Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: σχεδόν 16.000 τα θύματα στην Ε.Ε

Με αφορμή την Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση που παραθέτει στοιχεία για το δουλεμπόριο στην Ε.Ε, με παράλληλη ειδική αναφορά στην πρόοδο στον αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου του trafficking, μέσα από ειδικά μέτρα και πρωτοβουλίες.

 

Α) 15.846, ήταν τα καταγεγραμμένα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα κράτημέλη, την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύο στα τρία (67%) καταγεγραμμένα θύματα έχουν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση, 21% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας.

 

Β) Η πλειοψηφία των θυμάτων προέρχεται από χώρα της Ε.Ε.

 

Γ) INFOGRAPHIC – TRAFFICKING IN HUMAN BEINGS | A HARD CRIME TO DETECT

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, μία από τις εντονότερα αυξανόμενες τάσεις ήταν ο αριθμός των παιδιών που έπεφταν θύματα διακινητών. Τα θύματα με αναπηρίες και τα θύματα της εθνότητας Ρομ αναγνωρίστηκε επίσης πώς αυξάνονται σε αριθμό.

Η Έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη σχέση μεταξύ του trafficking και έτερων μορφών εγκληματικότητας όπως και την εκμετάλλευση των πλέον ευάλωτων ανθρώπων στο πλαίσιο της υφιστάμενης προσφυγικής κρίσης καθώς και στην αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για τη στρατολόγηση θυμάτων.

Για να αντιμετωπιστούν οι κυριότερες προκλήσεις στον αγώνα κατά του trafficking, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως και ορθά την Οδηγία της Ε.Ε. για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Διακίνησης Ανθρώπων (Οδηγία 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2011 , για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της), με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών ερευνών και διώξεων κατά των θυτών, να υιοθετηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων και να ενισχυθούν τα μέτρα για την πρόληψη του φαινομένου της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (trafficking of human beings).

 

Δ) Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ

 

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν Οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της.

Το 2016, τα μέλη του Κοινοβουλίου αξιολόγησαν την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία  για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μέσα από δύο ψηφίσματα που εγκρίθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, πρότειναν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

 

Η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο

Πιστεύεται ότι σχεδόν 21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Πολλοί από αυτούς είναι θύματα δουλεμπορίου και η πλειοψηφία τους έχει υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν περισσότερο από το 70% του συνολικού αριθμού των θυμάτων.

 

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Πηγές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

Κράτα το

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!