Κούρτσιο Μαλαπάρτε: “Το Δέρμα”

Το δέρµα µας, ετούτο το καταραµένο τοµάρι. Εσάς ούτε που σας περνάει από τον νου για πόσα είναι ικανός ένας άνθρωπος, για τι ηρωισµούς και για τι ατιµίες είναι ικανός, προκειµένου να σώσει το τοµάρι του. Ετούτο, ετούτο το σιχαµερό πετσί, βλέπετε; 

Γραµµένο αµέσως µετά τον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο, το ∆έρµα έγινε το εµβληµατικό αριστούργηµα που καθιέρωσε τον Κούρτσιο Μαλαπάρτε ως έναν από τους σύγχρονους κλασικούς συγγραφείς. Με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της Νάπολης, λαό ταλαιπωρηµένο από τα δεινά του πολέµου, πεινασµένο, θρησκόληπτο, εκπορνευµένο, που παλεύει µε έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο να επιβιώ­σει, ο Μαλαπάρτε ασκεί δριµεία κριτική σε υψηλούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, φωτίζει µε ειρωνεία και χιούµορ τη διαφορά ανάµεσα στους ελευθερωτές Αµερικανούς και τους Ευρωπαίους, και συνοψίζει τα δεινά των συρράξεων και του φασισµού – την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  της ίδιας της ανθρώπινης ιδιότητας. 

Το ∆έρµα καταδικάστηκε από τη Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία και συµπεριλήφθηκε στα απαγορευµένα αναγνώσµατα. Μεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τη Λιλιάνα Καβάνι, µε πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, τον Μπαρτ Λάνκαστερ και την Κλαούντια Καρντινάλε.

Στο ∆έρµα ο πόλεµος δεν έχει ακόµη τελειώσει, αλλά η έκβασή του έχει ήδη κριθεί. Οι βόµβες εξακολουθούν να πέφτουν, αλλά πλέον πέφτουν σε µια διαφορετική Ευρώπη. Εχθές κανείς δεν χρειαζόταν να αναρωτηθεί ποιος ήταν ο θύτης και ποιο το θύµα. Τώρα, ξαφνικά, το καλό και το κακό έχουν καλυµµένα πρόσωπα, ο νέος κόσµος είναι ακόµη σχεδόν άγνωστος… Ο αφηγητής αυτής της ιστορίας είναι σίγουρος µόνο για ένα πράγµα: είναι σίγουρος πως δεν µπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Η άγνοιά του γίνεται σοφία.

Μίλαν Κούντερα, συγγραφέας

Σουρεαλιστικό, αποµαγεµένο, στα όρια του αµοραλισµού, αυτό το βιβλίο του Μαλαπάρτε υπήρξε λογοτεχνική τοµή και άνοιξε τον δρόµο για πολλούς συγγραφείς από τον Καπισίνσκι ως τον Τζόζεφ Χέλερ. 

Wall Street Journal

 

ΚΟΥΡΤΣΙΟ ΜΑΛΑΠΑΡΤΕ

ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Μετάφραση: Παναγιώτης Σκόνδρας

Σειρά: Ξένη κλασική λογοτεχνία

(ISBN: 978-618-03-0835-8, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14 x 20,5 σελ.: 448, τιμή: 14,40€)

Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Τίτλος πρωτοτύπου: La pelle

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

Ο Κούρτσιο Μαλαπάρτε, ψευδώνυµο του Κουρτ Έριχ Σούκερτ, γόνος της ένωσης του πλούσιου σάξονα Έρβιν Σούκερτ και της λοµβαρδής Εβελίνα Περέλι, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1898 στο Πράτο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσµιου πολέµου, στον οποίο και πολέµησε, ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του στη δηµοσιογραφία. Από το 1922 ο Μαλαπάρτε ήταν ενεργό µέλος του Φασιστικού Κόµµατος. Εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία τη δεκαετία του 1920, αλλά κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση µε τα δύο αριστουργήµατά του, το Καπούτ (1944) και το ∆έρµα (1949). Αποστασιοποιηµένος από τον φασισµό ήδη από τις αρχές της δεκαε­τίας του 1930, ο Μαλαπάρτε θα αποκτήσει κοµµουνιστική κοµµατική ταυτότητα, θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον µαοϊσµό, ενώ λίγο πριν από τον θάνατό του θα ασπασθεί τον καθολικισµό. Αµφιλεγόµενη προσωπικότητα, πέθανε στη Ρώµη τον Ιούλιο του 1957.

Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορεί επίσης το Καπούτ.

Διαβάστε Επίσης  Ψηφιακό αποθετήριο «Φωτόδεντρο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία»

Be the first to comment on "Κούρτσιο Μαλαπάρτε: “Το Δέρμα”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!