Θρησκεία, Τέχνη και Μαρξισμός | του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ

του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ

Στον τομέα των τεχνών το προλεταριάτο έχει δύο θέματα προς επίλυση. Το πρώτο είναι αυτό της ανεξάρτητης δημιουργίας: η αντίληψη του εαυτού και του κόσμου σε αρμονικές, ζωντανές εικόνες, η έκφραση των ψυχικών δυνάμεων με καλλιτεχνική μορφή. Το δεύτερο είναι η απόκτηση της κληρονομιάς του: πρέπει να κατακτήσει τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν και να αφομοιώσει όλα όσα είναι μεγάλα και όμορφα σε αυτούς, χωρίς να υποταχτεί στο πνεύμα της αστικής και της φεουδαρχικής κοινωνίας που αντανακλάται σε αυτά. Αυτό το δεύτερο πρόβλημα δεν είναι λιγότερο δύσκολο από το πρώτο. Θα διερευνήσουμε τις γενικές μεθόδους επίλυσής του.

Ένα θρησκευόμενο πρόσωπο που σοβαρά και προσεκτικά μελετά ένα ξένο δόγμα εκθέτει τον εαυτό του στον κίνδυνο να προσηλυτιστεί σε αυτό, να αποκτήσει από αυτό πεποιθήσεις που είναι αιρέσεις από την άποψη της δικής του θρησκείας. Έτσι έχει συμβεί οι Χριστιανοί, αφού οι ίδιοι αφιερώθηκαν στη μελέτη του Βουδισμού, να έχουν γίνει οι ίδιοι Βουδιστές, ή  τουλάχιστον να έχουν προσηλυτιστεί στην ηθική διδασκαλία του βουδισμού: το αντίθετο έχει συμβεί επίσης. Τα ίδια τα θρησκευτικά συστήματα μπορεί να μελετηθούν από έναν ελευθερόφρονα, που βλέπει σε κάθε θρησκεία μόνο μια αποκάλυψη της ποιητικής δημιουργίας των λαών (αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια για τη θρησκεία, αλλά μέρος αυτής). Εκτίθεται στον ίδιο κίνδυνο, όπως ο θρησκευτικός λόγιος; Φυσικά και όχι! Μπορεί να εκθειάζει την ομορφιά και το βάθος των διδασκαλιών που έχουν προσελκύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά τα αντιλαμβάνεται όχι από την θρησκευτική, αλλά από άλλη και υψηλότερη οπτική γωνία. Ο απέραντος πλούτος της σκέψης και του συναισθήματος που αποκαλύπτεται στον βουδισμό σίγουρα θα προσελκύσει την καρδιά και το μυαλό του περισσότερο από ό,τι την καρδιά και το μυαλό του μορφωμένου Χριστιανού που δεν μπορεί να απαλλαγεί από την κρυφή αντίσταση της δικής του πίστης, που αγωνίζεται ενάντια στον «πειρασμό» της ξένης θρησκείας: αλλά το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει ο πειρασμός για τον ελευθερόφρονα να γίνει βουδιστής – το μυαλό του είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αφομοιώσει το θρησκευτικό υλικό με δικό του τρόπο.

Αμφότεροι ο χριστιανός και ο ελευθερόφρων αντιλαμβάνονται τον βουδισμό «κριτικά». Αλλά η κύρια διαφορά έγκειται στον τύπο της κριτικής τους στάσης, στη βάση της, τα «κριτήρια». Ο πιστός δεν στέκει υπεράνω του αντικειμένου του, αλλά περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό. Επικρίνει από τη σκοπιά του δικού του δόγματος και αισθήματος, προσπαθεί να βρει αντιφάσεις στους ξένους μύθους και στις ηθικές εκτιμήσεις τους: όταν βρει τέτοιες αντιθέσεις, αδυνατεί πλέον να εκτιμήσει την ποιητική ή την ζωτική αλήθεια που συχνά κρύβεται πίσω από αυτές. Και ακόμα και όταν διεισδύει σε αυτή την αλήθεια, πληρώνει γι’ αυτό με μια αντίφαση με τον εαυτό του – ο ίδιος «υποκύπτει στον πειρασμό». Αυτός δεν είναι σε θέση να θεωρήσει τον βουδισμό ως πολιτιστική κληρονομιά από έναν διαφορετικό κόσμο: και αν προσλάβει ευνοϊκά αυτό το ξένο, τον κατακτά και τον υποχρεώνει να γίνει ένας αποστάτης από τα πρώην πιστεύω του.

