Έκθεση FRA: Ελλείψεις στην ορατότητα της έμφυλης βίας και των δικαιώματων προσφύγων και μεταναστών

Μεγάλες ελλείψεις συνεχίζει να εντοπίζει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης (FRA) όσον αφορά τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που φιλοξενούν πληθυσμό με προσφυγικό και μεταναστευτικό προφίλ [1]. Μάλιστα για την Ελλάδα ο Οργανισμός με βάση στοιχεία από έναν αριθμό εθνικών και διεθνών φορέων, αλλά και κρατικών υπηρεσιών, κάνει ορισμένες σοβαρές παρατηρήσεις ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών και τις συνθήκες φιλοξενίας, κράτησης και διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών που καταφεύγουν χώρα μας.

Ειδικά για τα θέματα έμφυλης βίας η έκθεση του FRA κάνοντας αναφορά στις παρατηρήσεις έρευνας που διεξήχθη από το ΚΓΜΕ Διοτίμα [2], επισημαίνει τον κίνδυνο που συνεχίζει να υπάρχει για τις γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας στα κέντρα υποδοχής. Η ελλειμματική φύλαξη, ο ανεπαρκής φωτισμός, καθώς και η απουσία της αστυνομίας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, αποτελούν μερικούς μόνο λόγους που οι γυναίκες στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας πέφτουν θύματα έμφυλης βίας.

Η ανεπαρκής παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας, το σύστημα παραπομπών και η χαμηλή προσβασιμότητα των γυναικών προσφύγων σε δημόσιες υπηρεσίες (υγείας, προστασίας κ.α) εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα επηρεάζοντας επιβαρυντικά το επίπεδο της διάγνωσης και των αναφορών τέτοιων περιστατικών. Στις παραπάνω συνθήκες συνεπικουρεί η ευρύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρχές, γεγονός που οδηγεί πολλές, αν όχι τις περισσότερες των περιπτώσεων έμφυλης βίας να παραμένουν στο σκοτάδι υπό το φόβο στιγματισμού και αποκλεισμού.

Την κατάσταση αυτή επιβαρύνουν μια σειρά από στοιχεία όπου το FRA συμπεριλαμβάνει στην έκθεση του για τον Οκτώβριο του 2017. Τα στοιχεία αυτά αφορούν βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν μεταξύ άλλων: στη διαβίωση σε δομές πρώτης υποδοχής, τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες επαναπροώθησης, την παιδική προστασία, την κράτηση μεταναστών, την νομική, κοινωνική και πολιτική ανταπόκριση, των εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους κατά μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η Έκθεση αναφέρει την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, με τον έντονο υπερπληθυσμό να συνεχίζει να παρατηρείται και τη λειτουργία των hotspots να παραμένει προβληματική.

Η έκθεση παραθέτει την παρότρυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για ενίσχυση των συνθηκών υποδοχής και την ενίσχυση του ειδικευμένου προσωπικού, ειδικά στους τομείς της υγείας, της ψυχολογικής υποστήριξης και της προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, υπό το πρίσμα μάλιστα της σταθερής αύξησης των νέων αφίξεων το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 6 χώρες (μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία) όπου οι αιτήσεις ασύλου συνέχισαν την ανοδική πορεία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες (Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία) όπου παρατηρήθηκε μείωση των νέων αιτήσεων. Ο κύριος όγκος των αιτήσεων στη χώρα μας παραμένει από ανθρώπους με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Στη συνέχεια της έκθεσης αναφέρεται η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για προσωρινή παύση των επαναπροωθήσεων προς το Αφγανιστάν μέχρι την αποκατάσταση του βαθμού ασφαλείας στην χώρα.

Παρά τις τεράστιες ανάγκες αλλά και το γεγονός πως τουλάχιστον ο μισός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται σε λίστα αναμονής ασύλου, δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα καμία κατανομή υπεύθυνων στελεχών προστασίας για ασυνόδευτα άτομα κάτω των 18 ετών. Τέλος, στην έκθεση καταγράφονται τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας και η επίθεση κατά Πακιστανών εργατών στον Ασπρόπυργο τον προηγούμενο μήνα.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ιδρύθηκε με αποστολή την παροχή ανεξάρτητης και τεκμηριωμένης συνδρομής και συμβουλών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο οργανισμό της ΕΕ που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και βασικό του έργο είναι να διεξάγει έρευνες μεγάλης κλίμακας, συγκριτικές νομικές και κοινωνικές έρευνες, καθώς και να εκδίδει εγχειρίδια για τους εργαζόμενους στον τομέα της δικαιοσύνης.

 

[1] http://fra.europa.eu/en/theme/asylum-migration-borders/overviews/october-2017

[2] http://www.diotima.org.gr/?page_id=2501

 

diotima.org

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!