“NO DIRECTION HOME”: Ένα «δώρο» ανθρωπιστικής αφύπνισης από την Κωνσταντίνα Κούνεβα σε 750 συναδέλφους της

Η έκδοση του Ιδρύματος Rosa Luxembourg (Αθήνα), με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της προσφυγικής τραγωδίας, στα χέρια κάθε ευρωβουλευτή

 

«Η Ευρώπη οφείλει να γίνει και DIRECTION και HOME για τους πρόσφυγες», λέει η ευρωβουλευτής στην επιστολή  που συνοδεύει την έκδοση

 

Εδώ και δυο μέρες, στα γραφεία καθενός από τους 751 ευρωβουλευτές, στις Βρυξέλλες, φτάνει ένας φάκελος με αποστολέα την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Περιέχει ένα φωτογραφικό άλμπουμ και μια επιστολή (στα αγγλικά) της  ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE.NGL. Το άλμπουμ είναι η θαυμάσια έκδοση του Ιδρύματος Rosa Luxemburg- Παράρτημα Αθήνας «NO DIRECTION HOME», με τις φωτογραφίες 30 Ελλήνων φωτορεπόρτερ- τεκμήρια της προσφυγικής τραγωδίας που δοκιμάζει εδώ και τρία χρόνια τα ανθρωπιστικά ανακλαστικά της Ευρώπης.

Όταν η έκδοση αυτή, πριν αρκετούς μήνες, έπεσε  στα χέρια της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι έπρεπε να φτάσει σε κάθε ευρωβουλευτή. Με την προσδοκία ότι θα λειτουργήσει ως ερέθισμα ώστε να απαιτήσουν οι ευρωβουλευτές – ή τουλάχιστον η πλειοψηφία τους- να σταματήσει η υποκρισία εις βάρος των προσφύγων, αλλά και των χωρών που σηκώνουν το δυσανάλογο με τις  δυνατότητές τους βάρος της υποδοχής και της φιλοξενίας των προσφύγων.

Το Ίδρυμα Rosa Luxemburg και, πρωτίστως, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που είχαν παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης των φωτογραφικών ντοκουμέντων τους αποκλειστικά για τις ανάγκες αυτής της έκδοσης,  ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Κ. Κούνεβα να προχωρήσει σε ανατύπωση του άλμπουμ “NO DIRECTION  HOME” σε τόσα αντίτυπα  όσα και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ανατύπωση έγινε από την τυπογραφική μονάδα του ΚΕΘΕΑ «ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ».

«Το φωτογραφικό άλμπουμ περιέχει εικόνες που είναι οικείες στους περισσότερους από μας, αλλά που μπορεί να τις έχουμε ξεχάσει. Ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να έχουμε εξοικειωθεί υπερβολικά μ’ αυτές. Τόσο, ώστε να κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την υποχρέωση που έχουμε, πρώτα ως ανθρώπινα όντα και έπειτα ως ευρωβουλευτές, απέναντι στα εκατομμύρια προσφύγων που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης…», αναφέρει η Κ. Κούνεβα στην επιστολή που συνοδεύει το ιδιότυπο «δώρο» της προς τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές.

Και συνεχίζει: «Ο εύστοχος  τίτλος αυτής της  έκδοσης, «NO DIRECTION HOME», μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο να διαψεύσει η Ευρώπη  τις ελπίδες των προσφύγων. Επισημαίνει τον κίνδυνο  να διαψεύσει η Ευρώπη τις ίδιες  τις αρχές της:  τις ανθρωπιστικές αξίες που τη διέπλασαν. Η Ευρώπη οφείλει να γίνει και DIRECTION (προορισμός) και HOME (πατρίδα) για τους πρόσφυγες, για όσο αυτό χρειαστεί. Κι εμείς οφείλουμε να γίνουμε εγγυητές αυτής της διαδικασίας».

Η Κ. Κούνεβα υπενθυμίζει ακόμη στην επιστολή της προς τους Ευρωβουλευτές τις υποχρεώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων που έχουν αθετηθεί από πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε.- την «Ευρώπη των  κλειστών συνόρων»  και της αντιμεταναστευτικής υστερίας-, αλλά και τις υποκριτικές αποφάσεις της Κομισιόν για οριστική επανεγκατάσταση μόλις 50.000 προσφύγων μέχρι τέλος του 2019, την ώρα που σε Ελλάδα και Ιταλία καταγράφεται συμφόρηση ενώ  συνεχίζουν να φτάνουν κύματα προσφύγων. «Φύλαξε στο νου σου αυτές τις εικόνες», καταλήγει στην επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές η Κ. Κούνεβα. «Θα μας είναι απαραίτητες στον αγώνα μας, μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στo πνεύμα του ανθρωπισμού».

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Κ. Κούνεβα προς τους ευρωβουλευτές που συνoδεύει την έκδοση “NO DIRECTION HOME”

                         Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2017

Αγαπητέ συνάδελφε,

Μαζί με τις ευχές μου για δημιουργική κοινοβουλευτική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, δέξου το συμβολικό δώρο που έχεις στα χέρια σου.

Αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ περιέχει εικόνες που είναι οικείες στους περισσότερους από μας, αλλά που μπορεί να τις έχουμε ξεχάσει. Ή, ακόμη χειρότερα, μπορεί να έχουμε εξοικειωθεί υπερβολικά μ’ αυτές. Τόσο, ώστε να κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την υποχρέωση που έχουμε, πρώτα ως ανθρώπινα όντα και έπειτα ως ευρωβουλευτές, απέναντι στα εκατομμύρια προσφύγων που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, κυνηγημένοι από τους πολέμους, την κατάρρευση των πατρίδων τους, τη φτώχεια και τις ακραίες συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετώπισαν.

Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε, μιας και είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, προσπαθώντας σκληρά κάθε μέρα από το 2015 να  φιλοξενήσουμε πρόσφυγες με όσο το δυνατό πιο ανθρώπινο τρόπο. Αν και αυτό  δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και μόνο τα χρήματα δεν είναι η λύση για να αποκαταστήσουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Σε παρακαλώ, ξεφύλλισε αυτή την έκδοση. Εστίασε το βλέμμα σου  σ’ αυτές τις φωτογραφίες. Αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ είναι η μαρτυρία 30 Ελλήνων φωτογράφων για το οδυνηρό ταξίδι  των προσφύγων από τις διαλυμένες πατρίδες τους στην Ευρώπη, όπου αναζητούν καταφύγιο.  Ελπίζουν η Ευρώπη να γίνει η νέα τους πατρίδα, έστω προσωρινή. Θα γίνει, όμως; Ο εύστοχος  τίτλος αυτής της  έκδοσης, «NO DIRECTION HOME», μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο να διαψεύσει η Ευρώπη  τις ελπίδες των προσφύγων. Επισημαίνει τον κίνδυνο  να διαψεύσει η Ευρώπη τις ίδιες  τις αρχές της:  τις ανθρωπιστικές αξίες που τη διέπλασαν. Η Ευρώπη οφείλει να γίνει και DIRECTION (προορισμός) και HOME (πατρίδα) για τους πρόσφυγες, για όσο αυτό χρειαστεί. Κι εμείς οφείλουμε να γίνουμε εγγυητές αυτής της διαδικασίας.

Μέχρι τις  26 Σεπτεμβρίου 2017 υποτίθεται ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είχαν δεσμευτεί  για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που  έφτασαν στην Ιταλία και σ την Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου του 2015, σύμφωνα με δυο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες υιοθετήθηκαν τον  Σεπτέμβριο 2015. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο μόνο 27.695 πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο  είχαν πράγματι μετεγκατασταθεί,  ενώ 17.335 άτομα, για τα οποία οι απαραίτητες διαδικασίες  έχουν ολοκληρωθεί, ακόμη  περιμένουν να μεταφερθούν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αν και διαδικασία  μετεγκατάστασης συνεχίζεται, είναι ατελέσφορη για τρεις  βασικούς λόγους:

  • ορισμένα κράτη μέλη αθετούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέρριψε τις ενστάσεις τους για τη «νομιμότητα» της μετεγκατάστασης και για την εξουσία της Ε.Ε. να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να σεβαστούν την υποχρέωσή τους να αποδεχθούν δικαιούχους ασύλου
  • κάποια κράτη μέλη δεν αποδέχονται πρόσωπα από χώρες με «βαθμό αναγνώρισης μικρότερο του 75%», δημιουργώντας συμφόρηση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπου φτάνουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο από τρίτες χώρες
  • κάποια κράτη μέλη δεν δίνουν προτεραιότητα στα ασυνόδευτα παιδιά, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους,  βάζοντας «νομικούς» κανόνες πάνω από τα δικαιώματα των  παιδιών

Μια τέτοια πολιτική στάση είναι απανθρωπιά και ντροπή! 

Όσον αφορά στην επανεγκατάσταση, που είναι ο μοναδικός νόμιμος δρόμος για να περάσει ένας πρόσφυγας στην Ε.Ε., είναι υποκρισία από την πλευρά της Κομισιόν η απόφαση να επανεγκατασταθούν μόλις 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2019.  

Ακόμη κι αν ο αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων στην Ειδομένη δεν υπάρχει πια, ακόμη κι αν  οι καταυλισμοί στη  Βόρεια Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση, πρόσφυγες εξακολουθούν να έρχονται. Αλλά πόσους άλλους καταυλισμούς μπορούμε ακόμη να στήσουμε; Πόσοι άνθρωποι θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και στην Ιταλία;

Αυτό το  φωτογραφικό άλμπουμ  είναι ένα μικρό ερέθισμα για να απαιτήσουμε από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να εφαρμόσουν με ηθικό τρόπο τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση των προσφύγων, και για τη διαμόρφωση ανθρώπινων και δίκαιων πολιτικών για το άσυλο, για πρόσφυγες και μετανάστες.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας για την πρωτοβουλία του να εκδώσει αυτό το άλμπουμ. Παίρνω την ευκαιρία, ως εκλεγμένη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταμορφώσω αυτή την πολύτιμη έκδοση σε  ένα ιδιαίτερο «δώρο» προς τους συναδέλφους  μου Ευρωβουλευτές.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους Έλληνες φωτορεπόρτερ για την ευαισθησία και τον σπουδαίο επαγγελματισμό τους που βοηθά εμάς να μην ξεχνάμε την προσφυγική τραγωδία. Μαζί, βέβαια, με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

Κι ακόμη ευχαριστώ το τυπογραφείο του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) που ανατύπωσε για λογαριασμό μου αυτή την έκδοση σε τόσα αντίτυπα όσοι και οι Ευρωβουλευτές από τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Τέλος,  ευχαριστώ και σένα, αγαπητέ συνάδελφε, για τον χρόνο που θα διαθέσεις ξεφυλλίζοντας  το  NO DIRECTION HOME. Φύλαξε στο νου σου τις εικόνες του. Θα μας είναι απαραίτητες στον αγώνα μας, μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στo πνεύμα του ανθρωπισμού.

Κωνσταντίνα Κούνεβα

 

Πηγή: kkuneva.eu

Διαβάστε Επίσης  Ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο ασκήθηκε σε όλους τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!