Η περίπτωση της κραυγαλέου άθεου είναι περίπου η ίδια. Είναι εκπρόσωπος της προοδευτικής, αλλά ανεπαρκώς ανεπτυγμένης, αστικής συνείδησης, που βλέπει σε κάθε θρησκεία μόνο δεισιδαιμονία και εξαπάτηση. Είναι ένας «ανεστραμμένος πιστός». Έχει ξεπεράσει τη θρησκεία αρκετά για να την καταγγείλει, αλλά όχι αρκετά για να την καταλάβει. Γι’ αυτόν η θρησκεία επίσης δεν είναι μια κληρονομιά: και μερικές φορές είναι ακόμα ένας πειρασμός. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεται ότι δεν είναι μόνο εξαπάτηση και δεισιδαιμονία, αλλά δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά είναι.

Σε αρκετά διαφορετική θέση είναι ο ελευθερόφρων μας, εκπρόσωπος του ανώτατου σταδίου που μπορεί να επιτευχθεί από την αστική συνείδηση. Η άποψή του για τη θρησκεία ως ένα προϊόν της ποιητικής δημιουργίας του λαού τού επιτρέπει, εντός των ορίων αυτής της άποψης, να εκτιμήσει το θέμα του με αρκετά ελεύθερο τρόπο και χωρίς προκαταλήψεις. Γι’ αυτόν δεν θα παρουσιάσει μια δύσκολη εσωτερική αντίφαση να μάθει ότι οι νόμοι του Μανού, μεταξύ των αρχαίων Αρίων Ινδουιστών, είναι από το βάθος του ιδανικού τους πολύ πιο μεγαλειώδεις, είτε από τον αρχαίο ή το σύγχρονο Χριστιανισμό, ή ότι η σχέση τους με τον θάνατο, όπως εκφράζεται στα ταφικά έθιμα τους, είναι ασύγκριτα υψηλότερη από ό,τι του χριστιανισμού στην αρχοντιά, την αιθεριότητα, και την ομορφιά. Ο απαλλαγμένος από κάθε θρησκευτική συνείδηση, ο οποίος θα αγωνίζεται εναντίον της κάθε φορά που τείνει να επισκιάζει τη σκέψη ή να θίξει τη θέληση του ανθρώπου, εξακολουθεί να είναι σε θέση να κάνει όλες τις θρησκείες πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Η στάση του προλεταριάτου απέναντι σε όλο τον πολιτισμό του παρελθόντος –του αστικού κόσμου και του φεουδαρχικού κόσμου– περνά μέσα από τα ίδια στάδια. Στην αρχή ο εργάτης τους αντιλαμβάνεται ως τον μόνο πολιτισμό, τον πολιτισμό γενικότερα: ο ίδιος δεν φαντάζεται ότι ο πολιτισμός στην ουσία μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με αυτό τον πολιτισμό. Μπορεί να υπάρχουν χονδροειδή λάθη στην επιστήμη και την φιλοσοφία του, μπορεί να υπάρχουν ψευδή κίνητρα στην τέχνη του, αδικίες στα ήθη και τους νόμους του: αλλά όλα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με την ουσία του. Αυτά είναι ελαττώματα,  αποκλίσεις, ατέλειες, που θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την περαιτέρω πρόοδο.

