Δημιουργώντας ασφαλείς δημόσιους χώρους για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών

Η σεξουαλική παρενόχληση και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας σε δημόσιους χώρους αποτελούν καθημερινά φαινόμενα για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο – στις αστικές και αγροτικές περιοχές, στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια βιώνουν και φοβούνται διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας σε δημόσιους χώρους, από ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια και αγγίγματα έως τον βιασμό και τη γυναικοκτονία. Αυτά συμβαίνουν σε δρόμους, μέσα και γύρω από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τους χώρους εργασίας, σε δημόσιους χώρους υγιεινής, χώρους διανομής νερού και τροφίμων και πάρκα.

Αυτή η πραγματικότητα περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών και των κοριτσιών. Μειώνει την ικανότητά τους να συμμετέχουν στο σχολείο, την εργασία και τη δημόσια ζωή. Περιορίζει την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και στην απόλαυση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών ευκαιριών. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία τους.

Παρόλο που η βία σε ιδιωτικούς χώρους αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως η σεξουαλική παρενόχληση στους δημόσιους χώρους, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα παραμελημένο ζήτημα, με λίγους νόμους ή πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Ασφαλείς Πόλεις και Ασφαλείς Δημόσιοι Χώροι

Το πρόγραμμα του UNWomen “Ασφαλείς Πόλεις και Ασφαλείς Δημόσιοι Χώροι για Γυναίκες και Κορίτσια”, αποσκοπεί στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας σε δημόσιους χώρους. Βασίζεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα “Ασφαλείς πόλεις χωρίς βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών”, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010, με τη συμμετοχή κορυφαίων γυναικείων οργανώσεων, οργανισμών του ΟΗΕ και περισσότερων από 70 παγκόσμιων και τοπικών εταίρων.

Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο πρόγραμμα που αναπτύσσει, υλοποιεί και αξιολογεί εργαλεία, πολιτικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ξεκίνησε με προγράμματα στο Κίτο του Ισημερινού, το Κάϊρο της Αίγυπτου, το Νέο Δελχί της Ινδίας, το Port Moresby της Παπούα Νέα Γουινέα και το Κιγκάλι της Ρουάντα, και τώρα εκτείνεται σε περισσότερες από 20 πόλεις.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία του UNWomen για “Ασφαλείς Πόλεις και Ασφαλείς Δημόσιους Χώρους” συνεχίζει να παράγει μια σειρά καινοτόμων αποτελεσμάτων μέσω συνεργασιών με τις ηγεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εθνικές κυβερνήσεις, ομάδες γυναικών και άλλους κοινοτικούς εταίρους. Ο δήμος του Κίτο, για παράδειγμα, τροποποίησε έναν τοπικό κανονισμό για την ενίσχυση της καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους.

Στο Κάϊρο, το Υπουργείο Στέγασης, Κοινωφελών Υπηρεσιών και Αστικής Ανάπτυξης υιοθέτησε την προσέγγιση ελέγχου της ασφάλειας των γυναικών για την καθοδήγηση της αστικής ανάπτυξης, και περισσότεροι από 100 φορείς (κοινωνικής) αλλαγής – εκπρόσωποι της νεολαίας (50 τοις εκατό άντρες και 50 τοις εκατό γυναίκες) συμμετείχαν ενεργά και ηγούνται των μετασχηματιστικών δραστηριοτήτων σε σχολεία και έτερα περιβάλλοντα στους χώρους παρέμβασης του προγράμματος με στόχο την προώθηση του σεβασμού στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, της ισότητας των φύλων και της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους.

Μεξικό

Το 77% των γυναικών στην πόλη του Μεξικό χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 8 στις 10 γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας σε δημόσιους χώρους δεν αναφέρουν την επίθεση.

Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο:

Πηγές: unmultimedia.org, unwomen.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η εξάπλωση του COVID-19 αναδεικνύει και επιδεινώνει μια προϋπάρχουσα παγκόσμια στεγαστική κρίση | Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας 2020

Be the first to comment on "Δημιουργώντας ασφαλείς δημόσιους χώρους για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!