Ένα σχόλιο για την Έμφυλη Βία

Ειρήνη Μάρη

Ψυχολόγος, εμπειρογνώμων σε θέματα Ισότητας,

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

 

Πολλές και πολλοί από μας θεωρούμε ότι η έμφυλη βία δεν μας αφορά, ας αναρωτηθούμε όμως αν υπάρχει κάποιος γνωστός – συνήθως άντρας – που έχει τις παρακάτω συμπεριφορές :

 

  • προσπαθεί  να ελέγξει τι κάνει το άλλο άτομο, όπως να της/του λες τι να φορέσει ή με ποια άτομα μπορεί να κάνει παρέα.
  • φωνάζει, ουρλιάζει ή σπα πράγματα αντί να συζητά.
  • απειλεί ότι θα την/τον χωρίσει αν η/ο σύντροφός του δεν συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.
  • ζηλεύει, όπως όταν θυμώνει επειδή η κοπέλα του μιλάει με έναν άλλο άντρα.
  • κάνει συνεχή πειράγματα ή κοροϊδίες.
  • πιέζει το άλλο άτομο να σταματήσει να κάνει παρέα με τους φίλους και τις φίλες ή την οικογένειά της/του, ή να κάνει τα πράγματα που της/του αρέσουν.
  • πιέζει το άλλο άτομο να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως να πιεί αλκοόλ, να καπνίσει, να χρησιμοποιήσει ναρκωτικά ή να κάνει σεξ.
  • πληγώνει το άλλο άτομο και το κάνεις να νιώθει ασήμαντο προσβάλλοντας το, κάνοντας διαρκώς αγενή υποτιμητικά σχόλια, ή βρίζοντάς το.

Έχει επίσης ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε πως αντιδράμε όλες και όλοι εμείς αν είμαστε παρόντες/παρούσες σε αυτές τις καταστάσεις έμφυλης βίας.

Αν ρωτήσουμε το γνωστό μας, μπορεί να πιστεύει ότι είναι από τη φύση καθορισμένο ή ότι είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρεται με πιο επιθετικό και βίαιο τρόπο, ή ότι έχει μάθει να εκφράζει το θυμό ή την ανασφάλεια του μέσω της βίας. Συνδέει τον «ανδρισμό» του συχνά με την επιθετικότητα, τη σωματική δύναμη, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του άλλου ανθρώπου.

Μολονότι τα θύματα έμφυλης βίας είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες και κορίτσια και οι δράστες είναι κυρίως άνδρες, οι περισσότεροι άνδρες ούτε είναι βίαιοι ούτε κακοποιούν!

Όλο και περισσότεροι άνδρες και αγόρια θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν πιστεύουν ότι όλοι οι άνδρες είναι βίαιοι από τη φύση τους. Οι στοργικοί άνδρες έχουν βαρεθεί το σεξισμό που βλάπτει τις γυναίκες γύρω τους. Οι στοργικοί άνδρες αντιλαμβάνονται επίσης τις συνέπειες αυτής της βίας στη ζωή ανδρών και αγοριών. Ίσως η πραγματική πρόκληση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας να είναι όλο και περισσότεροι άνδρες να έχουν ρόλο και ευθύνη για να μπει ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Επιστολή διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!