Και αν ωστόσο και αργότερα αρχίσει να παρατηρεί σε αυτό τον πολιτισμό κάτι το «αστικό» και «αριστοκρατικό», ο ίδιος εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο ως υπεράσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, μια «άμυνα» που παραποιεί την κουλτούρα: αλλά εξακολουθεί να μην έχει καμία αμφιβολία ως προς την ουσία αυτής της κουλτούρας, τις μεθόδους και την άποψή της. Είναι εξ ολοκλήρου στο επίπεδο της, και ενώ προσπαθεί να αφομοιώσει «ό,τι είναι καλό σε αυτήν» δεν προστατεύεται από αυτήν περισσότερο από όσο ο βουδιστής ή ο βραχμάνος από τους πειρασμούς του χριστιανισμού, ή το αντίστροφο. Αυτός απορροφά τους παλιούς τρόπους σκέψης και συναισθήματος, και την όλη στάση απέναντι στον κόσμο με βάση αυτούς τους τρόπους. Η δική του προλεταριακή ταξική σκοπιά σώζεται μόνο όποτε ή όπου ακούει με αρκετή σαφήνεια την αγέρωχη φωνή του ταξικού συμφέροντος να μιλά. Όταν δεν υπάρχει τέτοια καθαρότητα και  καταδίκη και το πρόβλημα της ζωής είναι δύσκολο και περίπλοκο, ειδικά όταν το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι νέο, δεν το επιλύει ανεξάρτητα: είτε μια έτοιμη λύση λαμβάνεται από το υπάρχον κοινωνικό περιβάλλον, ή ακόμα και το προλεταριακό ταξικό συμφέρον του θεωρείται και κατανοείται από μια αλλότρια οπτική.

Και οι δύο τάσεις έχουν σαφώς εκδηλωθεί με την στάση των διανοουμένων της εργατικής τάξης και των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στον πόλεμο. Κάποιοι ενέδωσαν στο κύμα του πατριωτισμού, σχεδόν χωρίς ένα διάλειμμα έστω και για να συλλογιστούν. Άλλοι ήταν «σε θέση να καταλάβουν» ότι τα «ανώτερα συμφέροντα» της εργατικής τάξης απαίτησαν την ενότητα με την αστική τάξη για να προστατεύσουν ή να σώσουν την Πατρίδα και τον πλούτο της, επειδή «η καταστροφή τους θα ρίξει την εργατική τάξη και το σύνολο του πολιτισμού πίσω». Αυτή η μεγάλη και σκληρή εμπειρία έδειξε ξεκάθαρα το γεγονός ότι για όσο διάστημα το προλεταριάτο δεν έχει επεξεργαστεί την δική του στάση απέναντι στον κόσμο, τον δικό του τρόπο σκέψης, τη δική του καθολική άποψη, ο προλετάριος δεν μπορεί να κατακτήσει την κουλτούρα του παρελθόντος, ως δική του κληρονομιά: αντίθετα, εκείνος ο πολιτισμός θα τον ελέγξει και θα τον χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινο υλικό για τους δικούς του στόχους.

Εάν ο προλετάριος, πεπεισμένος γι’ αυτό, φτάσει σε μια απλή αναρχική άρνηση του παλιού πολιτισμού, δηλαδή, αν αυτός παραιτείται της κληρονομιάς του, τότε βάζει τον εαυτό του στη θέση του απλοϊκού άθεου με την ωμή στάση του απέναντι στη θρησκευτική μας κληρονομιά. Αλλά είναι σε ακόμη χειρότερη θέση, επειδή είναι, παρόλα αυτά,  δυνατόν για τον αστό άθεο να βγάλει μια άκρη χωρίς την κατανόηση της θρησκείας – έχει άλλες πολιτιστικές αξίες για να βασιστεί: μόνο το εύρος της σκέψης του και η εξέλιξη της δημιουργίας του θα ζημιωθούν. Αλλά ο εργαζόμενος δεν είναι σε θέση να αντιπαραθέσει τίποτα ως αντίβαρο στην πλούσια και ανεπτυγμένη κουλτούρα του εχθρικού στρατοπέδου: δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει εκ νέου οτιδήποτε σε παρόμοια κλίμακα. Παραμένει ένα υπέροχο εργαλείο ή όπλο στα χέρια των εχθρών του – εναντίον του.

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Η εργατική τάξη πρέπει να βρει και να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό μια άποψη που είναι υψηλότερη από τον πολιτισμό του παρελθόντος, όπως ακριβώς η άποψη του ελευθερόφρονος είναι η υψηλότερη στον κόσμο της θρησκείας. Στη συνέχεια, θα καταστεί δυνατό να κυριαρχήσει αυτή την κουλτούρα χωρίς να υποταχτεί σε αυτήν, να την μετατρέψει σε ένα εργαλείο για την κατασκευή μιας νέας ζωής, ένα όπλο για τον αγώνα κατά της ίδιας παλιάς κοινωνίας από την οποία προέρχεται αυτή η κουλτούρα.

