Διεθνής Ημέρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών 2017

Λογότυπο για την εκστρατεία 16 ημερών ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ- UNiTE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα.

Η έμφυλη ανισότητα εξακολουθεί να υφίσταται παγκοσμίως. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών θα απαιτήσει πιο έντονες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών πλαισίων, για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων έμφυλων διακρίσεων, που συχνά προκύπτουν από πατριαρχικές συμπεριφορές και συναφείς κοινωνικές νόρμες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση σχετικά με την πρόοδο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η βία κατά των γυναικών είναι η πλέον ακραία μορφή διακρίσεων. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, με βάση τα στοιχεία από το 2005 έως το 2016 για 87 χώρες, το 19% των γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική και / ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο στο διάστημα 12 μηνών πριν την έρευνα. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η συντροφική βία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Το 2012, σχεδόν οι μισές γυναίκες σε όλο τον κόσμο που υπήρξαν θύματα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, σκοτώθηκαν από έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους, σε σύγκριση με το ποσοστό του 6% των ανδρών θυμάτων.

Μια άλλη ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών είναι ο ακρωτηριασμός / κοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αυτή η επιβλαβής πρακτική έχει μειωθεί κατά 24% περίπου από το 2000. Ωστόσο, ο επιπολασμός παραμένει υψηλός σε ορισμένες από τις 30 χώρες με αντιπροσωπευτικά δεδομένα. Στις χώρες αυτές, τα στοιχεία από έρευνα για το 2015 δείχνουν ότι περισσότερα από 1 στα 3 κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν υποβληθεί στη διαδικασία σε σύγκριση με σχεδόν 1 στα 2 κορίτσια το 2000.

Επιπλέον, μόλις πάνω από το ήμισυ (52%) των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που είναι παντρεμένες ή σε σχέση λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις και χρήση αντισυλληπτικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Το στατιστικό αυτό στοιχείο βασίζεται σε διαθέσιμα στοιχεία από το 2012 για περίπου 45 χώρες, εκ των οποίων 43 σε αναπτυσσόμενες περιφέρειες.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων συμβάλλει στην αποτροπή συγκρούσεων και ότι τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών συσχετίζονται με εκδηλώσεις συγκρούσεων. Παρά τα στοιχεία, οι ενέργειες για την ένταξη των γυναικών, την ηγεσία και την προστασία παραμένουν ανεπαρκείς. Σε ορισμένες περιοχές, υπήρξε ακόμη και υποχώρηση στην πρόοδο.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στις προσπάθειες για την πρόληψη και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως είναι η σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, υφίσταται σοβαρή έλλειψη πόρων για πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Πλαίσια όπως οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ειδικός στόχος για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς ώστε να επιφέρουν πραγματικές και σημαντικές αλλαγές στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών.

Η πρωτοβουλία UNiTE to end violence against women προωθεί την εκστρατεία 16 ημερών ακτιβισμού κατά της έμφυλης βίας, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κινητοποίηση των ανθρώπων ώστε να επιφέρει αλλαγές. Αυτές οι 16 μέρες ξεκινούν από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το θέμα της εκστρατείας για το 2017 είναι “Αφήνοντας κανέναν πίσω: Τερματίζοντας τη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών» (“Leave No One Behind: End Violence against Women and Girls”).  Το θέμα της εκστρατείας ενισχύει τη δέσμευση της UNiTE για έναν κόσμο απαλλαγμένο από βία για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας πρώτα, μεταξυ άλλων, τους πιο μειονεκτούντες και περιθωριοποιημένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών, των μειονοτήτων, των αυτοχθόνων πληθυσμών και των πληθυσμών που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  H περιοδολόγηση της έννοιας της φροντίδας στην κοινωνική πολιτική και η σχέση της με το φύλο: από τον δυϊσμό στη σύνθεση και στη διαφορά

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!