ΕΣΑμεΑ: Κάλεσμα στον Πρωθυπουργό για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Ανοικτή επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, που δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2017.

Ο Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια θετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων θα υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου 2017 και η ΕΣΑμεΑ καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να το στηρίξει.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι αρχές του Πυλώνα και να επιτευχθεί υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαρκές επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευθούν για την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

Συνεχίζοντας την εφαρμογή των αρχών και πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η χώρα μας θα λάβει μέτρα με τα οποία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενο κράτος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 13/11/2017

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Γραφείο Αν. Υπουργού Θ. Φωτίου
• Γραφείο Αν. Υπουργού Ουρ. Αντωνοπούλου
• Γραφείο Υφυπουργού Αν. Πετρόπουλου
• Γραφεία Γ.Γ. υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Στηρίξτε τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, για μια πιο δίκαιη Ευρώπη

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, που δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2017.

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής να υπογράψουν το κείμενο της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων εξ ονόματος των κρατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου 2017.

Ο Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια θετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αρχές του Πυλώνα και να επιτευχθεί υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαρκές επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευθούν για την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο .

Το αναπηρικό κίνημα σας καλεί να λάβετε όλες εκείνες τις νομοθετικές, πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να καταστεί ο Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων λειτουργικός και να περιλαμβάνει ισότιμα τα άτομα με αναπηρία. Επιπλέον, σας καλούμε να εγκρίνετε την Οδηγία που θα προταθεί σχετικά με την «Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για γονείς και φροντιστές».

Συνεχίζοντας την εφαρμογή των αρχών και πρωτοβουλιών που συνδέονται με τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η χώρα μας θα λάβει μέτρα με τα οποία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως συμβαλλόμενο κράτος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Μαζί με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) εγκρίναμε ψήφισμα σχετικά με τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τονίζοντας τα βασικά αιτήματα του ευρωπαϊκού αν απηρικού κινήματος.

Επισυνάπτουμε το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Δράττουμε την ευκαιρία και σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της Κοινωνικής Πλατφόρμας για την Κοινωνία των Πολιτών «Η Ευρώπη μας: η κοινωνία των πολιτών και το μέλλον της ΕΕ», στις 16 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Γκέτεμποργκ. Το ΕDF θα είναι εκεί και θα συμμετάσχουμε επίσης στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Νοεμβρίου.

Προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί σας, ώστε να προωθήσουμε τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια άλλη πληροφορία χρειαστείτε.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης


Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

 

EDF Resolution on the European Pillar of Social Rights

Διαβάστε Επίσης  Εμβόλιο για covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!