Ο Καρλ Μαρξ έκανε μια αρχή στην κατάκτηση της γνώσης των ψυχικών δυνάμεων του παλιού κόσμου. Η επανάσταση που είχε επιτευχθεί στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και της κοινωνικής φιλοσοφίας συνίσταται στο γεγονός ότι αναθεώρησε τις βασικές μεθόδους τους και τα αποτελέσματά τους από μια νέα, υψηλότερη άποψη – η οποία ήταν η προλεταριακή σκοπιά. Εννέα δέκατα ή και περισσότερο, όχι μόνο των υλικών για τις γιγαντιαίες κατασκευές του, αλλά και των μεθόδων εφαρμογής τους, ελήφθησαν από τον Μαρξ μέσω αστικών πηγών: χρησιμοποίησε τους αστούς κλασικούς οικονομολόγους, τις εκθέσεις των επιθεωρητών των αγγλικών εργοστασίων, τις μικροαστικές επικρίσεις του καπιταλισμού που γίνονται από τους Σισμοντί και Προυντόν, και είναι γεγονός ότι χρησιμοποίησε όλο τον διανοουμενίστικο  σοσιαλισμό των ουτοπιστών, την διαλεκτική των Γερμανών ιδεαλιστών, τον υλισμό των Γάλλων εγκυκλοπαιδιστών και  του Feuerbach, τις θεωρίες περί κοινωνικής τάξης των Γάλλων ιστορικών και τις αξιοθαύμαστες περιγραφές της ταξικής ψυχολογίας από τον Μπαλζάκ κλπ. Όλα αυτά έλαβαν νέα μορφή και ήταν τοποθετημένα σε νέους συνδυασμούς, έχοντας μετατραπεί σε ένα εργαλείο για την οικοδόμηση μιας προλεταριακής οργάνωσης, ένα όπλο για τον αγώνα ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου.

       Πώς επιτεύχθηκε το θαύμα;

Ο Μαρξ απέδειξε ότι η κοινωνία είναι κατά κύριο λόγο ένας οργανισμός με σκοπό την παραγωγή: αυτή είναι η βάση για όλους τους νόμους της ζωής της και την ανάπτυξη των μορφών της. Αυτή είναι η άποψη της κοινωνικά παραγωγικής τάξης, είναι η άποψη μιας συλλογικότητας μόχθου. Με αυτό το σημείο εκκίνησης , ο Μαρξ επιτυγχάνει μια κριτική της επιστήμης του παρελθόντος, εξάγνισε το υλικό της, το επανέτηξε στη φωτιά των ιδανικών του, και δημιούργησε την προλεταριακή γνώση – τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

Έτσι βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο τα πολιτιστικά επιτεύγματα του παρελθόντος έχουν μετατραπεί σε μια πραγματική κληρονομιά για την εργατική τάξη: είναι η κρίσιμη αναδιάταξη από τη σκοπιά της συλλογικής εργασίας. Αυτό είναι το πώς ο ίδιος ο Μαρξ κατανοούσε το έργο του: δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Μαρξ χαρακτήρισε το κύριο έργο του, Το Κεφάλαιο, ως «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας».

Αυτό δεν ισχύει μόνο σε σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες. Σε όλους τους άλλους τομείς η μέθοδος της απόκτησης και αφομοίωσης την κληρονομιάς του παρελθόντος είναι μέσω της κριτικής μας, με την προλεταριακή ταξική κριτική.

Θα εξετάσουμε τώρα πληρέστερα την βάση της κριτικής μας. Πρέπει να βρούμε την ουσία  της σκοπιάς της συλλογικής εργασίας.

