Έγκριση του Συμβουλίου για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών στις 23 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί της ΕΕ για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις εξέφρασαν την ευρεία υποστήριξή τους στην πρόταση της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μόλις δύο έτη αφότου ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε για πρώτη φορά την ιδέα αυτή [το κείμενο της σχετικής ομιλίας (ελληνικά)] και σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την υποβολή της. Ο πυλώνας θα διακηρυχθεί από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή κατά τη διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη (αγγλικά με περίληψη σε όλες τις άλλες γλώσσες), που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ. Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης σε μια γενική προσέγγιση όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με την απόσπαση των εργαζομένων.

 

 

Η Επίτροπος, κ. Μαριάν Τίσεν, αρμόδια για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής κινητικότητας, χαιρέτισε τη σημερινή συμφωνία και δήλωσε: «Η παρούσα σύνοδος του Συμβουλίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κοινωνική Ευρώπη. Η ομόφωνη έγκριση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων δείχνει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε ολόκληρη την Ένωση, λαμβανομένων υπόψη προκλήσεων, όπως η γήρανση της κοινωνίας, η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση. Όσον αφορά τη συμφωνία για την απόσπαση εργαζομένων, η θέση μας από την αρχή ήταν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν την ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο. Χαίρομαι που τα κράτη μέλη υποστηρίζουν ευρέως τη θέση αυτή. Αυτό είναι δίκαιο για τους αποσπασμένους εργαζομένους, οι οποίοι αξίζουν να έχουν ισότιμες συνθήκες εργασίας. Είναι επίσης δίκαιο για τους τοπικούς εργαζομένους και εργοδότες που δεν επιθυμούν να πλήττεται η θέση τους από την παροχή των ίδιων υπηρεσιών με χαμηλότερες αποδοχές. Δείχνει δε ότι στην Ευρώπη μπορούμε να καθήσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να κάνουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία».

 

Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό κατακερματισμό και το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό, και το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο.

 

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα. Χωρίζεται σε 3 κύριες κατηγορίες:

 • Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας
 • Δίκαιοι όροι εργασίας
 • Κοινωνική προστασία και ένταξη
 • Ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων έχει σκοπό να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικά δικαιώματα, με βάση 20 κύριες αρχές.

  Έγκριση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

  Η Επιτροπή προτείνει την από κοινού διακήρυξη του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή θα επιθυμούσε την έγκριση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό, και το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο.

  Υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

  Η υλοποίηση των αρχών και δικαιωμάτων που ορίζει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινή ευθύνη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα βοηθήσουν στον καθορισμό του πλαισίου και των κατευθύνσεων για την περαιτέρω πορεία με στόχο την υλοποίηση του πυλώνα μέσω της νομοθεσίας, όπου αυτή ενδείκνυται, με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους.

  Παρακολούθηση της προόδου

  Η υλοποίηση του πυλώνα θα υποστηρίζεται από έναν διαδικτυακό πίνακα αποτελεσμάτων στον κοινωνικό τομέα για την παρακολούθηση των τάσεων και των επιδόσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

  Το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης

  Η συζήτηση για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, το οποίο εστιάζει στις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον κόσμο της εργασίας, περιγράφοντας παράλληλα μια σειρά επιλογών για τη συλλογική μας αντίδραση.

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε Επίσης  Έρευνα για την επίδραση του CoViD-19 στην Κοινωνία των Πολιτών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!