Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2017: Ο κόσμος χρειάζεται αύξηση μισθών

Το 2017 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξιοπρεπή Εργασία (WDDW), η οποία εορτάζεται σήμερα 7 Οκτωβρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αξιοπρεπούς Εργασίας από το 2008 και φέτος είναι επίσης μια μέρα παγκόσμιας κινητοποίησης: όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κόσμο υποστηρίζουν την αξιοπρεπή εργασία.

Η αξιοπρεπής εργασία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών ενεργειών για την επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας οικονομίας που θέτει τους ανθρώπους ως προτεραιότητα. Φέτος, η παγκόσμια εστίαση βρίσκεται στον αγώνα που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο για τους μισθούς διαβίωσης και την αύξηση των αμοιβών για όλους τους εργαζόμενους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση των εργαζόμενων για αξιοπρεπή αμοιβή, και ασφαλή απασχόληση και για να δωθεί ένα τέλος στις άπληστες εταιρείες που θέτουν τους κανόνες της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατώτατοι μισθοί πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε ένα συνδικάτο και να διαπραγματεύονται συλλογικά.

Από το 2015, το πλουσιότερο 1% κατέχει περισσότερο πλούτο από ό, τι ο υπόλοιπος πλανήτης (Oxfam).
Το 71% των πολιτών αναφέρει πώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων (ITUC Global Poll 2017*)
Το 80% των πολιτών σημειώνει πώς ο κατώτατος μισθός στη χώρα τους είναι πολύ χαμηλός (ITUC Global Poll 2017*)

*Η ετήσια δημοσκόπηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, την οποία ανέθεσε η ITUC (παγκόσμια συνδικαλιστική συνομοσπονδία) στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar Public, καλύπτει συνολικά 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 15.728 άτομα τον Μάρτιο στην Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γουατεμάλα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί μια προειδοποίηση πως οι κυβερνήσεις αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους αναφορικά με τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας, αντιμετώπισης των ανισοτήτων και καταστροφής του κλίματος, με αποτέλεσμα μια τεράστια ανασφάλεια.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η παγκοσμιοποίηση και η διασυνδεσιμότητα, σε συνδυασμό με την εκθετική τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, έχουν δημιουργήσει απίστευτο πλούτο, άφησαν όμως πάρα πολλούς εργαζόμενους περιθωριοποιημένους και φοβισμένους για ένα ανασφαλές μέλλον.

Πηγή: ituc-csi.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!