Δελτίο Απολογισμού προγράμματος “Building Democratic Europe Together (BUDET)”, Αθήνα 14-17 Νοεμβρίου 2017

Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας – Youthnet Hellas διοργάνωσε Ευρωπαϊκή συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος “Building Democratic Europe Together (BUDET)”, Europe for Citizens, Strand 1 for European Remembrance. Η συνάντηση έλαβε μέρος στην Αθήνα από τις 14 έως και 17 Νοεμβρίου 2017.

7 άτομα από την Ουγγαρία, 4 από την Γερμανία, 4 από την Πολωνία, 4 από την Σλοβακία και αρκετά άτομα από την Ελλάδα συμμετείχαν στα εργαστήρια, επισκέψεις και ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος. Η συνάντηση ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου. Την πρώτη ημέρα του προγράμματος οι διοργανωτές καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες στην Ελλάδα και η ομάδα γνωρίστηκε μεταξύ της. Οι συντονίστριες του προγράμματος Στέλλα Ιωάννου και Μαρία Συμεωνίδου παρουσίασαν το πρόγραμμα της 3-ήμερης συνάντησης στην Αθήνα.

Στη συνέχεια όλοι συμμετείχαν σε ένα kahoot με θεματική τις χώρες τους το οποίο συντονίστηκε από τον Rob Dawson. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν οι εταίροι του προγράμματος να πάρουν μια ιδέα από την περιοχή και το χώρο όπου οι φοιτητές αγωνίστηκαν κατά της χούντας και μια γεύση από τις εκδηλώσεις μνήμης σε τιμή αυτών που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η κ. Ελεάνα Μποζίνη (απόφοιτη φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) μίλησε για το Πολυτεχνείο στους συμμετέχοντες. Επίσης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν με την φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γεωργία Σάλτα για την εμπειρία της να σπουδάζει σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό μέρος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υλοποιήθηκε ένα βιωματικό εργαστήριο με περιστατικά ατόμων που έζησαν κατά τη διάρκεια της χούντας το 1967-1974 από την κ. Αναστασία Οικονομούλα (trainer, youth worker που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα). Αμέσως μετά ξεκίνησε η ανοιχτή εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Οδό Ακαδημίας 50. Ο βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της μνήμης για τις κοινωνικές δράσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων και την σημασία της μετάβασης στη δημοκρατία.

Η εκδήλωση συντονίστηκε από την κ. Αναστασία Οικονομούλα. Αρχικά η αντιπρόεδρος του Youthnet Hellas, κ. Έρη Ευαγγελούλη έδωσε σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια η συντονίστρια του έργου κ. Μαρία Συμεωνίδου παρουσίασε το πρόγραμμα και τους εταίρους.

Η κ. Ελεάνα Μποζίνη παρουσίασε τα χρόνια της χούντας 1967-1974. Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Καπλάνης (απόφοιτος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) παρουσίασε τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση κατά τη διάρκεια της χούντας 1967-1974.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Gabor Szendi ακόλουθος της Πρεσβείας της Ουγγαρίας σε Ευρωπαϊκά θέματα. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση.

Την δεύτερη ημέρα του προγράμματος, επισκεφθήκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης κατά της δικτατορίας στο πάρκο Ελευθερίας όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Δώρα Καλλιπολίτη η οποία εξορίστηκε και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας 1967-1974 και τον κ. Γιάννη Ξαρχουλάκο ο οποίος ήταν ο νεότερος σε εξορία στα χρόνια της χούντας.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης βοήθησε τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν περισσότερα από την εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και να δουν παλιές εφημερίδες, εικόνες και σχετικό αρχείο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα των χειριστών του προγράμματος από κάθε χώρα και η ομάδα των νέων συμμετεχόντων με τους αρχηγούς της ομάδας.

Η χειρίστρια του έργου από το Közgazdasági Politechnikum, Adrienne Varga αρχηγός εταίρος του προγράμματος συντόνισε την συζήτηση και όλοι οι εταίροι παρουσίασαν την εξέλιξη του προγράμματος σε κάθε χώρα. Παράλληλα, οι νέοι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε δύο βιωματικά εργαστήρια τα οποία συντόνισε η κ. Αναστασία Οικονομούλα. Το πρώτο εργαστήριο είχε θέμα το Ελληνικό αλφάβητο και το δεύτερο τα ανθρώπινα δικαιώματα εστιάζοντας στην ελευθερία του λόγου.

Τα εργαστήρια ήταν βασισμένα σε μεθόδους της μη τυπικής μάθησης.

Διαβάστε Επίσης  2η Εκδήλωση Παρουσίασης του έργου New Start | Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για νέους με δυσκολίες

Be the first to comment on "Δελτίο Απολογισμού προγράμματος “Building Democratic Europe Together (BUDET)”, Αθήνα 14-17 Νοεμβρίου 2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!