Συμμετοχή των Ελληνίδων σε θέσεις ευθύνης – δωδέκατο Ενημερωτικό Δελτίο του Παρατηρητηρίου της Γ.Γ.Ι.Φ.

Παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα που αφορούν την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες σε τρία επίπεδα εξουσίας

(οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό)

Α. Σε οικονομικό επίπεδο, το 2017 παρατηρείται αύξηση στην συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το 2016. Παράλληλα μικρή αύξηση 1,9% εμφανίζεται την τελευταία πενταετία στην συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των 50 κορυφαίων επιχειρήσεων, ωστόσο η αύξηση στην ΕΕ-28 φτάνει τις 10,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπρόσθετα, χαμηλή είναι η συμμετοχή στις Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (μόλις 1 γυναίκα προεδρεύει σε 59 Διοικητικές Επιτροπές και 11 γυναίκες μέλη σε σύνολο 294 μελών).

Β. Στο πολιτικό επίπεδο, βλέπουμε ότι το ποσοστό των γυναικών στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (18,33% έναντι 37,20%). Ωστόσο, το ποσοστό γυναικών μελών στα Ανώτατα Δικαστήρια είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (45,10% έναντι 39,50%). Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι, παρά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ποσόστωση των συμβουλίων του Δημοσίου, τα συμβούλια που δεν συμμορφώνονται για το 2017 ανέρχονται σε 12 (ποσοστό 11,43%).

Γ. Για το κοινωνικό επίπεδο, δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί εξειδικευμένοι δείκτες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Είναι όμως ενδεικτικό ότι το ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης στα δημόσια ΜΜΕ είναι χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό (20% έναντι 35%). Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, οι αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά και τα Δ.Σ. των συλλόγων ανδροκρατούνται.

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

isotita.gr

Διαβάστε Επίσης  Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης / συμβουλευτικής απασχόλησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!