“Φροντίζοντας τους Φροντιστές” – Ημερίδα του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε με επιτυχία, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017,   ημερίδα με θέμα: “Φροντίζοντας τους Φροντιστές” στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από εκατό φροντιστές,  χαιρετισμό απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής από την Τσεχία κος Tomáš Zdechovsky, ο πρώην Ευρωβουλευτής κος Νίκος Χρυσόγελος, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής κος Γεώργιος Χριστοδούλου, η Νευρολόγος- Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ. κα Μάγδα Τσολάκη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κος Γιώργος Γιαννόπουλος.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ομπρέλας οργανώσεων φροντιστών Eurocarers Κος Stecy Yghemonos υπογράμμισε την ανάγκη για στήριξη των φροντιστών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευέλικτα ωράρια απασχόλησης, εργασία από το σπίτι, συνυπολογισμό της περιόδου φροντίδας στον χρόνο για την σύνταξη και την πρόταση που πρόκειται να γίνει Ευρωπαϊκή οδηγία για ολιγοήμερη άδεια φροντιστή. Επίσης, ο Κος Yghemonos επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα για το ποσοστό των άτυπων φροντιστών και ότι το έργο που προσφέρουν εξοικονομεί λεφτά στο κράτος.

Στην συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής κο Γεώργιος Καλέργη, την ψυχολόγο κα Χριστίνα Καραμπέρη για το καινοτόμο πρόγραμμα ACTIVAGE, την κα Μαρίνα Μακρή για την υποστήριξη περιθαλπόντων ατόμων με Alzheimer και την κα Ιωάννα Κατσούρη για τους περιθάλποντες ασθενών με άνοια και την οδήγηση.

Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε από την νομικό κα Μαρία Τσιλιάκου για την έννοια της Δικαστικής Συμπαράστασης, που ενδιαφέρει άμεσα πολλούς φροντιστές ατόμων με άνοια.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φροντιστών Eurocarers, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης  «Άνεμος Ανανέωσης», της Πανελλήνιας Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη – ΠΕΨΑΕΕ και της obrela.

Ο Σύλλογος ΕΠΙΟΝΗ (Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών) ιδρύθηκε το 2016 και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers. Μέρος των δράσεων της ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων. Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές ατόμων με αναπηρία.
Διαβάστε Επίσης  Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού

Be the first to comment on "“Φροντίζοντας τους Φροντιστές” – Ημερίδα του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!