Κ. Κούνεβα: “Σταματήστε το δουλεμπόριο- Να ποινικοποιηθούν οι αναγκαστικοί γάμοι παιδιών”

Να ποινικοποιηθεί πανευρωπαϊκά ο εξαναγκασμός παιδιών σε γάμο και να εξασφαλιστεί νομικός εκπρόσωπος σε κάθε ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, πρότεινε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3/10), στο Στρασβούργο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε το ανατριχιαστικό φαινόμενο του αναγκαστικού γάμου παιδιών, με αφορμή προφορική ερώτηση που κατατέθηκε εξ ονόματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζεται ότι πάνω από 250 εκατομμύρια γυναίκες εν ζωή, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν από τα 15 χρόνια τους και ένα στα τρία κορίτσια πριν από τα 18 χρόνια τους. Η Επιτροπή Γυναικών του Ε.Κ. επισημαίνει ότι το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων εμφανίζεται και στην Ευρώπη και, μέσα από την προφορική ερώτηση, καλεί την Κομισιόν να λάβει υπόψη το πρόβλημα όταν συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, να πάρει μέτρα στο πνεύμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία θεωρεί τους αναγκαστικούς γάμους ως μορφή βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, και να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Η παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:

«Εξελίσσεται μπροστά μας ένα σύγχρονο δουλοπάζαρο. Τα θύματα του δεν φορούν σκισμένα και βρώμικα ρούχα, αλλά νυφικά και κουστούμια. Τι μας λέει η μελέτη; Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια “παιδιά – νύφες” θα έχουν παντρευτεί πριν γίνουν 18.
Απαιτούμε αμέσως εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που καταδικάζει τους αναγκαστικούς γάμους.
Καλώ την Επιτροπή:
-πρώτον, να ρυθμίσει πανευρωπαϊκά την ποινικοποίηση του εξαναγκασμού παιδιών σε γάμο καθώς και της σκόπιμης μεταφοράς του σε άλλη χώρα για το γάμο αυτόν.
-δεύτερον, να φροντίσει ώστε κάθε ασυνόδευτο προσφυγόπουλο να έχει νομικό εκπρόσωπο που θα εγγυάται τον σεβασμό του και τα δικαιώματά του».

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Ο αστυνομικός στη Μινεάπολη πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!