Κούρτσιο Μαλαπάρτε: “Καπούτ”

Η Ευρώπη πεθαίνει. Σωρός ερειπίων, θέατρο καταστροφής και θανάτου, η Γηραιά Ήπειρος σέρνει το µακρύ της ψυχορράγηµα µέσα στη φρίκη του πολέµου. Στο µεταξύ, πρίγκιπες και πρέσβεις, κορυφαία στελέχη και κυρίες της αριστοκρατίας, ο καλός κόσµος της υψηλής κοινωνίας και των µποέµ καλλιτεχνών και λογοτεχνών, παρηκµασµένος, χρονοτριβεί εν µέσω διπλωµατικών γευµάτων και λαµπρών δεξιώσεων. Γραµµένο µεταξύ του 1941 και του 1943, το Καπούτ είναι ένα έντονα λυρικό µυθιστόρηµα και µαζί µια ωµή µαρτυρία για τη φρικτή πραγµατικότητα της εποχής.

Tο Καπούτ ανήκει στα πιο σκληρά βιβλία που έχουν γραφτεί για τον ∆εύτερο Παγκόσµιο πόλεµο. Eίναι το χρονικό της πολιτιστικής και ηθικής κατάρρευσης της Eυρώπης όπως τις καταγράφει ο συγγραφέας ως αυτόπτης µάρτυρας. […] Για ποια Eυρώπη µάς µιλάει ωστόσο ο Mαλαπάρτε; Eίναι η Eυρώπη των πολέµων και των µετόπισθεν, µια ήπειρος ταξική, ρατσιστική, υποκριτική, που οι «ραφιναρισµένες» της ευαισθησίες έχουν οδηγήσει στον απόλυτο κυνισµό. […] γι’ αυτό kaputt. Eδώ τελειώσαµε, είναι σαν να µας λέει ο συγγραφέας. Πάµε παρακάτω. Tι θα βρούµε εκεί ένας θεός ξέρει! Kι αν προκύπτει κάποιο συµπέρασµα που ισχύει στο διηνεκές, είναι ότι ο πολιτισµός χρεοκοπεί από τη στιγµή που χάνει τα τελευταία ψήγµατα της αθωότητάς του. 

Από τον πρόλογο του Αναστάση Βιστωνίτη

 

Ένα υπερβατικό έργο µε θέµα τον συνδυασµό υψηλής κουλτούρας, κτηνώδους εξαχρείωσης και ανθρώπινου σαδισµού. Εν µέρει αυτοβιογραφικό και εν µέρει µυθοπλαστικό, το Καπούτ αποτυπώνει µια φαινοµενικά ασύλληπτη ιστορία. Κανένα άλλο έργο δεν έχει αποκαλύψει ευκρινέστερα το φονικό µείγµα ζήλου και αδιαφορίας που συνιστά τον φανατισµό. Ταυτόχρονα µυθικό και εντελώς ανθρώπινο, το βιβλίο αυτό στοιχειώνει τον αναγνώστη για πάντα.

Wall Street Journal

 

Ειλικρινές, λαµπερό και αποτρόπαιο, το Καπούτ προσφέρει την καταδικαστική ετυµηγορία ενός µέλους της ελίτ για την καταραµένη τάξη στην οποία ανήκει και το καταραµένο σύστηµα που υπηρετεί.  

Independent

ΚΟΥΡΤΣΙΟ ΜΑΛΑΠΑΡΤΕ

ΚΑΠΟΥΤ

Μετάφραση: Παναγιώτης Σκόνδρας

Πρόλογος: Αναστάσης Βιστωνίτης

Σειρά: Ξένη κλασική λογοτεχνία

(ISBN: 978-618-03-0836-5, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14 x 20,5 σελ.: 656, τιμή: 16,60€)

Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Τίτλος πρωτοτύπου: Kaputt

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: http://www.metaixmio.gr

 

Ο Κούρτσιο Μαλαπάρτε, ψευδώνυµο του Κουρτ Έριχ Σούκερτ, γόνος της ένωσης του πλούσιου σάξονα Έρβιν Σούκερτ και της λοµβαρδής Εβελίνα Περέλι, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1898 στο Πράτο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσµιου πολέµου, στον οποίο και πολέµησε, ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του στη δηµοσιογραφία. Από το 1922 ο Μαλαπάρτε ήταν ενεργό µέλος του Φασιστικού Κόµµατος. Εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία τη δεκαετία του 1920, αλλά κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση µε τα δύο αριστουργήµατά του, το Καπούτ (1944) και το ∆έρµα (1949). Αποστασιοποιηµένος από τον φασισµό ήδη από τις αρχές της δεκαε­τίας του 1930, ο Μαλαπάρτε θα αποκτήσει κοµµουνιστική κοµµατική ταυτότητα, θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον µαοϊσµό, ενώ λίγο πριν από τον θάνατό του θα ασπασθεί τον καθολικισµό. Αµφιλεγόµενη προσωπικότητα, πέθανε στη Ρώµη τον Ιούλιο του 1957.

Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορεί επίσης το ∆έρµα.

Διαβάστε Επίσης  Emily & Amelia Nagoski: "Burnout- Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!