Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2017

UN Photo/Tobin Jones.

Υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο, και κάθε ένα από αυτά δικαιούται ίσες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Αποτελούν πηγή ενέργειας, δύναμης και δημιουργικότητας. Μπορούν να ωθήσουν προς την κατεύθυνση της αλλαγής και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα κορίτσια αντιμετωπίζουν μειονεξίες και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, και όσα ζουν εν μέσω κρίσεων πλήττονται ακόμη περισσότερο.

Από το 2012, η 11η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί ως η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού. Η ημέρα στοχεύει στην επισήμανση και ικανοποίηση των αναγκών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια, με την ταυτόχρονη προώθηση της ενδυνάμωσής τους και της εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού εστιάζει στο θέμα, “EmPOWER girls: Before, during and after conflict” (Ενδυναμώνοντας τα κορίτσια: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις συγκρούσεις).

Κάθε 10 λεπτά, σε κάποιο μέρος του κόσμου, ένα έφηβο κορίτσι πεθαίνει ως αποτέλεσμα πράξης/ πράξεων βίας. Σε περιβάλλοντα ανθρωπιστικών κρίσεων, η έμφυλη βία συχνά οξύνεται, εκθέτοντας τα κορίτσια σε σεξουαλική και σωματική βία, παιδικούς γάμους, εκμετάλλευση και trafficking.

Τα έφηβα κορίτσια στις περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις συγκεντρώνουν κατά 90 τοις εκατό μεγαλύτερες πιθανότητες να βρίσκονται εκτός σχολείου συγκριτικά με τα κορίτσια των χωρών δίχως συγκρούσεις, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές τους προοπτικές για εργασία και οικονομική ανεξαρτησία ως ενήλικες.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα χειραφετημένα κορίτσια δυναμώνουν τις φωνές τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την προστασία αυτών σε όλα τα πλαίσια. Εργάζονται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, και για την οικοδόμηση ειρηνικών και συνεκτικών κοινοτήτων.

 

Βίντεο: Ενδυναμώνοντας τα κορίτσια — πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τα περιστατικά κρίσεων

 

Απόδοση/ Επιμέλεια: Ανδρέας Ντούνης

Πηγές: unwomen.org , un.org.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή εκδήλωση - webinar «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!