Τρία στάδια μπορούν να διακριθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχουν τρεις πλευρές σε αυτό: η τεχνική, η οικονομική και η ιδεολογική. Από τεχνικής πλευράς η κοινωνία αγωνίζεται ενάντια στη φύση και την υποτάσσει, δηλαδή, οργανώνει τον εξωτερικό κόσμο, προς το συμφέρον της ζωής και της ανάπτυξής της. Από την οικονομική πλευρά –οι σχέσεις συνεργασίας και κατανομής μεταξύ των ανθρώπων– η ίδια η κοινωνία οργανώνεται γι’ αυτόν τον αγώνα ενάντια στη φύση. Από πλευρά ιδεολογική η κοινωνία οργανώνει την εμπειρία της, δημιουργώντας από αυτή την εμπειρία τα εργαλεία για την οργάνωση της ζωής και την ανάπτυξή της. Κατά συνέπεια, κάθε εργασία στην τεχνική, στην οικονομία και στον τομέα της πνευματικής καλλιέργειας είναι ένα οργανωτικό έργο, ένα έργο κοινωνικής οργάνωσης.

Υπάρχουν και μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Ένας στρατός μπορεί να έχει ως στόχο την καταστροφή, την εξόντωση, την αποδιοργάνωση. Αλλά αυτός δεν είναι ο τελικός στόχος: ο στρατός είναι ο ίδιος μόνο ένα μέσο – ένα μέσο με το οποίο  αναδιοργανώνεται ο κόσμος προς το συμφέρον της κοινότητας στην οποία ανήκει ο στρατός. Ένας ατομικιστής καλλιτέχνης μπορεί να φανταστεί ότι δημιουργεί μόνο για τον εαυτό του και από τον εαυτό του: αλλά αν πραγματικά λειτουργούσε μόνο για τον εαυτό του, η δημιουργία του δεν θα απευθυνόταν σε κανέναν πλην του ιδίου. Δεν θα είχε καμία σχέση με την πνευματική καλλιέργεια, όπως τα διασταυρούμενα και ασυνάρτητα (αλλά όμορφα) όνειρα δεν έχουν σχέση με αυτήν. Και αν προσπαθούσε να δημιουργήσει μόνο από τον εαυτό του, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε χρήση του υλικού, των μεθόδων εργασίας, δημιουργίας και έκφρασης που παίρνει από το κοινωνικό περιβάλλον του – τότε δεν θα δημιουργήσει οτιδήποτε.

Η σκοπιά της συλλογικής εργασίας είναι ολικά οργανωτική. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με την εργατική τάξη, η οποία οργανώνει την εξωτερική ύλη στα προϊόντα της εργασίας της, οργανώνει την ίδια σε μια δημιουργική και πολεμική κοινότητα στη συνεργασία και στους ταξικούς αγώνες της, και οργανώνει την εμπειρία της σε ταξική συνείδηση ​​από ολόκληρο τον τρόπο ζωής και της δημιουργικής εργασίας της.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, με μια τάξη που έχει να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της οργάνωσης αρμονικά του συνόλου της ζωής της ανθρωπότητας.

Τώρα θα επιστρέψουμε στην πρώτη μας εικόνα. Μπορεί και πρέπει όλος ο κόσμος της θρησκευτικής δημιουργίας να γίνει μια κληρονομιά για την εργατική τάξη, εναντίον της οποίας κάθε θρησκεία έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την υποδούλωση; Ποια είναι η χρησιμότητα που θα μπορούσε να βρει σε μια τέτοια κληρονομιά, τι θα μπορούσε να κάνει με αυτήν;

Η κριτική μας δίνει μια σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Η θρησκεία είναι η λύση του ιδεολογικού προβλήματος για έναν ορισμένο τύπο κοινότητας, δηλαδή για την αυταρχική κοινότητα. Ανήκει στη συλλογικότητα την χτισμένη βάσει της αυταρχικής συνεργασίας, κατά τον ηγετικό ρόλο ορισμένων ανθρώπων και τον εκτελεστικό ρόλο των άλλων, για την εξουσία και την υποταγή. Τέτοια ήταν η πατριαρχική φατριακή κοινότητα, όπως ήταν η φεουδαρχική κοινωνία, τέτοιες ήταν οι οργανώσεις των δουλοπαροίκων και των σκλάβων, και τέτοια είναι τα γραφειοκρατικά-αστυνομικά κράτη της σήμερον. Η ίδια κατάσταση πραγμάτων επικρατεί στο σύγχρονο στρατό, και σε μια μικρότερη κλίμακα στην αστική οικογένεια: και, τέλος, το κεφάλαιο κατασκευάζει τις επιχειρήσεις του πάνω στην αρχή της εξουσίας και της υποταγής.

