Πώς μπορεί η προσβασιμότητα να γίνει κτήμα όλων; Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Προσβασιμότητα

Περισσότερα από 100 άτομα πήραν μέρος στο συνέδριο «The European Accessibility Act – Making full accessibility reality (Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας – Κάνοντας πράξη την πλήρη προσβασιμότητα). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 7 Οκτωβρίου στην Εσθονία από την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Εσθονίας, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ. Άτομα με αναπηρία από όλη την Εσθονία και την Ευρώπη, εκπρόσωποι της Εσθονικής κυβέρνησης, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι εταιρειών συναντήθηκαν να συζητήσουν για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους πολίτες της Ευρώπης.

Η συζήτηση έλαβε χώρα μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον νόμο για την προσβασιμότητα, που αποτελεί πρόταση νόμου της ΕΕ, με στόχο να καταστούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ προσβάσιμα σε όλους.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν έναν ισχυρό νόμο για την προσβασιμότητα στις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου: «Δεν μπορούν να πουν ότι υποστηρίζουν την προσβασιμότητα όταν μιλούν στις χώρες τους και να ενεργούν διαφορετικά όταν ψηφίζουν στο Συμβούλιο». Ο Πρόεδρος του EDF τόνισε επίσης ότι η προσβασιμότητα είναι ένα όφελος για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις: «Θα πάρουν πίσω αυτά που επενδύουν, φθάνοντας σε μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό και προσφέροντάς τους τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η προσβασιμότητα δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέμα κοινής λογικής. είναι επίσης επιχειρηματική υπόθεση».

 

At Narva College of University of Tartu.

 

Τοπικοί εκπρόσωποι εξήγησαν γιατί η προσβασιμότητα είναι σημαντική για αυτούς και τι χρειάζεται περισσότερο στις τοπικές κοινότητες. Μοιράστηκαν επίσης τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την προσβασιμότητα στην καθημερινότητά τους και προσδιόρισαν τα μεγαλύτερα εμπόδια ώστε να καταστούν οι τοπικές κοινότητες πιο προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων κατέστη σαφές ότι η προσβασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να συμμετάσχουν στην κοινωνία και να απολαμβάνουν άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση κλπ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί στην προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε έναν ισχυρό νόμο για την προσβασιμότητα.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που λαμβάνεται υπόψη η προσβασιμότητα, αυτό συχνά δεν γίνεται με συνέπεια ή δεν εφαρμόζεται σωστά: «Στον δήμο μου το δημαρχείο έχει μια προσιτή είσοδο με ράμπα και μεγάλη πόρτα αλλά στη συνέχεια δεν υπάρχει ανελκυστήρας να κινηθώ μέσα στο κτίριο, έτσι μπορώ μόνο να είμαι στο υπόγειο και δεν μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζομαι σε άλλους ορόφους».

Πολλοί σχολιαστές επεσήμαναν επίσης ότι, ενώ συχνά υπάρχει κάποια ευαισθητοποίηση σχετικά με την προσβασιμότητα για τα άτομα με σωματικές αναπηρίες, όπως οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, πολλά άλλα άτομα με αναπηρίες όπως κωφοί, τυφλοί ή τυφλοκωφοί συχνά ξεχνιούνται. Η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη για άτομα με λιγότερο ορατές αναπηρίες, όπως πνευματικές ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.

Αναγνωρίστηκε επίσης η σημασία της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους: καμία απόφαση σχετικά με τη ζωή των ατόμων με αναπηρία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς αυτούς.

 

Μια καλή πρακτική προέκυψε από τον Δήμο του Ταλίν: πραγματοποιήθηκε εκτενής έλεγχος προσβασιμότητας το 2013, ακολουθούμενη από τη δημοσίευση σχεδίου δράσης σε διαβούλευση με οργανώσεις ατόμων με αναπηρία στην Εσθονία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για την προσβασιμότητα στα υπάρχοντα σπίτια. Το σχέδιο αυτό τώρα ελπίζουμε να διευρυνθεί.

Το δεύτερο μέρος της διάσκεψης επικεντρώθηκε στο πώς ο νόμος περί προσβασιμότητας και άλλοι νόμοι της ΕΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εκπλήρωση των αναγκών προσβασιμότητας των τοπικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και ποια θα είναι η πορεία από εδώ και πέρα.

Οι διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο σχετικά με τον νόμο για την προσβασιμότητα θα αρχίσουν σύντομα. Το ΕDF και τα μέλη του θα προωθήσουν την προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη κατανοούν την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ισχυρού νόμου για την προσβασιμότητα

Διαβάστε Επίσης  Πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα στην Ευρώπη

Be the first to comment on "Πώς μπορεί η προσβασιμότητα να γίνει κτήμα όλων; Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Προσβασιμότητα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!