“Κοινά & Σύνταγμα” | Φεστιβάλ των Κοινών 2017

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Κοινών, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 12:30-16:30, κτίριο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται υπέρ της θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις, συναντώνται γύρω από το θέμα “Κοινά & Σύνταγμα”, προτείνουν σειρά ομιλιών και προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με τη μέθοδο world cafe.

Οι ομιλίες θα θίξουν ζητήματα όπως : “Δημοψηφίσματα με Πρωτοβουλία Πολιτών & Κοινά”, “Το Σύνταγμα ως κοινό”, “Κοινά & Συμμετοχικός Σχεδιασμός Νόμων και Θεσμών”. Το world cafe – μια ευρηματική μέθοδος συζήτησης και ταχείας λήψης αποφάσεων – θα επικεντρωθεί σε δύο ερωτήσεις που αφορούν τον ρόλο των πολιτών στη διακυβέρνηση των κοινών και της θεσμικής διασφάλισης αυτού του ρόλου.

Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι οι εξής :

  • Δημοκρατία και Δημοψήφισμα (Διονύσης Αλεξόπουλος, φυσικός, εκπαιδευτικός) https:// greekdimo.wordpress.com/,
  • Πρωτοβουλία Για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή (Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, Διδάκτωρ νομικής) http:// www.neosyntagma.net/,
  • Πολιτεία 2.0 (Ελισσάβετ Σπυρίδου, ψυχολόγος) https://politeia2.org/

Φεστιβάλ των Κοινών :
https://commons.gr/

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
AΙΘΟΥΣΑ : ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ)

12:00 – 13:30 ΟΜΙΛΙΕΣ
“Δημοψηφίσματα με Πρωτοβουλία Πολιτών & Κοινά”, Διονύσης Αλεξόπουλος, φυσικός, εκπαιδευτικός, (ομάδα Δημοκρατία και Δημοψήφισμα)
“Το Σύνταγμα ως κοινό”, Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, Διδάκτωρ νομικής, (ομάδα Πρωτοβουλία Για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή)
“Κοινά & Συμμετοχικός Σχεδιασμός Νόμων και Θεσμών”, Ελισσάβετ Σπυρίδου, ψυχολόγος, (ομάδα Πολιτεία 2.0)

13:30-16:00 ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ & ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ : WORLD CAFE
Προσκαλούμε όλους να πάρουν μέρος στη συζήτηση

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Ποια θέλουμε/μπορεί να είναι σήμερα, η δύναμη και ο ρόλος των πολιτών στη διακυβέρνηση των φυσικών πόρων (π.χ. νερό, αέρας, έδαφος, ενέργεια, ψαρότοποι, βοσκότοποι, δάση, κλπ) και του κοινού πλούτου που έχει παραγάγει η κοινωνία από γενιά σε γενιά (π.χ. δίκτυα ύδρευσης, οδικά δίκτυα, διαδίκτυο, γνώση, ψηφιακά αγαθά, απορρίμματα, κλπ);
  2. Ποιοι θεσμοί, ποιες διαδικασίες σύνταξης νόμων, ποιες διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος μπορούν να διασφαλίσουν/εγγυηθούν αυτή τη δύναμη και ρόλο των πολιτών; Με ποια σειρά προτεραιότητας;

Τα αποτελέσματα του world cafe θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των ομάδων. Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί διαδικτυακά, κυρίως όμως ελπίζουμε να κινητοποιήσει τη δημιουργία και άλλων τέτοιων ευκαιριών διαβούλευσης και συναπόφασης, καθώς και να εμπνεύσει σε καθέναν, σε κάθε μια τον ενθουσιασμό για τα κοινά, την χαρά της σύνταξης νόμων που ορίζουν τη κοινή ζωή μας.
——————-
Τα κοινά μπορούν να εμπνεύσουν μια άλλη σύλληψη του σύγχρονου συνταγματικού δικαίου μετατοπίζοντας τις αντιλήψεις μας για το νόημα της σύγκρουσης κ της συνεργασίας στις σχέσεις ανθρώπων μεταξύ τους και με τη φύση, καθώς και την ουσία των σχέσεων εξουσίας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των ανθρώπινων κοινωνιών για αυτοδιοίκηση και αυτοοργάνωση. Ως ζωντανά παραδείγματα ισορροπημένης συνύπαρξης της κοινωνικής και οικονομικής σφαίρας, πέρα από την αναντίρρητα καταστροφική πρωτοκαθεδρία της οικονομίας, μπορούν να αποτελέσουν οδηγητικό νήμα για τη διαμόρφωση ενός άλλου συνταγματικού πολιτισμού που οικοδομείται τόσο γύρω από την αξία της ελευθερίας, της αυτονομίας, όσο και της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του σεβασμού. Ο ανατρεπτικός επαναπροσδιορισμός που επιφέρει η μελέτη των κοινών σε έννοιες κλειδιά, όπως κυριαρχία, ελευθερία, δικαιώματα, ιδιοκτησία, εργασία, πολίτης, κράτος – αναδεικνύει την ανάγκη, όχι μόνον διεκδίκησης αλλαγής κάποιου επί μέρους νομοθετικού πλαισίου, αλλά και αποτύπωσης αυτών των επαναπροσδιορισμών μέσα από συνολικές, ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Το Σύνταγμα αποτελεί θεμελιώδη νόμο με αυξημένη τυπική ισχύ. Αναπόφευκτα λοιπόν, κάθε προσπάθεια ουσιαστικής θεσμικής μεταρρύθμισης και ριζικής μετατόπισης της νομικής ιδεολογίας και πρακτικής, οφείλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στο περιεχόμενο του Συντάγματος όσο και στον τρόπο σύνταξής του. Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση φέρνει στο προσκήνιο καίρια ζητήματα δικαιώματος των πολιτών στη συντακτική εξουσία και της διεκδίκησης αυτής της εξουσίας. Σήμερα, διαπιστώνουμε τη στενή σύνδεση ανάμεσα σε δημοκρατία και κοινά, καθώς οι περιφράξεις των κοινών αποτελούν ανάμεσα σε άλλα, έναν τρόπο παρέμβασης στην ικανότητα των ανθρώπων να αυτοοργανώνονται, να ορίζουν τη διακυβέρνησή τους, να συντάσσουν την πολιτεία τους.

Ένα δημοκρατικό Σύνταγμα είναι ένα Σύνταγμα που υπερασπίζεται τα κοινά πέρα από το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, είναι ένα Σύνταγμα που ως κορυφαίο κοινό διαμορφώνεται από το σώμα των πολιτών σε μια διαρκή αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου διακυβέρνησης του κοινού παρόντος και φροντίδας του κοινού μέλλοντος.

Facebook Event

Διαβάστε Επίσης  Δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σχολική ηγεσία εν καιρώ πανδημίας: Η τοπική πραγματικότητα»

Be the first to comment on "“Κοινά & Σύνταγμα” | Φεστιβάλ των Κοινών 2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!