Ποια είναι η οργανωτική χρήση ενός συστήματος αποδεκτών ιδεών; Να οργανώνει αρμονικά την εμπειρία της κοινωνίας με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με την υλική οργάνωση, έτσι ώστε τα πολιτιστικά επιτεύγματα να μπορούν, με τη σειρά τους, να υπηρετούν την κοινωνία ως ένα μέσο για την οργάνωση, τη διατήρηση, τη μορφή, την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου τύπου της συλλογικής οργάνωσης. Και είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως όλα αυτά είναι τοποθετημένα σε μια αυταρχική τάξη της ζωής.

Αυτή η τάξη είναι απλά μεταμοσχευμένη στο πεδίο της εμπειρίας και της σκέψης. Κάθε δράση, είτε είναι ανθρώπινη είτε φυσική, κάθε φαινόμενο αναπαρίσταται ως ένας συνδυασμός μεταξύ δύο κρίκων – της οργανώτριας ενεργού βούλησης και της παθητικής εκτέλεσης. Όλος ο κόσμος παρουσιάζεται ως εικόνα της αυταρχικής κοινωνίας. Στην κορυφή της τίθεται μια υπέρτατη αρχή, μια «θεότητα», και, με την επιπλοκή των αυταρχικών συνδυασμών, μια σειρά από κατώτερες αρχές προστίθενται, όπως «ημίθεοι», «άγιοι», κτλ, που διαχειρίζονται διάφορους τομείς ή πλευρές της ζωής. Και όλες αυτές οι παραστάσεις συνοδεύονται από αυταρχικά συναισθήματα και διαθέσεις: θαυμασμό, ταπεινότητα, σεβασμό, δέος. Αυτές είναι οι σχέσεις στη θρησκεία. Είναι απλώς μια αυταρχική ιδεολογία.

Είναι αρκετά σαφές τι  τέλειο οργανωτικό εργαλείο είναι για μια αυταρχική τάξη της ζωής. Η θρησκεία εισάγει απλά τον άνθρωπο σε αυτή τη ιεραρχία, αποδίδει σ’ αυτόν μια σαφή θέση στο σύστημά της, και τον διαπαιδαγωγεί για την εκτέλεση του ρόλου που του έχει ανατεθεί σε αυτό το σύστημα. Στο συναίσθημα, την σκέψη και την εμπειρία η προσωπικότητα συγχωνεύεται με το κοινωνικό περιβάλλον. Αποτελούν μια άφθαρτη μονάδα.

Η μορφή της θρησκευτικής δημιουργίας είναι, ως επί το πλείστον, ποιητική. Αυτό επισημάνθηκε σωστά από τον ελευθερόφρονά μας, ο οποίος δεν διακρίνει, ωστόσο, το κύριο πράγμα – το κοινωνικό περιεχόμενο της θρησκείας. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων της κοινωνικής ανάπτυξης, όταν η θρησκεία είναι στη διαδικασία του σχηματισμού, η ποίηση δεν έχει ακόμα διαφοροποιηθεί από την πρακτική και θεωρητική γνώση, εξακολουθεί να τις περιλαμβάνει στο πεδίο δράσης της. Η θρησκεία εν συνεχεία περιλαμβάνει κάθε γνώση, οργανώνει την όλη εμπειρία των ανθρώπων: η γνώση τότε γίνεται αντιληπτή ως μια αποκάλυψη που προέρχεται από το Θεό, είτε άμεσα είτε μέσω κάποιων μεσαζόντων.

