Έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Η έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», που φιλοξενεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στον νέο εκθεσιακό του χώρο, παρουσιάζει την πολύμορφη κινητοποίηση των γυναικών, την ανάδυση νέων συλλογικών υποκειμένων και τις πρακτικές του φεμινιστικού κινήματος που διεκδίκησε σε πολλαπλά επίπεδα τη γυναικεία απελευθέρωση.
 
Στη διάρκεια των τριών δεκαετιών από το τέλος της δεκαετίας 1980, πολλά ζητήματα που τότε τέθηκαν μένουν αναπάντητα, ανισότητες επιβιώνουν, διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παραμένουν, κατακτήσεις του τότε αμφισβητούνται ή/και ανατρέπονται. Παράλληλα, νέες δράσεις προωθούνται μέσα από πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργούνται δικτυώσεις γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζονται προγράμματα σπουδών φύλου και ισότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
 
Στις μεταβαλλόμενες συγκυρίες, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί διαφορετικών ομάδων γυναικών γύρω από τα προτάγματα του φεμινισμού κατευθύνονται σε λιγότερο ορατές και δημόσιες διεργασίες, σε αλληλεπίδραση (και) με άλλα κινήματα και σε συνάρτηση με επεξεργασίες στο πεδίο της φεμινιστικής θεωρίας. Παράλληλα, νέοι “χώροι” προβληματισμού και δικτύωσης αναδύονται στο διαδίκτυο, επαναπροσδιορίζοντας αντιλήψεις περί συλλογικότητας και πρακτικής, αλλά και ανοίγοντας διαφορετικά πεδία ενημέρωσης, συζήτησης, οργάνωσης.
 
Με στόχο τη συζήτηση επάνω στις μεταλλαγές των εννοιολογήσεων και των πρακτικών του φεμινισμού, και αναζητώντας συνδέσεις-αποκλίσεις σε σχέση με τα διακυβεύματα των χρόνων της Μεταπολίτευσης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα πραγματοποιήσει κύκλο εκδηλώσεων υπό τον γενικότατο τίτλο «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και “μετά”».


 
Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, και ώρα 18:00, η Μαρία Ρεντετζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα μιλήσει με θέμα «Επιστήμη και φύλο. Μια περιπετειώδης σχέση».
 
Tη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εννοιολογήσεις και πρακτικές του φεμινισμού. Μεταπολίτευση και “μετά”», με δύο βασικές ενότητες «Οι πολλές ζωές του μεταπολιτευτικού φεμινισμού» και «Ιδέες, συλλογικότητες, δικτυώσεις».

 

Διαβάστε Επίσης  Καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα | Το δικό μου μήνυμα για την ένταξη

Μια πορεία γυναικών πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στον νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Στα πλακάτ είναι γραμμένα τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα του μεταπολιτευτικού φεμινιστικού κινήματος: «Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό».

Επίσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά παρουσιάζουν τις ιδέες, τις διεκδικήσεις, τη συγκρότηση δυναμικών συλλογικοτήτων και τη δράση τους στο πλαίσιο του δραστήριου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας και νέες πτυχές του αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30 από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νικόλαο Βούτση.

 Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
τηλ.: 210 3735249, 210-3735247
 
Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου – 17 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00

Κράτα το

Be the first to comment on "Έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990», στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!