Ο λιμός συνιστά έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνοντας ότι περισσότεροι πολίτες πεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες που σχετίζονται με τις συγκρούσεις παρά από την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο.
“Εάν ο λιμός προέρχεται από σκόπιμη δράση του κράτους ή άλλων παραγόντων που χρησιμοποιούν τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου, πρόκειται για ένα διεθνές έγκλημα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Hilal Elver.
Η εμπειρογνώμονας μίλησε στα μέσα ενημέρωσης αφού παρουσίασε την έκθεσή της στην επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης που σχετίζεται με κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά ζητήματα, γνωστή και ως Τρίτη Επιτροπή, όπου ανέφερε ότι εκτιμάται πως περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια.
Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται η Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, όπου περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ή λιμοκτονούν ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών συγκρούσεων.
Τα κράτη και τα άλλα μέρη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις, πρέπει να αναγνωρίσουν το δικό τους καθήκον για να δράσουν και, πάνω απ ‘όλα, να αποφεύγουν τη χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου, δήλωσε η Hilal Elver. Και πρόσθεσε, πως το δικαίωμα στη τροφή είναι ένα άνευ όρων ανθρώπινο δικαίωμα και νόμιμο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, όχι μια διακριτική επιλογή.
“Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ότι είναι διεθνές έγκλημα η σκόπιμη παρεμπόδιση στην πρόσβαση σε τρόφιμα, στην επισιτιστική βοήθεια και η καταστροφή της παραγωγής τροφίμων”.
Σημείωσε ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ανθρωπογενούς λιμού θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), αλλά όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ.
Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας κάλεσε τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε ειρηνευτικές διαδικασίες και μακροπρόθεσμες πολιτικές που σπάζουν τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων λιμών.
Οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη για να εξετάσουν και να υποβάλουν έκθεση σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή με κατάσταση μιας χώρας. Οι θέσεις είναι επίτιμες και οι εμπειρογνώμονες δεν είναι προσωπικό του ΟΗΕ, ούτε πληρώνονται για τη δουλειά τους. |
Πηγή: un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.