Τι είδους κληρονομιά, τότε, είναι η θρησκευτική κουλτούρα για το προλεταριάτο; Μια πολύ σημαντική και πολύτιμη. Αφού έχει περάσει μέσα από την κριτική του εργαζομένου γίνεται γι’ αυτόν εργαλείο όχι για την υποστήριξή της, αλλά και για την κατανόηση όλων των αυταρχικών στοιχείων στη ζωή. Ο αυταρχικός κόσμος έχει αποσυντεθεί, αλλά δεν είναι νεκρός: απομεινάρια του μας περιβάλλουν σε κάθε πλευρά, μερικές φορές ανοιχτά, αλλά ως επί το πλείστον κάτω από τις πιο διαφορετικές και ενίοτε απρόβλεπτες μεταμφιέσεις. Για να κατακτήσουν ένα τέτοιο εχθρό, είναι απαραίτητο να τον γνωρίζουν, να τον ξέρουν καλά και σοβαρά.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποκήρυξη της θρησκείας: ακόμη και από την άποψη αυτή ο εργαζόμενος που έχει αποκτήσει νέα κριτική στάση θα αποδειχθεί πολύ καλύτερα οπλισμένος από τον εξαγριωμένο αλλά αφελή άθεο, ο οποίος παραιτείται όλων των πίστεων, λόγω των λογικών υπολογισμών, ή διαφωνεί με αυτές με τον παιδαριώδη ισχυρισμό ότι η θρησκεία εφευρέθηκε από τους ιερείς για την εκμετάλλευση του λαού. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κατοχή αυτής της κληρονομιάς μάς δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια σωστή εκτίμηση της σημασίας των αυταρχικών στοιχείων στη σημερινή κοινωνία, της αμοιβαία σχέση τους και της σχέσης τους με την κοινωνική ανάπτυξη. Αν η θρησκεία είναι ένα εργαλείο για τη διατήρηση της αυταρχικής οργάνωσης, τότε είναι σαφές ότι στις σχέσεις των τάξεων η θρησκεία για τους εργάτες υπηρετεί το ρόλο μονάχα ενός μέσου για να εξασφαλιστεί η υποταγή τους, ως ένα μέσο για να διατηρηθεί μέσα τους η πειθαρχία στην οποία οι άρχουσες τάξεις επιθυμούν να βρίσκονται οι εργάτες, προκειμένου να διατηρηθεί ασφαλής η εκμετάλλευση – παρά τα όσα λένε διάφοροι θρήσκοι σοσιαλιστές. Είναι σαφές ότι η φόρμουλα που υιοθετήθηκε από τα περισσότερα Εργατικά Κόμματα σύμφωνα με την οποία «η θρησκεία είναι ιδιωτική υπόθεση» δεν είναι παρά ένας προσωρινός πολιτικός συμβιβασμός με τον οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε ικανοποιημένοι. Γίνεται φανερό γιατί υπάρχει μια τέτοια διαρκής συμμαχία μεταξύ σπάθης και ράσου, μεταξύ του στρατού και της εκκλησίας: και οι δύο έχουν μια απολύτως αυταρχική οργάνωση. Γίνεται επίσης σαφές γιατί η πατριαρχική μικροαστική και αγροτική οικογένεια είναι τόσο δεμένες με τη θρησκεία, τον «νόμο του θεού»: και την ίδια στιγμή μπορούμε να δούμε το μεγάλο κίνδυνο στο δρόμο της κοινωνικής προόδου που αυτός ο γόνιμος σπόρος του αυταρχισμού μπορεί να αντιπροσωπεύει, εφόσον διατηρηθεί άθικτος. Υπό διαφορετικό φως βρίσκεται πια ο ρόλος των αρχηγών των κομμάτων, οι αρχές και η σημασία του συλλογικού ελέγχου τους.

Περαιτέρω, το συνολικό καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της εμπειρίας των ανθρώπων, διατηρημένο και αποκρυσταλλωμένο όπως είναι στις διάφορες ιερές παραδόσεις και τα κείμενα, φωτογραφίες από μια παράξενη ζωή με αρμονία δική της, συνεχώς διευρύνει το όραμα του ανθρώπου, δίνοντάς του μια βαθιά γνώση στην καθολική κίνηση της ανθρωπότητας, παροτρύνοντάς τον προς τη νέα ανεξάρτητη δημιουργική εργασία η οποία δεν θα είναι δέσμια του συνήθους περιβάλλοντος και σκέψεως.

Μήπως, λοιπόν, δεν ζημιώνει  την εργατική τάξη να πάρει τη θρησκευτική της κληρονομιά;

Μετάφραση: Οδυσσέας Διαμάντης

Διαβάστε Επίσης  Γλωσσάρι για τις μορφές διαδικτυακής έμφυλης βίας

Be the first to comment on "Θρησκεία, Τέχνη και Μαρξισμός | του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!