Έκθεση του ΟΗΕ “Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας”

Source: World Health Organization

13 Δεκεμβρίου 2017 – Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας κάθε χρόνο εξαιτίας των ιδιωτικών πληρωμών υγείας, υποστηρίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε σχετική έκθεση. 

Η έκθεση, “Tracking Universal Health Coverage: 2017 Global Monitoring Report“, που συνυπογράφουν η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνει ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για προσωπικά έξοδα υγείας, ένα άρρωστο παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Για σχεδόν 100 εκατομμύρια άτομα, αυτά τα έξοδα είναι αρκετά υψηλά για να τα ωθήσουν σε ακραία φτώχεια, αναγκάζοντάς τους να επιβιώσουν με μόλις 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα.

Source: World Health Organization

Υπάρχουν μεγάλα κενά όσον αφορά τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών στην υπο-σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Σε άλλες περιοχές, οι βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός και η ανοσοποίηση των βρεφών, γίνονται όλο και πιο διαθέσιμες, αλλά η έλλειψη οικονομικής προστασίας καθιστά δύσκολο για τις οικογένειες να πληρώσουν για αυτές τις υπηρεσίες.

Ακόμη και σε πιο εύπορες περιοχές όπως η Ανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δαπανά τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού των νοικοκυριών του για ιδιωτικές πληρωμές υγείας.

Οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ, αλλά και εντός των χωρών: οι εθνικοί μέσοι όροι μπορεί να κρύβουν τα χαμηλά επίπεδα κάλυψης των υπηρεσιών υγείας σε μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες.

Στις χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος χώρες, μόνο το 17% των μητέρων και των παιδιών των φτωχότερων νοικοκυριών, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του συνόλου, έλαβε τουλάχιστον έξι από τις επτά βασικές παρεμβάσεις για τη μητρική και την παιδική υγεία, ενώ στα πλουσιότερα νοικοκυριά το 74% έλαβε τις αντίστοιχες υπηρεσίες. 

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Π.Ο.Υ. (Καταληκτικές Ημερομηνίες: 17-31 Οκτωβρίου 2020)

Be the first to comment on "Έκθεση του ΟΗΕ “Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!