Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2017: Διεθνής Ιατρική Κάλυψη και Παρηγορική Φροντίδα – Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν

Από την Έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Βάζου "Γιατρέ υποφέρω ...." που πραγματοποιήθηκε 13-15 Οκτωβρίου 2017, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2017.

Η 14η Οκτωβρίου εορτάστηκε φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας. Το μήνυμα του εορτασμού “Μην αγνοείτε αυτούς του υποφέρουν” δήλωσε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε Παρηγορική Φροντίδα όλων των ανθρώπων που υποφέρουν. Η πρόσβαση αυτή θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Διεθνούς Ιατρικής Κάλυψης. Η αδιαφορία απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, είναι αδικαιολόγητη από ανθρωπιστική, επιστημονική αλλά και οικονομική πλευρά, και για το λόγο αυτό η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) συνεχίζει τις προσπάθειες υποστήριξης αυτών των αξιών με παρεμβάσεις στο δημόσιο λόγο αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων.

Διανύουμε τον 21ο μ.Χ. αιώνα και η εφαρμογή της Παρηφορικής Φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απογοητευτική: Το 42% των χωρών παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση στη Παρηγορική Φροντίδα. Ελάχιστα συστήματα υγείας αναλαμβάνουν την ευθύνη για παροχή φροντίδας στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Μόνο 20 χώρες περιλαμβάνουν στο σύστημα υγείας τους την παρηγορική φροντίδα, ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως την έχουν ανάγκη, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 14% των αναγκών για παρηγορική φροντίδα παρέχεται στο τέλος της ζωής, λιγότερο δηλαδή από το 10% της συνολικής ανάγκης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο οικονομικό επίπεδο.

Με δεδομένα τα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα της θεραπείας του πόνου και της παρηγορικής φροντίδας, το συμπέρασμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι σαφές: Δεν θα πρέπει να περιμένουμε την πολιτική λύση : πρέπει να την απαιτήσουμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Διεθνή Ιατρική Κάλυψη εάν δεν έχουμε διεθνή πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα. Διεθνής Ιατρική Κάλυψη σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι και οι κοινότητες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και παρηγορική φροντίδα, όταν και όπου την χρειάζονται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η Παρηγορική Φροντίδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διεθνούς Ιατρικής Κάλυψης, καθώς κάθε άνθρωπος δικαιούται πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, με ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν η παρηγορική φροντίδα μπορεί να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης καθώς και των οικογενειών τους.

Κανείς δεν πρέπει να έρχεται αντιμέτωπος με την φτώχεια όταν αρρωσταίνει. Ο οικονομικός κίνδυνος εμφανίζεται όταν πρέπει να πληρωθούν υπέρογκα ποσά για θεραπεία που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι άνθρωποι χάνουν το εισόδημα τους ή την καριέρα τους όταν αρρωσταίνουν, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία. Δεν επαρκούν οι ξενώνες και οι οργανισμοί παρηγορικής φροντίδας που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους ανθρώπους και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Το στοιχειώδες αυτό ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν. Η ένταξη της παρηγορικής φροντίδας σε όλα τα συστήματα υγείας αποτελεί στόχο της διεθνούς ιατρικής κοινότητας.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α  μεταφέρει στη χώρα μας τα μηνήματα, τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από τον πρώτο εορτασμό (2015) της Παγκόσμιας Ημέρας Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας.  Με ενημερωτικές καμπάνιες, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και στα social media, διεκδικεί την καθολική είσοδο της Θεραπείας του Πόνου και την Παρηγορικής Φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε εθελοντική βάση προσφέρει κατ’όικον νοσηλία στην Αττική, συνεργάζεται με δήμους για τη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών, παλλεύει για την αλλαγή της αναχρονιστικής συνταγογράφησης οπιοειδών, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό Μητρώο Ασθενών με χρόνιο πόνο στη χώρα μας και έχει εκδώσει τις μοναδικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Ημέρα Ανοικτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας 2017

https://grpalliative.gr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ: αίτια και λύσεις

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!