεί να απολαμβάνει την αυτονομία του, αλλά και την μακροζωία του με υγεία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συμμετέχει και προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τα Περιφερειακά Τμήματα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, με την πολύτιμη συνδρομή των Επιστημονικών Τμημάτων του Π.Σ.Φ., έχουν συνταχθεί φυλλάδια που προβάλλουν τον πολυδιάστατο ρόλο της Φυσικοθεραπείας και κατ’ επέκταση του Φυσικοθεραπευτή.

Αναδεικνύονται οι παρεμβάσεις της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, της Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας, της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, της Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας, της Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία και της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία Γυναικών.   

Παράλληλα, τονίζεται στα ενημερωτικά φυλλάδια, η θετική συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης και του καρκίνου.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα και κάθε μέρα ότι, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η φυσικοθεραπεία αποτελεί επένδυση, συντελώντας σημαντικά στη  εξοικονόμηση των πόρων που απαιτούνται για την πρόληψη, την φροντίδα και την υποστήριξη των πασχόντων ή μη στα Εθνικά Συστήματα Υγείας και στην Οικονομία γενικότερα.

Πηγή: psf.org.gr

Διαβάστε Επίσης  Ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ: αίτια και λύσεις

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!