2013-2017: 4 χρόνια Βίος Coop: Η αποτίμηση ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος για την τροφή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πόλη και την αλλαγή της ζωής μας

Τον Φεβρουάριο του 2011, η πρόταση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. για την δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού με περισσότερα από 400 μέλη, έμοιαζε να είναι μια πραγματικά τολμηρή ιδέα. Κι όμως, δύο μόλις χρόνια μετά, το πρώτο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη έγινε πραγματικότητα και φέτος κλείνει 4 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.  

Ο Βίος Coop στην Κων. Καραμανλή 42

Σκοπός μας: «Nα πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας», να καταναλώνουμε προϊόντα τοπικά, ποιοτικά, χωρίς μεσάζοντες, μέσα από ένα εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο, με σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Να λειτουργούμε με βάση την Άμεση Δημοκρατία1 και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία2 (ΚΑΛΟ). Με τα παραπάνω ως αφετηρία ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με μια μικρή συνεταιριστική μερίδα των 150 ευρώ ανά μέλος για αρχικό κεφάλαιο, πήραμε την απόφαση να γίνουμε ‘διατροφικά κυρίαρχοι’.
 
Από πελάτες των υπέρ-καταστημάτων και των πολυεθνικών γίναμε συνεταιριστές και φτιάξαμε το δικό μας παντοπωλείο, μένοντας μακριά από παιχνίδια εξουσίας και κερδοσκοπίας. Σε αυτό θα βρει κανείς όλα τα προϊόντα που μπορεί να χρειαστεί ένα μέσο νοικοκυριό. Οι ίδιοι οι καταναλωτές που συμμετέχουμε στον συνεταιρισμό φροντίζουμε για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε, επιλέγοντας αυτά που έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα3, που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες ή βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσίες και παραγωγικές μονάδες που σέβονται τους εργαζομένους τους. Οι 7 εργαζόμενοι-μέλη μας εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών προσφέροντας σε δίκαιες τιμές προϊόντα από 400 περίπου παραγωγούς, στην πλειοψηφία τους τοπικούς, ποιοτικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς δίκαιου εμπορίου4, μικρές μονάδες και καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών.

Τοπικά και ποιοτικά προϊόντα

 Ο Βίος Coop έχει γίνει πια ένα από τα πιο διαδεδομένα εγχειρήματα ΚΑΛΟ, στην Ελλάδα και όχι μόνο, και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να  διαδίδουμε το παράδειγμα του. Επιλέγοντας τον δρόμο της συνεργατικότητας και της συλλογικής πρωτοβουλίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές συνεργατικές δομές και με αυτές να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε την συνολικότερη κατάσταση προς το καλύτερο. Με τον ίδιο τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τον συνεταιρισμό μας ως ένα μικρό κομμάτι της πόλης που αντιστέκεται δημιουργώντας και όχι σαν ένα πυροτέχνημα μοναδικό στο είδος του.
 
Αυτό είναι το μήνυμά μας. Μια πρόσκληση που απευθύνεται σε όλους και όλες και έρχεται μέσα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του Βίος Coop: Ας επιλέξουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Το πού θα φτάσουμε, είναι στο χέρι όλων μας. Στο ταξίδι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί.

Συνεργατικά,
Το Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο του Βίος Coop

 

Info: Ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Βίος Coop,
μόνιμα ανοιχτός σε νέα μέλη βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη,
Κωνσταντίνου Καραμανλή 42, (περιοχή Κατσιμίδη – Ιπποκράτειο). site: www.bioscoop.gr   FB: www.facebook.com/bioscoop.gr
Email: coopbios@gmail.com  Tηλ: 2310 811918

 

1. Άμεση Δημοκρατία:
Η Άμεση Δημοκρατία αποτελεί έναν τύπο δημοκρατίας όπου η εξουσία εδράζεται στη συνέλευση όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν. Η άμεση δημοκρατία χρησιμοποιείται ως όρος κατ’ αντιδιαστολή με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία (ή έμμεση δημοκρατία), όπου η εξουσία ασκείται από μια ομάδα ανθρώπων, που συνήθως επιλέγεται μέσα από εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων. Για παράδειγμα, στον Βίος Coop, ανώτατο όργανο του συνεταιρισμού είναι η Γενική Συνέλευση όλων των μελών του, τα οποία έχουν από μία ψήφο ανεξαρτήτως του αριθμού των συνεταιριστικών μεριδίων που κατέχουν.

 

2. Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ):
Με απλά λόγια, με τον όρο Κοινωνική, (Συνεταιριστική) και Αλληλέγγυα Οικονομία εννοούμε τις δραστηριότητες φυσικών ή νομικών προσώπων στο φάσμα της παραγωγής, συναλλαγής και κατανάλωσης, με απώτερο σκοπό την κάλυψη συλλογικών και κοινωνικών αναγκών. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι: η δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, η συλλογική ιδιοκτησία του συνεταιρισμού (ένας πολίτης – μία ψήφος), η οριζόντια οργάνωση, η ανακλητότητα των ρόλων, η προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, η μικρή απόκλιση ανάμεσα στον ανώτατο και τον κατώτατο μισθό, κ.α.

 

3. Οικολογικό αποτύπωμα:
Το οικολογικό αποτύπωμα μετράει την έκταση της παραγωγικής γης και του νερού που χρειάζεται ένας άνθρωπος, ή ένας πληθυσμός ώστε να παράγει όλα τα προϊόντα που καταναλώνει και να απορροφηθούν τα απορρίμματα και οι ρύποι του. Αντίστοιχα, το οικολογικό αποτύπωμα ενός προϊόντος είναι η γη και το νερό που χρειάζονται για την παραγωγή, μεταφορά, κατανάλωση και ασφαλή απόρριψή του. Προφανώς, όσο μικρότερο είναι το αποτύπωμα τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι.

 

4. Δίκαιο και Αλληλέγγυο εμπόριο (Fair Trade):
Είναι ένα κίνημα που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, μέσω μιας βιώσιμης, δίκαιης, ηθικής και υπεύθυνης προσέγγισης της παραγωγής, αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων. Στόχος του είναι η δίκαιη πληρωμή των παραγωγών και η ηθική και δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων, στα πλαίσια υψηλότερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων. Στηρίζει προϊόντα που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς ή συνεταιρισμούς παραγωγών φτωχών χωρών.
 

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση εθελοντών εκπαιδευτικών και μαθητών για τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Κέντρο Εθελοντικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας Γυμνασίου – Λυκείου του Δήμου Θεσ/νίκης

Be the first to comment on "2013-2017: 4 χρόνια Βίος Coop: Η αποτίμηση ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος για την τροφή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πόλη και την αλλαγή της ζωής μας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!