Στα πλαίσια του προγράμματος “Hate free Larissa” θα υλοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στην πόλη της Λάρισας τον Οκτώβριο του 2017. Η έκθεση φωτογραφίας έχει θεματική ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Η έκθεση έχει ως σκοπό την προώθηση της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ανοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια πιο δεκτική τοπική κοινωνία και με περισσότερο σεβασμό. Το έργο υλοποιείται από τον φορέα Youthnet Hellas σε συνεργασία με την οργάνωση Alternative Innovative Development και άλλους τοπικούς φορείς της πόλης.
Η υποβολή των φωτογραφιών θα πρέπει να γίνει έως την 7η Οκτωβρίου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: stel.ioannou@gmail.com
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα θα πρέπει να έχουν τίτλο “Έκθεση φωτογραφίας Hate Free”.
Όροι συμμετοχής:
1. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.
2. Η υποβολή των φωτογραφιών θα πρέπει να γίνει έως την 7η Οκτωβρίου 2017.
3. Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες.
4. Αριθμός φωτογραφιών που μπορούν να υποβληθούν από το ίδιο άτομο: από 1 έως 5.
5. Οι φωτογραφίες να έχουν συνάφεια με το θέμα της έκθεσης.
6. Οι φωτογραφίες να έχουν τραβηχτεί από τον αποστολέα ή να αναγράφεται το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του φωτογράφου.
7. Οι λήψεις των φωτογραφιών θα πρέπει να είναι στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση ώστε, όταν θα παρουσιαστούν σε έντυπη μορφή (30Χ40 cm), να διαθέτουν την καλύτερη δυνατή ευκρίνεια. Προτείνουμε λήψη των φωτογραφιών σε ανάλυση 16 Mp. Ο τύπος του αρχείου που θα παραδοθεί προτείνεται να είναι jpg, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
8. Προβλέπεται απονομή αναμνηστικών για όλους τους συμμετέχοντες στην έκθεση.
9. Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν για την έκθεση από την Επιτροπή θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν με έξοδα προγράμματος.
10.Με την συμμετοχή του ο δημιουργός πιστοποιεί ότι το φωτογραφικό έργο τού ανήκει, ενώ για όσα πρόσωπα παρουσιάζονται στις φωτογραφίες, δηλώνει ότι είχε την συναίνεσή τους να φωτογραφηθούν και ότι φέρει κάθε σχετική ευθύνη.
Περιγραφή του έργου:
Το έργο “Hate Free Larissa” έχει διάρκεια 4 μηνών (Ιούλιος-Οκτώβριος 2017) που στοχεύει να φέρει κοντά τους νέους και τους πολίτες της πόλης με σκοπό η Λάρισα να υποστηρίξει το μήνυμα πόλη χωρίς μίσος και ρητορική μίσους. Το έργο προωθεί καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διαλόγου, υποστηρίζοντας μαθητές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, εθελοντές, εμπειρογνώμονες και πολίτες, ώστε να δείξουν ότι το μίσος και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στο δημόσιο λόγο.
Το έργο στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων ώστε να αναπτύξουν ικανότητες για να αναγνωρίζουν την ρητορική μίσους και να γίνουν ακτιβιστές κατά της ρητορικής μίσους. Κατά τη διάρκεια του έργου, νέοι θα συμμετάσχουν σε μια έκθεση φωτογραφίες με θεματική τη ρητορική μίσους, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Παράλληλα, νέοι ακτιβιστές και καλλιτέχνες θα κάνουν εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη δημιουργώντας εικαστικές δημιουργίες που προωθούν την ισότητα και στοχεύοντας την αλλαγή των μηνυμάτων μίσους σε δημόσιους χώρους σε μηνύματα αγάπης, προωθώντας το μήνυμα όχι στη ρητορική του μίσους.
Ο γενικός στόχος του προγράμματος “Hate Free Larissa” είναι η ευαισθητοποίηση κατά της ρητορικής μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων στην πόλη της Λάρισας διοργανώνοντας δράσεις οι οποίες θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν τους νέους για την ρητορική μίσους και τα θα τους υποστηρίξουν ώστε να δράσουν ως πρεσβευτές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, την ανοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια πιο δεκτική τοπική κοινωνία και με περισσότερο σεβασμό. Στα πλαίσια του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις που θα υποστηρίζουν την τέχνη και πιο συγκεκριμένα το street art ως μέσο καταπολέμησης της ρητορικής μίσους.
Οι πιο συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:
· Η δημιουργία ενός δικτύου μαθητών, νέων, εθελοντών, ακτιβιστών, καλλιτεχνών, εμπειρογνωμόνων και πολιτών ώστε να καταπολεμήσουν την ρητορική μίσους, συμμετέχοντας και διοργανώνοντας τοπικές δράσεις.
· Η χρήση του street art ως μέσο δημιουργικό μέσω της έκφρασης νέων και καλλιτεχνών με στόχο την θετική επίδραση τους πολίτες της πόλης, προωθώντας την έκφραση και τον διάλογο.
· Η προώθηση της καλλιτεχνικής ιδιότητας του πολίτη. Εξερευνώντας τις δυνατότητες σύνδεσης της τέχνης με τα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αλληλοεπιδρώντας στο κοινό μέσω της τέχνης.
· Η προώθηση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων ως μέσω καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους και προωθώντας την ενεργή συμμετοχή των νέων.
· Η δημιουργία πολλαπλασιαστών οι οποίοι θα μεταφέρουν τα μηνύματα κατά της ρητορικής μίσους. Θα δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο ακτιβιστών και πρεσβευτών που θα προωθούν δράσεις σχετικά με τη θεματική σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και σε ένα επόμενο βήμα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους λήψεων αποφάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Ιωάννου, stel.ioannou@gmail.com, 6947895751
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το έργο “LADDER – Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising awareness” και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.στα πλαίσια του προγράμματος DEAR.