Αντρέ Ζιντ: “Η Στενή Πύλη”

Ο Ζερόμ, ένα ασθενικό αγόρι που μεγαλώνει στο Παρίσι, περνά τα καλοκαίρια του στο σπίτι του θείου του στη Χάβρη. Εκεί θα γεννηθεί ο βαθύς έρωτάς του για την ξαδέρφη του την Αλίσα. Η σχέση τους όμως δεν θα εξελιχθεί όπως θα αναμενόταν, αφού η Αλίσα θα πειστεί πως η αγάπη του Ζερόμ για κείνην θέτει σε κίνδυνο την ψυχή του και θα αποφασίσει να τον σώσει θυσιάζοντας την ομορφιά της. Μια καθηλωτική ιστορία που εξερευνά τα όρια του έρωτα και της αυταπάρνησης, το μυθιστόρημα το οποίο καθιέρωσε τον Αντρέ Ζιντ ως έναν από τους κορυφαίους γάλλους συγγραφείς.

 

Η πόρτα ήταν κλειστή. Η εσωτερική κλειδαριά δεν πρόβαλε όμως σχεδόν καμία αντίσταση και με ένα χτύπημα του ώμου θα μπορούσα να τη σπάσω… Εκείνη τη στιγμή άκουσα θόρυβο από βήματα. Κρύφτηκα στην εσοχή του τοίχου. Δεν μπορούσα να δω ποιος έβγαινε από τον κήπο. Ωστόσο άκουσα, ένιωσα ότι ήταν η Αλίσα. Έκανε τρία βήματα μπρος και φώναξε αδύναμα: «Εσύ είσαι Ζερόμ;». Η καρδιά μου, που χτυπούσε σαν τρελή, σταμάτησε και, καθώς ο λαιμός μου είχε γίνει κόμπος και δεν μπορούσα να βγάλω λέξη, εκείνη επανέλαβε πιο δυνατά: «Ζερόμ, εσύ είσαι;». Ακούγοντάς τη να με φωνάζει, με κατέλαβε τέτοια συγκίνηση που έπεσα στα γόνατα.

 

Ένας ανθρωπιστής έχει τέσσερα χαρακτηριστικά: περιέργεια, ελεύθερο πνεύμα, πίστη στο καλό γούστο, πίστη στο ανθρώπινο είδος – και τα τέσσερα τα διαθέτει ο Αντρέ Ζιντ. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ανθρωπιστές.

Ε. Μ. Φόρστερ, συγγραφέας

 

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής του.

Sunday Telegraph

 

ΑΝΤΡΕ ΖΙΝΤ

Η ΣΤΕΝΗ ΠΥΛΗ

Μετάφραση: Λίλα Κονομάρα

Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

 (ISBN: 978-618-03-1300-0, τιμή: 8,80 €, σελ.: 184)

Χρόνος έκδοσης: Οκτώβριος 2017

Τίτλος πρωτοτύπου: La porte étroite

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: https://www.metaixmio.gr

Ο Αντρέ Ζιντ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1869 στο Παρίσι. Ασθενικός ως παιδί θα αναγκαστεί να σταματήσει το σχολείο και να κάνει μαθήματα κατ’ οίκον. Καθοριστικό για την πορεία της ζωής του θα σταθεί το ταξίδι του στην Αλγερία και το Μαρόκο (1893-1894), όταν θα κινδυνέψει να πεθάνει λόγω σοβαρής ασθένειας, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την επανάστασή του απέναντι στο πουριτανικό περιβάλλον του. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του είναι: Ο ανηθικολόγος (1902), Ποιμενική συμφωνία (1919), Οι κιβδηλοποιοί (1925), Κορυντόν (1924), Θησέας (1946). Το 1947 ο Αντρέ Ζιντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1951.

Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Εκπαίδευση σε συν-επιμέλεια του Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχαλίνου Ζεμπύλα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!